Kamm írt róla elég sokat, hogy ott is az megy. A rendszer gyakorlatilag ki van játszva. Ázsia egy hatalmas diplomagyár.
A BME-n is tartottak dinoszaurusz embereket, mert Kossuth-díj, meg akademiai tagság stb, aztán még 2008-as is MSZ KGST acélminőségek a bolygóműtervezési feladatoknál meg az egyenes fogazású fogaskerék minimális fogszáma nem lehet kisebb, mint 17 különben alámetszés és mindmeghalunk - az mondjuk nem zavarta, hogy a tanszéki folyosón az üvegvitrinben volt egy hajtómű, egyenes fogazással és 13-as fogszámmal.
Szerintem totál kontraproduktív, amikor már mindenki PhD, de közük sincs a valósághoz, aztán ilyenkor van az az eset, mint pl. tegnap. Hegesztőüzem, gyakorlatilag én vagyok a csöves hegesztőmérnök az MSc-mel, mert a gyártó cégnél 9 hegesztőmérnök van, a jelenlévő 4 közül mindenki doktor úr. Látszik, hogy szédülnek az üzemben, mert nagyjából olyan magabiztossággal nyúlnak a hegesztőgéphez mint a bölcsész a linux terminálhoz. Ahogy buzeralják a gépet, rajta lépkednek a munkakábelen, pár lépés múlva a betonon lévő fémlemezek és a talp kölcsönhatása el is intézi a kábelt, elvágja a vízhűtést meg a védőgáz csövét az AWI-s munkakábelnek.
Nézi, folyik a víz, erre elfut szigetelőszalagért. Nézem, a doktor úr kezdi beragasztani a kábelt, majd diadalittasan mutatja, hogy minden oké. WTF!? Ember, a védőgázos vezetékbe folyik a víz!!! Néz rám és nem érti, mutogatja, hogy a víz már nem folyik. Persze, mert folyik bele a védőgáz vezetékbe, inkább cseréld le.
Ott állnak négyen a gép körül és nem tudták a munkakábelt lecserélni. Lövése sem volt, mihez nyúljanak, végül jött a hegesztő, aki a hőmérőért ment. Munkakábel lecserél, kezdünk hegeszteni, sok a gáz. Szólok az egyiknek, csavard le a gázt, ott állsz a palac mellett. Néz ki a fejeből, mondom újra, csavard el a reduktoron a kis szelepet jobbra. Erre kinyitja az kék oxigénpalackot, csupasz kézzel...Mit csinálsz te ütődött, az argon palackot kell kinyitni, nem ezt. Egyáltalán tudod melyik szín jelenti az argont?
AWO hegesztés OK, kezdjük az elektródát (60mm vastag cső, kombinált hegesztés), valami nagyon beteg hangja van az egésznek. Emberünk hülye paramétereket adott meg, pedig már egyszer kijavítottam. Kérdezem, hogy honnan vette ezeket az értekeket, mert ez nem jó. Ő kiszámolta. Jó, akkor mi most nem így fogjuk csinálni. Gép beállít, mehet. Lehegeszt a hegesztő egy elektródát, erre mint a paparazzik, jön mind a négy fényképezni, az egyik rárak egy műanyag centit a varratra, ami persze ráolvad a varratra meg a salakra. Mi a faszt csinálsz ember!? Megméri a kihúzási hosszt, ehhez a fém vonalzó nem jó, mert ez cső. Mivan!? Szerintem hogyan a picsába lehet ezt a szart kiszedni a varratból? Annyi eszed nem volt, hogy fogod, feljelölöd krétával a csőre a kezdést/befejezést majd ahol a cső már nem meleg, leméred a centivel!? Akkor most köszörültesd ki.
Húgyagy professzor odarendelt két lakatost, majd addig köszörültette az egészet, míg az egész varrat elfogyott és az egyik csődarab a saját súlyától eltépte a maradék heftet, így a 3 órán át argonnal öblített cső belseje is ment a levesbe. Ez volt a pillanat, amikor otthagytam őket.
Reggel visszamentem megnézni, mit csinálnak, de amikor megláttam, hogy 400°C-ra van előmelegítve minden, az egész cső kék futtatási színben pompázik, akkor sarkon fordultam és kimentem a vasútállomásra és felültem a következő vonatra vissza Shanghai-ba...
India ugyanez, csak ott jobb az angol