Beszélgető

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 882
12 025
113
Csak múltidőben? Persze, mert jött Marikanéni a zord új takarítónő és kidobta az egész évek óta tenyésztett hacacárét.
Olyan vagy, mint egy újságíró: kérdésekkel provokálsz. :D

Lehet meglepő, de nem foglalkoztam világ életemben penészgombákkal, dolgoztam baktériumokkal és más, fejlettebb gombákkal is.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 486
34 596
113
Olyan vagy, mint egy újságíró: kérdésekkel provokálsz. :D

Lehet meglepő, de nem foglalkoztam világ életemben penészgombákkal, dolgoztam baktériumokkal és más, fejlettebb gombákkal is.
videoPreview

• Tetszik
  • Vicces
Reactions: Kim Philby and fip7

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 292
10 968
113
Budapesten megszólalt a munkahelyem mellett valamiért egy légó sziréna. (belvárosban, szóval majd biztos megírja a Blikk)
Érdeklődve néztünk egymásra a kollégákkal: Mi a faszt kell ilyenkor csinálni?
Menjünk ki az épület elé? Mélygarázsba? Bújjunk el az íróasztal alá? Dugjunk egy utolsót az íróasztal tetején a titkárnőkkel?
Pár perc (2-3 max) alatt el is kussolt, de a kérdés maradt? Mit kell ilyenkor tenni?

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 170
63 075
113
Ausztriában minden szombat 12h van szirénapróba. Hogy mit kellene csinálni, ha komoly a dolog, azt majd megmondják, ha vészhelyzetre számítanak. De legalább be kell kapcsolni a ràdiót, ahol majd tájékoztatnak…

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 882
12 025
113
Budapesten megszólalt a munkahelyem mellett valamiért egy légó sziréna. (belvárosban, szóval majd biztos megírja a Blikk)
Érdeklődve néztünk egymásra a kollégákkal: Mi a faszt kell ilyenkor csinálni?
Menjünk ki az épület elé? Mélygarázsba? Bújjunk el az íróasztal alá? Dugjunk egy utolsót az íróasztal tetején a titkárnőkkel?
Nem rossz ötlet. :cool:
Pár perc (2-3 max) alatt el is kussolt, de a kérdés maradt? Mit kell ilyenkor tenni?

Ez így ok, bár én eddig sosem hallottam ezt.
Ez a MOLARI próba, már vagy 7-8 éve szól minden hónap első hétfőjén, de március és szeptember kivételével (ilyenkor teljes üzemidejű) csak csökkentett üzemidejű morgatópróbát szoktak tartani. Ez a rendszer a veszélyes vegyipari, stb üzemek közelében kiépített monitoring és lakossági riasztó rendszer próbája. Nem csak Pesten van amúgy, pl. Tiszaújvárosban is van, ha jól tudom.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 412
27 383
113
Mondjuk szerintem teljesen hiányos a lakosság polg.védelmi felkészítése.
Lehet nem ártana -főleg napjainkban, ha lenne egy kampány, hogy mikor-mit.
Nem biztos, hogy 1.hallod a hangost amikor magyaráz, 2.van rádiód,tv-d vagy annak közelében vagy.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 486
34 596
113
Mondjuk szerintem teljesen hiányos a lakosság polg.védelmi felkészítése.
Lehet nem ártana -főleg napjainkban, ha lenne egy kampány, hogy mikor-mit.
Nem biztos, hogy 1.hallod a hangost amikor magyaráz, 2.van rádiód,tv-d vagy annak közelében vagy.
Én még versenyeztem is polgári védelmi versenyen, de mindenre jó megoldást sose hallottam. Vagy már nem emlékszem. :)
Talán annyi, hogy tájékozódni kell. Egyrészt előtte, hogy ha mondjuk van vegyiüzem, vagy hűtő (ammónia szivárgás) a környéken, akkor érdemes tudni róla; de úgyis hamar ott lesz a megfelelő szerv (Katasztrófa Védelem) és nekik megvan a megfelelő tudásuk, gyakorlatuk, eszközük a tájékoztatásra; valószínűleg még az előtt, mielőtt a lakosságot súlyosan ártalmas hatás érné. Ha meg légiriadó, akkor meg előtte megint csak felkészítik a lakosságot, meg azért csak tudja az ember, hogy kitört a haddelhad.

Semmi pánik, Jézus él...
images

• Tetszik

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 412
27 383
113
Én még versenyeztem is polgári védelmi versenyen, de mindenre jó megoldást sose hallottam. Vagy már nem emlékszem. :)
Talán annyi, hogy tájékozódni kell. Egyrészt előtte, hogy ha mondjuk van vegyiüzem, vagy hűtő (ammónia szivárgás) a környéken, akkor érdemes tudni róla; de úgyis hamar ott lesz a megfelelő szerv (Katasztrófa Védelem) és nekik megvan a megfelelő tudásuk, gyakorlatuk, eszközük a tájékoztatásra; valószínűleg még az előtt, mielőtt a lakosságot súlyosan ártalmas hatás érné. Ha meg légiriadó, akkor meg előtte megint csak felkészítik a lakosságot, meg azért csak tudja az ember, hogy kitört a haddelhad.

Semmi pánik, Jézus él...
images
És mindegyik után oda lehet tenni, hogy 'vagy nem'.
Pl gáz. Ha közel vagy pl Richterhez vagy más vegyihez, mire kiér a katvédelem mobil laborja...
Honnan tudod, hogy lefelé menekülj vagy épp magasra?
Légiriadó: elnézve ezt a drónműsort sok időd nincs agyalni, merre indulj el egyáltalán ha nincs metró a közelben.
Főleg egy olyan társadalomban, amiből sajnos már kihaltak azok, akiknek volt 'rutinjuk' az ilyenben.

• Tetszik

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 486
34 596
113
És mindegyik után oda lehet tenni, hogy 'vagy nem'.
Pl gáz. Ha közel vagy pl Richterhez vagy más vegyihez, mire kiér a katvédelem mobil laborja...
Honnan tudod, hogy lefelé menekülj vagy épp magasra?
Légiriadó: elnézve ezt a drónműsort sok időd nincs agyalni, merre indulj el egyáltalán ha nincs metró a közelben.
Főleg egy olyan társadalomban, amiből sajnos már kihaltak azok, akiknek volt 'rutinjuk' az ilyenben.
Ezeknél a nagy cégeknél -meg kissebbeknél is- rendszeres az ellenőrzés, bejárás, és nem vakra mennek ki; a kat.véd. tudtommal tudja, hogy mi történhet, milyen eseményhez milyen kiürítési eljárás van. Nem fogják megvárni a labort, hamarabb ürítik ki a megfelelő kört.

Miért akarnál lefele, vagy magasra menekülni? Mi ellen? Hova?

Nyugodj meg, úgy sincs akkora légó befogadóképesség sehol itthon, ahova el tudsz menekülni -váratlanul. Igazából pl.: Ukrajnában inkább jelzés értékű, de nem hiszem, hogy bármi haszna lenne. Ami látható, hogy még ugye a szőnyegbombázások jártak "divatba", addig ma ez -ha nem is kerüli el a civil áldozatokat- de igen jelentős mértékben lecsökkent.
Régen is csak azért tudtak hatékonyabban védekezni, mert hamarabb léptünk hadba, mint, hogy rendszeresek legyenek a bombázások -Kassára meg pl. fel se tudtak készülni, lehet, hogy nem is jeleztek, pedig már akkor is volt ennek metódusa és ezt végrehajtani hivatott kijelölt és kiképzett emberek. Ez ma valóban hiányzik.

De mindenképpen megfogadandó a Légoltalmi kézikönyv tanácsa :)
"Gyalogjárók: nem futva menjenek a legközelebbi kapu alá, vagy nyilvános óvóhelyre!
Érzelmi kitörések (jajveszékelés, vagy hisztérikus kitörések), biztatások, vakrémület előidézése elfojtandó.
Tartsuk szem előtt, hogy a „Légvédelmi riadó“ jel elhangzása után, még a legközelebbi nyilvános óvóhelyet is rendes ütemű járással elérhetjük!
Jármű-közlekedők: Leállítják a járművet a gyalogjárda mellett, lovakat fához, oszlophoz, vagy cölöphöz kötik, és felhúzzák rájuk a gázálarcot, majd a legközelebbi kapualjba húzódnak! Hazarohanni tilos! Mert vakrémületet idézhet elő és fölösleges."

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 412
27 383
113
Ezeknél a nagy cégeknél -meg kissebbeknél is- rendszeres az ellenőrzés, bejárás, és nem vakra mennek ki; a kat.véd. tudtommal tudja, hogy mi történhet, milyen eseményhez milyen kiürítési eljárás van. Nem fogják megvárni a labort, hamarabb ürítik ki a megfelelő kört.

Miért akarnál lefele, vagy magasra menekülni? Mi ellen? Hova?

Nyugodj meg, úgy sincs akkora légó befogadóképesség sehol itthon, ahova el tudsz menekülni -váratlanul. Igazából pl.: Ukrajnában inkább jelzés értékű, de nem hiszem, hogy bármi haszna lenne. Ami látható, hogy még ugye a szőnyegbombázások jártak "divatba", addig ma ez -ha nem is kerüli el a civil áldozatokat- de igen jelentős mértékben lecsökkent.
Régen is csak azért tudtak hatékonyabban védekezni, mert hamarabb léptünk hadba, mint, hogy rendszeresek legyenek a bombázások -Kassára meg pl. fel se tudtak készülni, lehet, hogy nem is jeleztek, pedig már akkor is volt ennek metódusa és ezt végrehajtani hivatott kijelölt és kiképzett emberek. Ez ma valóban hiányzik.

De mindenképpen megfogadandó a Légoltalmi kézikönyv tanácsa :)
"Gyalogjárók: nem futva menjenek a legközelebbi kapu alá, vagy nyilvános óvóhelyre!
Érzelmi kitörések (jajveszékelés, vagy hisztérikus kitörések), biztatások, vakrémület előidézése elfojtandó.
Tartsuk szem előtt, hogy a „Légvédelmi riadó“ jel elhangzása után, még a legközelebbi nyilvános óvóhelyet is rendes ütemű járással elérhetjük!
Jármű-közlekedők: Leállítják a járművet a gyalogjárda mellett, lovakat fához, oszlophoz, vagy cölöphöz kötik, és felhúzzák rájuk a gázálarcot, majd a legközelebbi kapualjba húzódnak! Hazarohanni tilos! Mert vakrémületet idézhet elő és fölösleges."
Na ezt magyarázom.
Honnan tudjam, hogy hova kössem ki a lovam?!
Tiszta káosz.

• Hűha

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 412
27 383
113
  • Vicces