Beszélgető

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 146
16 757
113
Amúgy koncepcióját illetően nem rossz, csak én személy szerint inkább az automata előtétet használnám, mert az öntöltő az jobban a self-loading-nak feleltethető meg. Itt viszont az orosz (автомат заряжания) és az angol eredeti is arra helyezi a hangsúlyt, hogy a szerkezet működése emberi közreműködés nélkül, automatizált módon történik. Bár lehet ez inkább csak az én részemről ilyen autizmus és tényleg ez legyen a legkisebb probléma. Helyette szállingózzanak a lézengő lőszerek :D

Ui.: Megtaláltam ez éppen DeepL fordítás eredménye volt

Csak hogy az autista fegyvernomenklatúra klubhoz csatlakozzak - az angol eredetű (Browning után) lehet az automata, a német átvét (Selbstlade) lehet az öntöltő, legalábbis régen úgy tűnik így használták a különböző eredetű fegyvereken.

Van egy 1913-as magyar fegyverkatalógusom, ott aztán tök összevissza van minden is: ömműködő ismétlőpisztoly, automata ismétlőpisztoly, aztán van "Legujabb fél-automatikus "Bayard" karabély", szóval teljes a katyvasz a kezdetektől.

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 882
12 017
113

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 412
27 380
113
Ért valaki a kivégzésekhez?
Most néztem újra a Róma, nyílt várost és a Bíbor és feketét.
Mindkettőben /olasz/ kivégzőosztag, /olasz/ papokat végez ki.
Illetve nem, mert mindkettő filmben direkt mellé lőnek.
Ami eddig fel sem tűnt, hogy mindkettőnél az elítélt a kivégzőosztagnak
háttal ül egy széken, mellkassal a támla felé.
Esetleg ötlet, hogy mi lehet ennek az oka?

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 882
12 017
113
Ért valaki a kivégzésekhez?
Ha csak nincs egy egykori hóhér a fórumon, akkor nem valószínű, hogy találsz ilyen embert.
Most néztem újra a Róma, nyílt várost és a Bíbor és feketét.
Mindkettőben /olasz/ kivégzőosztag, /olasz/ papokat végez ki.
Illetve nem, mert mindkettő filmben direkt mellé lőnek.
Ami eddig fel sem tűnt, hogy mindkettőnél az elítélt a kivégzőosztagnak
háttal ül egy széken, mellkassal a támla felé.
Esetleg ötlet, hogy mi lehet ennek az oka?
Csak egy tipp: ha a szék le van csavarozva, akkor a kivégzendő illetőt megtartja, nem hagyja, hogy a lövések kinetikus energiája következtében a test eldőljön.

• Tetszik
Reactions: Flamand

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 412
27 380
113
Ha csak nincs egy egykori hóhér a fórumon, akkor nem valószínű, hogy találsz ilyen embert.

Csak egy tipp: ha a szék le van csavarozva, akkor a kivégzendő illetőt megtartja, nem hagyja, hogy a lövések kinetikus energiája következtében a test eldőljön.
Fura dolgok érdeklik az embereket, hátha van ilyen is :D
Nem mindegy annak a testnek már?
Fura, mert máshol nem láttam még ilyenmód, itt viszont mindkét eset azonos, a két film meg teljesen más korban.
A Róma, nyílt város pl 1945-ös. Felteszem akkurátusan játszották el a dolgot, nem öncélúan.
De a szék értelmére még nem jöttem rá.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
4 695
22 262
113
Fura, mert máshol nem láttam még ilyenmód, itt viszont mindkét eset azonos, a két film meg teljesen más korban.
A Róma, nyílt város pl 1945-ös. Felteszem akkurátusan játszották el a dolgot, nem öncélúan.
Angol humor lenne? :)

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 882
12 017
113
Mindig tanulok valami újat.
Én elmondtam a tippem. Lehet, hogy valaki más pontosabb választ tud adni.

• Tetszik
Reactions: SirHiggins

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 412
27 380
113
Talán azért ül háttal,hogy ne nézzen a szemükbe.,a szék nekem is új.
Mert felszentelt pap?
Mindig tanulok valami újat.

Én elmondtam a tippem. Lehet, hogy valaki más pontosabb választ tud adni.
Nem vagyok aberrált, csak fura ez a dolog :D

Egyébként itt az egyik,
57:47-től
A másik
1:39:31-től

• Tetszik
Reactions: Flamand

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 482
34 569
113
Talán csak annyi az értelme és közös pontja, hogy a Bíbor és a fekete alkotói visszautalnak és tisztelegnek a korábbi Róma nyílt városra.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 482
34 569
113
Megoldva:
Az olaszoknál kétfajta lövés általi kivégzés volt:
Szemből, illetve háttal.
Utóbbi:
"A hátba lövöldözés hírhedt volt, és olyan bűncselekményekért szabták ki, amelyek rendkívüli gyalázatot jelentettek. A hátba lövés előtt a lefokozás , majd a kivégzés megtörtént : az elítéltet bekötött szemmel, háttal a lőosztagnak ültették; maga a szakasz, ha már a helyszínen jelen volt az elítélt előtt, hátulról sorakoztak fel, így az elítélt és a szakasz soha nem nézett egymásra; miután a szakasz megfordult, az ítéletet végrehajtották."

A szemben történő kivégzés is alapvetően ülve történt, csak külön kérésére állították fel az elítéltet.

Tehát a háttal az megaláztatás volt.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 412
27 380
113
Megoldva:
Az olaszoknál kétfajta lövés általi kivégzés volt:
Szemből, illetve háttal.
Utóbbi:
"A hátba lövöldözés hírhedt volt, és olyan bűncselekményekért szabták ki, amelyek rendkívüli gyalázatot jelentettek. A hátba lövés előtt a lefokozás , majd a kivégzés megtörtént : az elítéltet bekötött szemmel, háttal a lőosztagnak ültették; maga a szakasz, ha már a helyszínen jelen volt az elítélt előtt, hátulról sorakoztak fel, így az elítélt és a szakasz soha nem nézett egymásra; miután a szakasz megfordult, az ítéletet végrehajtották."
És valóban! A Róma, nyílt városban háttal sorakozik fel a kivégzőosztag - a Bíbor és feketénél már biztos
elfelejtették ezt a részletet :)
Érdekes, mert ugye ha valakit meg akarnak alázni, akkor akasztják.
A lőpor és golyó mégiscsak nemesebb.
Örök hála. Sejtettem én, hogy van mondanivaló a dolog mögött. Köszi.
Ma is tanultunk valamit :)

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 482
34 569
113
És valóban! A Róma, nyílt városban háttal sorakozik fel a kivégzőosztag - a Bíbor és feketénél már biztos
elfelejtették ezt a részletet :)
Érdekes, mert ugye ha valakit meg akarnak alázni, akkor akasztják.
A lőpor és golyó mégiscsak nemesebb.
Örök hála. Sejtettem én, hogy van mondanivaló a dolog mögött. Köszi.
Ma is tanultunk valamit :)
Erre is van magyarázat.
Az olaszoknál a legsúlyosabb kivégzés volt sortűz és még azon belül is a háttal végzett az aljának az alja.

"A lövészosztag volt a legsúlyosabb büntetés, amelyet az olasz katonai törvénykönyvek (8-29. cikk a hadsereg büntető törvénykönyve - 7-31. haditengerészeti büntetőtörvénykönyv) szabtak ki, és a régi olasz katonai jogszabályok által elképzelt egyetlen módot jelentette a halálbüntetés kiszabására."

Azért is mehetett "feledésbe", mert 1947-ben volt az utolsó kivégzés sortűz által Olaszországban.

• Hűha
Reactions: Kim Philby

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
20 412
27 380
113
Erre is van magyarázat.
Az olaszoknál a legsúlyosabb kivégzés volt sortűz és még azon belül is a háttal végzett az aljának az alja.

"A lövészosztag volt a legsúlyosabb büntetés, amelyet az olasz katonai törvénykönyvek (8-29. cikk a hadsereg büntető törvénykönyve - 7-31. haditengerészeti büntetőtörvénykönyv) szabtak ki, és a régi olasz katonai jogszabályok által elképzelt egyetlen módot jelentette a halálbüntetés kiszabására."

Azért is mehetett "feledésbe", mert 1947-ben volt az utolsó kivégzés sortűz által Olaszországban.
Persze, hogy súlyos hiszen halálbüntetés.
De gondolom akasztottak is ha olyat kellett, aki a golyót nem érdemelte ki (?) .

edit: bár ha az egyetlen bevett mód a golyó volt, akkor valóban eggyel 'alantasabb' háttal végezni

Legalább a filmekben direkt mellé lőnek a honfitársaik :)
Mondjuk papot kivégezni egyébként is nonszensz szerintem. o_O

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 120
18 461
113
  • Tetszik
Reactions: Ramzana