Én is végigmentem párszor, amikor legelőször sikerült teljesítenem a távot, alig vártam már a beérkezést, a túra során többször majdnem feladtam. ( olyan túrám is volt, amit nem fejeztem be, szégyen ide vagy oda ) . Én szerintem, ha felkészülten akarsz érkezni, akkor minimum ősszel el kell kezdeni túrázni , különféle távokon ( 10 , 15 , 20 km ... ), legalább a hétvége valamely napján. Én ott is hibáztam eleinte, hogy túl sok mindent ( kaja, ital, száraz ruházat ) vittem magammal. Most már tudom, nem kell szendvics, nem kell gyümölcslé , nem kell plusz pulóver ( éjszakára ) ezek a plusz kilogrammok már 10 km után is nagyon megkínoznak. Ellátás szempontjából nekem ami bevált : csokis vagy lekváros palacsinta , sport szelet , ha már sok az édes dolog akkor valamilyen nem cukros "Cerbona" szelet. Inni, szigorúan cukormentes, citromos tea . A sima víz nem jött be, mivel nincs íze, egy idő után alig bírtam meginni. Mivel garantáltan ki fogsz izzadni, bármilyen hideg is lesz az idő, száraz ruházat kell majd menet közben . Én két váltás Decathlon sí aláöltözőt ( vékony póló ) viszek, meg 2 túra zoknit, bár remek vízálló túracipőm van, olykor előfordul a pocsolyába vagy patakba lépés. Nem tudom elmondani milyen remek érzés, egy átizzadt, jéghideg pólót egy szárazra cserélni, még ha vízszintes hóesésben is kell félmeztelenre vetkőzni. Ami nagyon fontos még, fejlámpa, csereelemekkel és kesztyű.
A tempót tekintve eleinte mindig az hittem, hogy én vagyok a "Jani" és majd megyek a fiatalokkal, rutinos túrázókkal. Esélytelen, inkább felvettem a saját kis tempóm és így haladtam. Olyan is volt, hogy már csak a záró(összeszedő) csoport jött mögöttem. Bekaptam menet közben két-három palacsintát és rövid idő múltán ismét erőre kaptam.
" Megmakkanni meg nem akarok " .... meg fogsz .. ne reménykedj ....