Azt hiszem itt valami félreértés lesz. Azt írod "az orosz gondolkodásmódtól, amit felemlegettél, nem áll távol az elnyomáson alapuló rendszerek elfogadása". Szerintem - sajnos - semmilyen nép gondolkodásmódjától nem áll ez messze. Csak pár példa erre, így hirtelen:Csak annyi a feltevésem, hogy az orosz gondolkodásmódtól, amit felemlegettél, nem áll távol az elnyomáson alapuló rendszerek elfogadása, mint társadalmi berendezkedésé. Ez segíthette a valóban nem orosz eredetű bolsevik eszme terjedését, elfogadottságát oroszhonban a kezdetekkor. Hogy más lett a megvalósulás, mint a hirdetett elvek, az már egy másik kérdés.
Nariskin csak annyira számít, hogy mutatja a szovjethatalom utáni nosztalgiára, az "akkor bezzeg nagyok voltunk" érzésre apelláló jelenlegi vezetés elvtelenségét egy bűnös és kártékony ideológia újragondolásával.
- Francia forradalom - vajon a "franciák gondolkodásmódjába", meg a "Szabadság, Egyenlőség, Testvériség" eszmébe hogyan fért bele az, ahogy a nemkívánatos elemeket halomra mészárolták a forradalom gyermekei ??
- Őszirózsás forradalom és az első tanácsköztársaság - a "magyar gondolkodásmódról" vajon mit mond a vörös terror?
- a Harmadik Birodalom, a feljelentgetések, a zsidóüldözés, a kollektív vagyonrablás, a totál paranoid államrendszer - a "német gondolkodásmód" kellett hozzá? Vagy valami más?
- Vichy-kormány - ez mennyire volt "francia gondolkodásmód"?
Oda akarok kilyukadni, hogy minden rendszer el tud jutni egy töréspontra, amikor a legrosszabbat hozza ki az emberekből. Ennek sok faktora van (már hogy miért alakul ez ki egyáltalán), de a saját elméletem szerint minél több népcsoport él minél nagyobb számosságban, minél több ideig együtt egy területen (amely nem lesz nagyobb), annál nagyobb eséllyel következhet be egy ilyenfajta kataklizma. Akkor csak egy szikra kell, és az összes évtizedes-évszázados sérelem hirtelen felszínre kerül és egymás torkának esnek.
A bolsevikok ezt a kataklizmát használták fel a saját hatalmuk megszilárdítására.
Ez nem népcsoporttól függ, hanem helyzettől, ennyi. Ha éppen úgy alakul, bármilyen tömeg könnyen megvezethetővé válik, és a legrosszabb oldalát fogja mutatni.
A Nariskin-féle polémiát továbbra sem értem. Az oroszok most is nagyok, továbbra is nagyhatalomként léteznek.
A szovjet éra előtt is nagyhatalom voltak. Mire kéne apellálni?