Ismét felötlött bennem, hogy miért van az, hogy a tudás mint érték teljesen elveszti jelentőségét. Leírunk valamit, közkinccsé tesszük az interneten, legyen az bármekkora marhaság, és elégedetten hátradőlünk, hogy megint micsoda nagyszerűt alkottunk. Nem veszünk egy nagy levegőt, és nem gondolkodunk. Csak odafirkálunk valamit, jó lesz az úgy, olyan okosnak látszik. Mindez egy képaláírásról jutott eszembe.
Így buliztunk mi! – Nosztalgikus szilveszteri mókázás az elmúlt 100 évből. Ennek az első képe alatt ez a szöveg olvasható: "
Már tart az első világégés ezen az 1915 utolsó napján készített fotón, de a jókedv azért nem hiányozhat. A polgári környezetben készült, mozgalmas felvételen találunk katonát, nagypapát unokával, gramofont, jó sok italt és egy urat, aki forró teát szürcsölget – vagy puncsot."
A megfejtéseket, már, hogy mi is a baj a szöveggel, rátok bízom.
Ami viszont erről eszembe jutott, az látszólag messzire vezet, pedig nagyon is sok köze van ehhez.
Van egy lányom aki dolgozik egy cégnél itt kint. Na náluk csak az utolsó fél évben az alábbi esetek estek meg. (Hú de eszperente lett ez...) Először meghirdettek egy állást, egy labor szintű helyre, technikusnak. Ezt megelőzően, kirugták az ott dolgozót, azzal, hogy olyat vesznek fel a helyére, akinek nagyobb gyakorlata van, majd felvettek valakit akinek nyolc (8) általános a végzettsége. A következő esteben egy belső ellenőri állásra vettek fel egy olyan egyént, akinek se gyakorlata, se semmilyen papírja, végzettsége nincs, mellesleg neki kellene mentorálnia a minőségellenőröket. A magyarázat az volt, hogy van benne potenciál, és majd a főnöke betanítja.
Amire utalni szerettem volna, és ahol összeér a két tröténet: a tanulás, a tudás (az ellenörzötten meglévő tudás) devalvációja. Tudom, hogy Bill Gates nem fejezte be az egyetemet, és azóta is mindig ezt dobják fel érvnek, de ettől ez még hülyeség. Sajnos én már az egyetemen is hallottam kollégától, hogy nem az egyetem a fontos, könyvből is meg lehet tanulni. Nem, nem lehet. Az egyetem (a középiskola, stb.) nem csak arról szól, hogy van x méternyi szöveg és ha elolvastad, akkor tudod. Ha a tanulást, sokszor sok-sok év kemény tanulását negligáljuk, lekezelően félretoljuk, és azt mondjuk, hogy nem számít, majd beletanul a gyakorlatban (facebook-on ezt hívják az élet iskolája című végzettségnek) akkor egy idő után azt érjük el, hogy a fiatalok feladják és nem mennek egyetemre, nem tanulnak, mert minek, nem kell a sikerhez meg a pénzhez tanulás, elég ha van benned potenciál. Hogy aztán mi is az a potenciál, hogy isteni tehetség (nem hiszem, hogy túl sok embernek van olyan), vagy a valamit valamiért szintű érvényesüléssel helyzetbe kerülő tehetségtelen senkik takarója, azt nem tudom, de valószínűleg az utóbbi a gyakoribb. Az én tapasztalatom, hogy az a bizonyos potenciál 99%-ban nem más mint magabiztosan előadott szöveg, tudás nélkül.