Erről beszélek én is. Ezt vettem fel, ebből generálódott egy komment cunami azóta. Eljutottunk oda hogy Kína lófasz, az USA is régebbi állam. Nem fogok én vitatkozni senkivel ezek után, de jó látni hogy vannak még emberek azért képben vannak.Kína az utóbbi 150 évet leszámítva a történelem folyamán mindig jóval nagyobb gazdasággal rendelkezett, mint Európa. A nagy földrajzi felfedezések ezen még semmit sem változtattak. 1820-ban pl. egész Európa gazdasága kb. a 60%-át adta Kína gazdaságának. Majd csak az ipari forradalom hatására, az 1800-as évek második felére, sikerült Európának lehegyni őket. De ez csak röpke 150 év, a több ezerből.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_by_past_GDP_(PPP)
Egyébként az megvan, hogy a földrajzi felfedezések is azért indultak el, mert a Török Birodalom terjeszkedése miatt a kínai és indiai áruk nem jutottak már el Európába? Nem Kína jött ide a termékeinkért, hanem mi mentünk oda, mert szükségünk volt az ő termékeikre. Na ennyire semmi súlyuk nem volt a világon.
Jah, ópiumháborúk. Még az 1800-as évek közepén is a nagy Brit Birodalom semmi mással nem tudta kiegyenlíteni a Kínával fennálló kereskedelmi hiányát, mint ópiummal.
Azért szép dolog, hogy egy állam azért támadott meg kétszer is egy másikat, mert az nem hagyta, hogy drogos legyen az egész ország.
Az, meg hogy Kínának az ókorban vagy a középkorban nem volt akkora globális hatalma, mint az angoloknak vagy az amerikaiaknak a közelmúltban, hát jó vicc. Nehéz lett volna akkoriban globális hatalmat fenntartani lóháton lovagolva.
Ha így mérjük a nagyságot, akkor a Spanyol Birodalomig a Hun majd a Mongol Birodalom voltak a legfejlettebbek, hisz ők hozták létre a legnagyobb birodalmakat, amik nem csak egy térségre koncentrálódtak, hanem szinte 2 teljes kontinensre.
Az szintén jó vicc, hogy azzal érvelnek itt páran, hogy polgárháborúk sorozatát élték át. Jah, azalatt a röpke pár ezer év alatt tényleg volt pár. Az USA mennyi ideje is létezik? 250 éve? És már összehoztak egy polgárháborút.
Like.