- A szovjet veszély már a múlté abban a formában, amkikor a NATO megalakult. Akkor Törökország is futottak még kategóriájú állam volt. Fegyveresen és gazdaságilag is. (Gazdaságilag az EU fejlett részéhez képest most is az.) Akkor kölcsönös haszon volt. A törökök meg lettek védve, a jenkik kaptak BR indító helyeket.
Ezt magyaráztam én is. Egyetértünk.
.
- A változó alatt mit értesz? Mert Szíria szétesését leszámítva semmi nem változott a közelben. A Grúz és többi exszovjet országhoz nem nyúlhat hozzá a török, a kurdoknak mai napig nincs elismertséges és nem is lesz. Hiába van defacto független terület, az önmagában kevés egy életképes országhoz...
Változás alatt nem csak konkrét területbeli változásokat értek, hanem politikai irányváltásokat is. RégiÚj (oroszok) és Új(kínaiak) játékosok megjelenése a térségben. Irak meggyengült, nem tud és már nem is akar Irán ellenlábasa lenni. Stb, stb. De ez már untat téged szerintem.
- A gócpontot sem értem, mert egyetlen T-vel szomszédos országban sem volt kvázi nagyléptékű hábprú 66 év alatt sem. Vagy te minden polgárháborút ide veszel? T-ből utoljára komolyan 1991-ben az SV alatt repültek (Incirlik kapacitása a teljes koalíciós erőhöz képest marginális volt és nem is az elejétől repültek) és talán a terror elleni háború alatt, de ha nem lett volna, akkor sem mission impossible a dolog.
Lehet, hogy éppen azért nem volt nagy léptékű háború a térségben, mert Törökország NATO tagállam, amerikai támaszpontokkal és atomfegyverekkel.
Ha politikailag és gazdaságilag túl kényelmetlen, akkor lehet, hogy Töröko. kezét elengeni Uncle Sam. Oldja meg maga minden problémáját nem fog ő mindenféle jöttment zsebdiktátorral alkudozni - mert ne szépítsük Erdogan az* -, egy idő után ez már ott kínos.
Ha Szaud Arábia nem kényelmetlen(igen, tudom, nem NATO tagállam) , akkor Erdogan nehogymár égő legyen Sam bácsinak.
De majd meglátjuk. Én továbbra is azt gondolom,hogy az amcsik nem fogják engedni, hogy a törökök és az oroszok még jobban összeboruljanak. Azért egy Moszkva-Ankara-Teherán vonal gazdaságilag is bajos lenne nekik.