Te nem amish vagy?
A sokezeréves módszert és az öntisztuló vaseke használatát nem kellene összemosni.
A vasekével és a traktorral indult el a termőföldek máig tartó pusztítása.
Ideje lenne váltani mert mind meghalunk.....
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Te nem amish vagy?
A sokezeréves módszert és az öntisztuló vaseke használatát nem kellene összemosni.
A vasekével és a traktorral indult el a termőföldek máig tartó pusztítása.
Ideje lenne váltani mert mind meghalunk.....
Az orvosin annal kevesebb. Nehany bitech laborban dolgozo tamogatja csak mert szemelyes hasznot remel a dologtol.
A GMO-k tobbsegehez meg valamilyen vegyianyag is kell (mert abbol van a nagy penz). Igy olyan messze van a vegyszermentes egeszseges elelmiszerektol amennyire csak lehetseges. Aztan ott van a foldek csokkent hozama, a szuper-kartevok stb.
Az emesztes csak reszleges es egeszen komplex molakulak (DNS, RNS) is kepesek felszivodni.
Marketing szoveg. A fel vilagon hasznaljak, megsem valtotta be a hozza fuzott remenyeket.
Jol mukodik a nemesites. Nem veletlen adjak el az amerikaiak a Monsantot...
Nem GMO, de nagyüzemi bootech alkalmazását kérdőjelezte meg. De ennél a folyamatnál lehet módosítani a genomban pl. a tej összetételére, betegségek elleni immunválaszra stb.Ez biotech, nagyon erdekes es hasznos, de nem GMO. Embernel ugyanez lehetseges. Oroklodo betegsegekre lehet igy szurni.
Kb. akkor vesztett el engem végleg, amikor kitalálta, hogy nem kell szántani. Szerintem az elmúlt 10 ezer év összes mezőgazdásza felröhöghetett ezen a ponton...
Megnézem majd a két videót, de egy apró megjegyzés. Az emberiség kb. 6-8 ezer éve szánt, egyre intenzívebben. Aztán kitalálták a vetésforgót, egyre jobb eke lett, a terméshozamok folyamatosan nőttek még a vegyszerezés feltalálása előtt is.Azèrt ez naggyon nem ilyen egyszerű...
Elmagyarázni a termőföld biologiáját hát nem kèt perc.
De ha èrdekel a tèma akkor nèzz utána hogy "no till farming"
Mik az előnyei ès hogyan tudod a termőfölded biodiverzitását növelni èvről évre.
Volt szerencsém egy Amerikai mezőgazdasági kiállítason resztvenni. Egy! darab váltvaforgató eke volt kirakva, az amerikai gazdák nèztèkkis tulzassal azt sem tudták hogy miaz.
Ha elmèsz egy magyar kiállitasra minden masodik cucc egy eke.
Ez a kulonbsèg ...
Termèszetesen a no tillage módszer űzèsèhez kell lennie olyan talajnak is.
Szóval ez talajfüggő is.
Ugye maris mennyivel arnyaltabb igy a kep. Szo sem volt soha a teljes tudomanyos elit tamogatasarol.Vagy igen, vagy nem.
Mondom, nem teljes az emesztes es komplexebb mulekulak is fel tudnak szivodni a tapcsatornabol. Ez van. Probald megemeszteni!Nukleinsavak emésztéséhez hidrolizálni kell a nukleotidokat. Szóval nem igaz, amit írtál.
A tobbi valaszod pedig csak a kamu marketing blabla ures frocsogessel a vegen.A további két válaszod csak a szokásos bla bla emojivel a végén.
Tamogatom a biotechnologia kutatasokat, de az ordas nagy kamu marketing szoveget es a felelotlen cegeket, amik lathatoan nem valtottak be az igereteket mar inkabb megvetem.Nem GMO, de nagyüzemi bootech alkalmazását kérdőjelezte meg. De ennél a folyamatnál lehet módosítani a genomban pl. a tej összetételére, betegségek elleni immunválaszra stb.
Voltak pihentetett időszakai a szántott földnek, addig épült vissza valamennyire. Ha nem, ott biztosan nem nőtt a terméshozam. Gömörben láttam közelről, hogy a fehér, már szúrós félsivatagi növényeket "termő" parcella és mellette a még használható barna talaj között a különbség (legjobb tudomásom szerint) csak a szántás volt. Tök más talaj egy méter különbséggel. Akármi is legyen a nagy történelmi háttér, a jelenkor valósága az, hogy pl. a videóban szereplő ember és egyre több társa komoly eredményeket ér el e gondolatmenetet követve, a biológia pedig nem változott 10 ezer év alatt.Megnézem majd a két videót, de egy apró megjegyzés. Az emberiség kb. 6-8 ezer éve szánt, egyre intenzívebben. Aztán kitalálták a vetésforgót, egyre jobb eke lett, a terméshozamok folyamatosan nőttek még a vegyszerezés feltalálása előtt is.
Szóval az, hogy valaki nagyhirtelen kitalálta azt, hogy szántás = pusztítás nos, az szimplán több ezert év gyakorlati tapasztalta alapján - már elnézést - nettó marhaságnak tűnik. A szántás egyik pillére a sok közül annak, hogy most itt gépelgetünk, mert van civilizáció, termelésfelesleg és emiatt specializáció és városok.
De kitalálta az ember a pihentetést és trágyázást is. A szántás meg maradt, a terméshozam nőtt.Voltak pihentetett időszakai a szántott földnek, addig épült vissza valamennyire. Ha nem, ott biztosan nem nőtt a terméshozam.
A biológia alatt mit értesz? Mert 10k év alatt "picit" sok növényt nemesítettünk olyanra, hogy kb. az atyaúristen sem ismerné fel, hogy miből mi lett. Az igényeik is eltérőek.Akármi is legyen a nagy történelmi háttér, a jelenkor valósága az, hogy pl. a videóban szereplő ember és egyre több társa komoly eredményeket ér el e gondolatmenetet követve, a biológia pedig nem változott 10 ezer év alatt.
A Biotechnológiában jártas elit nagy része támogatja. A társtudományokban vannak inkább kételkedők, abból is az idősebb, maradibb réteg, aki nehezen tart lépést a fejlődéssel. De mondj egy olyan tudományt, ahol teljes az egyetértés!Ugye maris mennyivel arnyaltabb igy a kep. Szo sem volt soha a teljes tudomanyos elit tamogatasarol.
Ja, de az nem a DNS, hanem egy abból a tervrajzból előállított speciális molekula. Pl. gombamérgek, gyógyszer molekulák stb. De a biomérnök tudja, hogy mit mire változtat, értsd meg. A következményeivel is jobban tisztába lehet lenni, mint egy keresztezés esetén.
Mondom, nem teljes az emesztes es komplexebb mulekulak is fel tudnak szivodni a tapcsatornabol. Ez van. Probald megemeszteni!
Ez dícséretes, de ez már inkább politika, mint tudomány. Én is anyázom a autóm gyártóját, ha az szar, de attól még nem az egész ipart.Tamogatom a biotechnologia kutatasokat, de az ordas nagy kamu marketing szoveget es a felelotlen cegeket, amik lathatoan nem valtottak be az igereteket mar inkabb megvetem.
Megnézem majd a két videót, de egy apró megjegyzés.
Ez a cikk jobban leírja a lényeget mint amit itt én pötyögnék:
http://hirekma.hu/hir/2337106/a-talaj-is-el-tud-fogyni-dobjuk-el-az-eket.html
Megnézem majd a két videót, de egy apró megjegyzés. Az emberiség kb. 6-8 ezer éve szánt, egyre intenzívebben. Aztán kitalálták a vetésforgót, egyre jobb eke lett, a terméshozamok folyamatosan nőttek még a vegyszerezés feltalálása előtt is.
Szóval az, hogy valaki nagyhirtelen kitalálta azt, hogy szántás = pusztítás nos, az szimplán több ezert év gyakorlati tapasztalta alapján - már elnézést - nettó marhaságnak tűnik. A szántás egyik pillére a sok közül annak, hogy most itt gépelgetünk, mert van civilizáció, termelésfelesleg és emiatt specializáció és városok.
Az, hogy ma egyéb módszerekkel adott helyen lehet nélküle dolgozni az egy dolog, de generálisan apokalipszist vizionálni és elvetni a módszert? Hát izé..
Szerintem rohadtul nincsenek tisztaban a kovetkezmenyekkel (es szamtalan fatalis hibat vetettek mar eddig is). Odaig tart a biztos tudas, hogy a dns elsodleges szerkezet tudjak pontosan modositani. Aztan minden mas kerdojeles.A következményeivel is jobban tisztába lehet lenni, mint egy keresztezés esetén.
Igen lemaradtál, már komplett génszakaszok a szabályozó génekkel promoterekkel, az átírást szabályozó génekkel , melyek akár vegyszerek hatására is indítható, blokkolható. Naponta vannak új eredmények .Szerintem rohadtul nincsenek tisztaban a kovetkezmenyekkel (es szamtalan fatalis hibat vetettek mar eddig is). Odaig tart a biztos tudas, hogy a dns elsodleges szerkezet tudjak pontosan modositani. Aztan minden mas kerdojeles.
Olcson, gyorsan es egyszeruen elo lehet allitani genmodositott termekeket, de ettol nem kell hasra esnie senkinek sem. Boldog-boldogtalan azzal probalkozik, hogy majd az o termeket is levedik, amibol aztan maggazdagszik, de ez a lufi mar kipukkadt. Szerintem konkretan a mezogazdasagban szukseg sincs ilyesmire. Nem is volt soha.
Az MTA-hoz kotheto velemenyek sem donto ervenyuek. Ezek az emberek evtizedek ota probalkoznak biotech szabadalmakkal. (Komolyan, tele van veluk a kozlony.) Most is csak probalkoznak...
Szvsz. a gyors profit itt is felulirt minden mast. A kutatas is csak addig a pontig erdekes, amig abbol egy levedheto, eladhato es profitabilis termek lesz. A tobbit majd az ugyvedek ugyis megoldak.
Azt tudod, hogy a gyógyszerek egy jelentős része GMO? Az ellen miért nem tüntet senki?Ez nem kívánságműsor,ha egyszer elkezdődik,akkor gyorsan tele lesz minden azzal a kulával,ha csak a paprikába bekerül,már mennyi ételbe benne lesz, az egy alap fűszernövény,nincs olyan, hogy akkor majd én kimaradok belőle.
Ez a lényeg amit kiemeltem. Ma nincs pihentetés, a műtrágyázás a talaj összetevőinek cask egy részét pótolja, míg a szervestrágya sokkal szélesebb spekrumban javította a talajt. A szántás szükségessége függ a talajtól is, de pont emiatt nem egyformán kell szántani minden talajt és nem egyformán minden növény alá.De kitalálta az ember a pihentetést és trágyázást is. A szántás meg maradt, a terméshozam nőtt.
A biológia alatt mit értesz? Mert 10k év alatt "picit" sok növényt nemesítettünk olyanra, hogy kb. az atyaúristen sem ismerné fel, hogy miből mi lett. Az igényeik is eltérőek.
Megnézem majd a két videót, de egy apró megjegyzés.
Ez a cikk jobban leírja a lényeget mint amit itt én pötyögnék:
http://hirekma.hu/hir/2337106/a-talaj-is-el-tud-fogyni-dobjuk-el-az-eket.html
Ez a lényeg amit kiemeltem. Ma nincs pihentetés, a műtrágyázás a talaj összetevőinek cask egy részét pótolja, míg a szervestrágya sokkal szélesebb spekrumban javította a talajt. A szántás szükségessége függ a talajtól is, de pont emiatt nem egyformán kell szántani minden talajt és nem egyformán minden növény alá.
A pihentetés, mint írtam ma már lehetetlen fogalom, pedig pont az lenne a lényeg, hogy a kizsigerelő gazdálkodás miatt hagyjuk egy ideig a termőföldet kicsit regenerálódni.
A szántás teljesen jó volt Xezer évig, de akkor még nem volt ilyen intenzív a talaj kizsákmányolása, amire rátett a nemesített fajok extra talajerő igénye. Mára a szántást is át kell gondolni, persze nem úgy, hogy kuka az egész hanem mikor mennyire van szükség.
Azt tudod, hogy a gyógyszerek egy jelentős része GMO? Az ellen miért nem tüntet senki?
Ez egyaltalan nem friss info.Igen lemaradtál, már komplett génszakaszok a szabályozó génekkel promoterekkel, az átírást szabályozó génekkel , melyek akár vegyszerek hatására is indítható, blokkolható.
Es megannyi kerdojel.Naponta vannak új eredmények .
Mint mar irtam, szerintem nem veletlenul adjak el a Monsantot. Egy bort le tudtak huzni a gmo-rol, de nincs tovabb. Ma mar olyan egyszeruen es olcson hozhatok letre gmo-k (es a hozza valo vegyszerek), hogy a szabadalmi vedettseg gyakorlatilag semmit sem er.Egyébként mindent a profit mozgat, kutatni is csak pénzből lehet. Én ezt nem látom problémának.