Nekem is full követhetetlen, a súlymértékegységek meg pláne, de gondolom csak egy másik paradigmarendszer, elvégre elég sokáig használták. Praktikus emberek között között ami használhatatlan, az gyorsan kikopik.
Ugye te megint abból indulsz ki, hogy elkezdtek fejben számolni, mi mennyi. Aztán a gyakorlatban nagyon valószínűnek tartom, hogy megmondták a piacon, hogy teszem azt egy rőf selyem 1 Schilling. Oké de nekem csak egyharmad rőf kell, akkor adok a Schilling helyett egy Groat-ot, mert 3 Groat lenne egy Schilling (egy rőf), te meg háromba hajtod azt az egy rőf anyagot és ott vágod el...
A 12-es (=1 balkéz ujjszor minden jobbkéz újperc mínusz hüvejkújj) meg a 60-as (=5 balkéz ujjszor minden jobbkéz újperc mínusz hüvejkújj) előnye, hogy baromi sok mindennel osztható. Nem ám fejben, hanem legtöbbször fizikailag ott előtted, a pulton. Ahogyan egy fizikai árucikket könnyű felezni, negyedelni, harmadolni stb., a pénzek is ezt követhették (sőt, sokszor teszem azt egy fél pennys valóban egy fébevágott pennyt jelentett). Nem véletlenül őrjöngtek az emberek, amikor mindennek kb. generációk óta beállt ára volt, egy pint tej mindig is 2 penny volt, aztán az uralkodók meg elkezdték vagdosni az ezüstérmék szélét hogy többet verhessenek és borult az egész rendszer...
Megszokás kérdése, de arra már rájöttem, hogy régen sem voltak ám hülyék az emberek, csak mások voltak a körülményeik, szokásaik. Ha ezeket megérted, megérted az egész logikáját, hogy miért volt nekik az adott körülmények között praktikus, ami nekünk már nem az. Kontextusban kell nézni.
Na de a külön hideg- és melegvizes csap mögött mi az értelem?