Magán vs állami,14 éve szültünk otthon,20 ft a főnővérnek,30ft az aneszteziológusnak,50ft a dokinak,csak a szüléskor,előtte talán 6x voltunk a doki magánrendelőjébe,az annyiszor 6 ft zsebbe (ha jól emlékszem),plussz fizettünk mindketten a tb-t,a doki az 5 perces,0 eszköz igényű vizsgálatokat hazavitte,a drága,komolyabb eszköz igényű vizsgálat meg jó volt a közösben is.Nekem ne nyafogjanak az orvosok,a mi csajgyógyászunk akkoriba ha nem keresett havi 3 misit-adómentesen-akkor semmit.
Nem tudom most az otthoni tb mértékét,azt a pár ezer forintot ki kellene bírnia azért mindenkinek,bármikor kellhet mentő,körzeti orvos,patika,szülés,fogászat,vagy nagyobb eszköz igényű vizsgálat,műtét,ami esetleg nincs maszekban,nem mellesleg,abből a pár ezer forintból ellátnak olyan embereket is a közösben,akik valóban rászorulnak,és akkor már megérte nekem,ha már egy szegény kölyök az én pénzemen kapott fájdalom csillapítót,és nem zokog tovább a fájdalomtól,akkor hagy szóljon,kapjunk már a fejünkhöz kicsit...
Itt,a fejlett nyugaton,konkrétan a 600€ nettóért,be kell fizessek 105.10€-t PAYE(pay as you earn) jövedelem adót,11.47€ USC-t(universal social charge) ez egyfajta szociális járulék,amiből a szociális kiadásokat fedezik,pl lakhatási támogatásokat,jövedelem kiegészítő támogatást,munkanélküli segélyt,ilyesmit,és 29.85€ PRSI-t(pay related social insurance) ,ami a mi tb-nknek fele meg,mivel van 2 gyerek,ezért van medical card-unk,így az ellátás ingyen van,a gyógyszerért kellene fizetnünk,ha szednénk,a patikába,amikor kiváltanánk.
Ha nincs kártya,akkor minden orvos látogatás 50€,és teljes áron lehet kiváltani a gyógyszereket.
Ha magánt szeretnénk,akkor durván havi 130€ lenne négyünknek,a magán szektor elég foghíjjas itt,mármint nincs minden faluban magán orvos/kórház,szóval a sürgősségi ellátás az állami,ha nem akarsz kb 60km-t autózni(tőlünk annyira van a legközelebbi magán kórház),viszont ha az államiba mész magán biztosítással,akkor ellátnak,ha nem bírnád ki a magánig,és a magán fizeti az államinak,és átszállítanak a magánba,ha szükséges.
Viszont a mega beavatkozásokat az államiban végzi a magán szektor is,adnak magán dokit,aki ott van a műtétnél,és kifizeti a bérletet a magán,az államinak.
14 éve voltam otthon kórházban,a szülés okán,a mai állapotokat nem ismerem,rá 3 évre itt szültünk,ha az Ír állami eü ellátás minőségét 100%-nak veszem,akkor a 14 évvel ezelőtti Magyar simán 70%-os volt.
Ami itt jobb,hogy mindenhová időpontra kell menni,minimális a várakozás,viszont a körzeti ad egy beutalót X osztályra,vizsgálatra,neked kell felhívni a kórházat időpontot kérni
,a terhes ellátás,szülés,gyerek ellátás teljesen ingyenes,de ott azért van várakozás,tumultus,és itt a dokik 80%-a "migrációs hátterű" és a fele alig beszél angolul
.