Általános emberi tulajdonság, hogy amiért fizetsz, azt megbecsülöd. Ami ingyen van
azt meg lexarod. Ezt lehet szeretni, nem szeretni, de ez van.
Amerikában a közoktatás kétszer annyiba kerül mint a magán, egy főre lebontva(Fentebb adtam linket). Visszatérve a magyar viszonyokra. Néhány évvel ezelőtti felmérés szerint a 15 évesek 25%-a(!!!) funkcionális analfabéta. Ezek minek jártak iskolába? Mert, hogy semmi nem ragadt rájuk a koszon kívül az biztos. Elpazarolt idő, pénz, ráadásul vélhetőleg a maradék 75%-ot eléggé zavarta sok helyütt az a 25. Szóval látható, hogy a közoktatás rendkívül sok pénzt visz, cserébe legalább nagyon hatékonytalan. Sajnos a többség úgy van vele, hogy "Én is jártam iskolába, belőlem is lett ember, jó van az úgy.'. Agyilag nem fogják fel, hogy már a régi rendszer sem működik úgy mint régen. Ráadásul már elég sem lenne a régi mert a XXI. század teljesen más kihívásokat támaszt.
Ismét bemásolom, amit a tegnap írtam:
Mivel pénzük nem lenne ilyesmire, így az ilyen emberek nem mennének korház/iskola közelébe, tehát tiszták maradnának a korházak, iskolák.
De ha még iskolába se járnának, akkor ki oktatná a még nagyobb számú idiótát? Jah, elfogynának, hisz otthonszülésbe elég sokan meghalnak, főleg ha védőoltást sem kapnak.
Vagy ez túl barbár dolog és akkor bízzuk őket az államra?
De ezt ki fogja fizetni? Jah, én abból a pénzből, ami maradt a magániskola és magánkorház után.
Értem, ez így sokkal jobb, mint a mostani.
Szóval, ha ezentúl minden jómódú magániskolába fogja a gyerekét járatni, akkor hova fognak a kevésbé jómódúak járni? Államiba? Azt ki fogja fenntartani? Nem a jómódúak? Vagy akkor ne is járjanak egyáltalán iskolába?
Szerintem a 25%-ot elég jól le lehetne szorítani, ha szigorúbbak lehetnének a tanárok. Pl. ha a gyereket az 1-es nem tudja fegyelmezni, akkor jöhet a testi fenyítés.