Értem ám a statisztika alapjait, szigorlatoztam belőle.
De itt még nincs hosszú távú, kontrollcsoportos nagykutatás, mert a "problémás" gyerekek számának növekedése újabb keletű probléma. Ráadásul az életmóddal kapcsolatos hatások (kaja, digitália, mozgás stb.) szintén jelen vannak – ahogy írtam is. Amiből dolgozni lehet, az a cherry, meg némi józan ész:
- igazolt a születéssel kapcsolatos problémák, köztük a császármetszés negatív hatása az idegrendszer későbbi fejlődésére;
- igazolt a tanulási-viselkedési problémák idegrendszeri eredete;
- a rendelkezésre álló anamnézis-adatok nem mondanak ellent mindezeknek, sőt;
- az ezekre kidolgozott és alkalmazott terápiák eredményesen működnek;
- a téma alaposabb ismerői és kutatói nem vitatják, hanem kutatják mindezt.
Az első két pont esetén az összefüggés sztem már logikailag is megáll. Ha valakinek szülés közben eltörik a lábát és kezeletlen hagyják, akkor később problémái lesznek, tehát meg kell gyógyítani. Ugyanez van az idegrendszer esetében is. Nagyon respektálom a szkeptikus alaposságodat, de most békülj ki azzal a tudattal, hogy
nekem laikusként ennyi elegendő – pláne, hogy a közvetlen családomban ketten is ezzel foglalkoznak, ebből diplomáztak, és bízom benne, hogy nem tanítottak nekik nettó hülyeséget. Ha mindent megkérdőjeleznék, amit az asztalnál hallok, egy idő után nem kapnék enni.