https://index.hu/video/2019/07/28/z...metet_zold_kornyezetvedelem_muanyagmentesseg/
Hűt nem tudom. Ez is egyfajta hipszterkedésnek tűnik, mert valahogy kifelejtették a narratívából a következőket:
- Komposztálás. Leviszik kocsival a szüleihez vidékre. Szuper. Tehát ehhez csak három peremfeltétel kell. Legyen elég helyed erre, legyen családi házas rokonod, aki tud is vele mit csinálni és saját autó. Az, hogy ezek externáliái nem jelennek meg, hogy ennek lábnyoma van, az oda se neki.
- Láthatóan olyan boltba ment, ahol úgy tudnak neki adni dolgokat, hogy nincs előre csomagolva. Szuper. És ilyen hol talál az ember? Emlékszem, nem túl régen volt hír, hogy a kevés közül az egyik becsődölt Budaörsön, ha jól emlékszem.
- Ezek szerint, akkor nem fogyasztanak semmilyen alkoholt? Mert azok bizony előre vannak palackozva és nem tudod máshogy fogyasztani őket...
- Mi van azokkal a fűszerekkel és főzési összetevőkkel, amik szintén nem kaphatóak kimérve...? Fel sem sorolom őket, mert amiket én használok az legalább fél-egytucat...
- Ezek szerint akkor nukui mirelit tészta? Minden tésztát saját maga készít nulláról? Ez aztán a idő spórolás...
- Fogkrém és minden más izéket kevergetni magának. Ezekhez is valahonnan szerzi az alapanyagot. Honnan...?
- A gyógyszerekkel mit kezd? Ezek szerint semmiféle gyógyszert ne kellett szedni és egy fejfájás csillapítót sem...?
- Ír a spórolásról, hogy -30-40%. Ok. De ha nekem ezek a háztartási kiadások összesen havi pár ezer Ft-ot tesznek ki, akkor ez hol van egálban a ráfordított szabadidejével? Ha csak átlag bérben árazom is be, akkor ez miféle közgáz egyensúly? Mert akkor vagy kevesebbet dolgozik vagy kevesebb a szabadidő = életmódváltás.
Szóval gratula neki, de ezzel globálisan mit lehet kezdeni? Szerintem semmit.
Az alapvető problémát nem értik ma sem. Mert eddig kb. azt mutatta be az emberiség, ha életmód váltással jár valami,
akkor mindig a környezetvédelem veszít.* Ipari civilizációban élünk, a megoldásnak iparinak kell lenni és be kell árazni. Nem egyes embereknek kell bohóckodni, hanem valóban tömegesen újrahasznosítani, amit lehet úgy, hogy az némi pénzbe kerüljön. Meg egész egyszerűen a béreket nézve egyes szolgáltatások 100%-os áremelése is kb. 1-2 órai munkabért jelentenek és nem az ember szabadidejéből vesznek el. A normális szelektív hulladékgyűjtés az pont ez. Ha erre végre hajlandó (lenne...) a honpolgár, akkor már "csak" a másik végén kellene normálisan végezni a dolgokat.
Az emberek nagy részének technikailag lehetetlen a fenti megközelítés. Számukra ezeket kész szolgáltatásként kell tálalni és ahogy a világ megy sajnos kötelezővé tenni...
*Miközben éppen a mai hír.
Ez olyan környezetterhelés, hogy emellett kb. kerekítési hiba bármivel is próbálkozunk. Aránytévesztésben él szerintem az emberiség. Azt, hogy valamit meg lehet csinálni és felélni a jövőt nem jelenti azt, hogy kéne is csinálni... Hogyan dumálod le az embereket erről a globális utazgatásról...? Mert egy pontot túl lehetsz te a legtudatosabb hipszter, de ha csak évi párszor repülsz és van autód, akkor nehéz környezettudatosnak tűnni azzal szemben, akinek nincs autója vagy alig használja, sok és vagy csak bringával jár és nem utazik évi 4-szer fapadossal külföldre még akkor is, ha csak annyi a tudatossága, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot.