A technokraták állandó mániája a robotizált kocsma/kávézó/étterem, mert úgy méretgazdaságos, stb. Igen sokan (a vevők) szarnak a méretgazdaságosságra, és örülnek ha emberekkel interaktálhatnak. Komolyan, mikor lesz egy robot olyan intelligens, hogy ha szar napod van, de szabadnap, elintézted amit kellett a város másik végén, és semmi más dolgod aznapra: beülsz egy üres kocsmába, és beszélgethetsz teljesen random témákról a csapossal, hogy teljen az idő, és valami olyat csinálj, amit szinte sose? Ha nagyon hatékonyan akarok inni, akkor nem robot kell, hanem hazamegyek és töltök magamnak, egy robot sem fog tudni pont annyit pont akkor pont olyan olcsón tölteni nekem. Minap találkoztam pár barátommal, és a fiatal csaposgyerk ügyetlen volt. És inkább szórakoztatott a tökéletlenséget, és az igyekeztetet látni, mint hogy futószalagon elémtoltak volna valamit egy gépből. Ami mindig ugyanolyan. Mindig "Tökéletes".
Addig optimalizálja a sok közgazdászmérnökúr a gazdaságot, hogy lesz egy gép ami a pénzt nyomtatja, egy másik, ami ezt égeti, hogy legyen fogyasztás, az embereket meg simán bedarálják trágyának, mert felesleges kockázatot jelentenek a gazdaság szempontjából (ha pl. megbetegszenek, és nem fogyasztanak emiatt elég megbízhatóan).
Azért túlozni nem kell.
Mellesleg ez a csapossal dumálás engem röhögésre késztet, mert a fővárosban olyan tömeg van, hogy a csapos nem dumál, hanem próbálja azt elérni, hogy 10 perc alatt kapjak egy rohadt sört. Na, nem is járok túl gyakran már ilyen helyre. Ő nem dumálni van ott, dolgozni.
A kommentem alapvetően arról szólt, hogy ezen melóhelyek mennyire instabilak és mintha ez eddig senkinek nem esett volna le. Akár automatizáció, akár vírusról van szó. Viszont erre épül rá több termelő iparág is.
Meg arról, hogy ok, most ez a no.1 ilyen eset. Ok. És mi van, ha lesz no.2, no.3, no. n+1? És nem 20 évente egy, hanem lehet, hogy 10? Vagy 5? Mert perpill nemigen van senkinek varázsgömbje, amivel megmondja, hogy mikor lesz legközelebb ilyen sőt, akár súlyosabb is. Mondhatni eddig szerencsének volt. Ha az emberiség tartja magát a jó szokáshoz, ha ennek végre, akkor kezdődik elölről az utazgatás és minden. A vírusok évmilliárdok óta léteznek, nem fognak eltűnni. Tehát minden adott lesz egy következő ilyenhez.
Ezt hogyan oldod meg? Minden 10 évben lesz egy ilyen válság? Akkor lesz erre kötelező biztosítás? Ha nem, akkor ahogy most mennek a dolgok láthatólag nem működnek. Tömegével jönnek olyan észrevételek, hogy tartalék nincs a rendszerben semmi. Se céges, se dolgozói oldalon. Emberek gyakorlatilag 0 tartalékkal élnek. Egy részük kényszerből, egy részük simán felelőtlenségből. Vagy folyamatosan zakatol az ipar és elvan, vagy valakik vaskosan kivették a profitot, jól éltek, most meg kirugdosnak mindenkit, ha kézifék van.
Erre hogyan lehet ipart építeni...? Az észrevételem főleg erre kérdezett rá. A mostani modell erre a kérdésre kb. semmiféle választ nem tud adni. Ha ennek vége és minden meg tovább, ahogy eddig, akkor következő ilyennél is reccs lesz. Mert az őrület jele az, hogy ugyanazon bemenetre azonos környezetben eltérő outputra számít...
És mit fog amúgy csinálni 7 milliárd ember, ha leáll az ipar és a közlekedés, hogy a bolygó zöld legyen? Mindenki megy bullshit jobokba, vagy segélyre? Anno a attól tartottak, hogy a lószarba fogunk belefulladni, megoldottuk. Az előző generáció az ózon-lyukról meg a savasesőkről mondta, hogy "ezt hagyjuk a gyerekinkre"? Ez is megoldódik lassan. Most a CO2-től tartanak, ezen is dolgozunk (egyelőre elég bénán), de szerintem ezt is megoldjuk. Ha meg nem, akkor mi van? Unalmas az állandó apokaliptikus vízió ami a sajtóból ömlik, meg a másik szöveg: az egész eddig szarul élted az életed, még a banánt is szarul nyitottad, mindent meg kell változtatni, csak a világkormány... Akkor majd a banánt is jól nyitjuk (ha Greta Thunberg megengedi, hogy banánt együnk itt)
A savas eső ellen aktívan tettek, kéntelenítés. Pénzbe került. A CFC-k betiltása világ nagy részén volt az első valóban sikeres környezetvédelmi húzás.
Ezek nem maguktól oldódtak meg...
Ennek semmi köze az apokalipszishez. Csak valahol érdekes, hogy egyesek adottnak veszik azt, hogy nincsenek egy ideje pusztító világjárványok. Pedig nem ez a civilizáció default beállítása. Halkan jegyzem megy, az oltáselleneseknek is elég nagy pofon ez az izé. Tessék elképzelni ezt az összes betegséggel, ami régen tombolt...
Ahogy azt is említettem, hogy nem tudom mi a megoldás. X évente akkor mindig mentőcsomagoznak majd? Ez kb. a offshore módszerhez tendál. Amíg megy a szekér veszik ki a profitot, aztán majd állambácsi menti meg a szórakoztató ipart? Hm....Az tisztán látszik, hogy a szórakoztatás és luxus (mert az összevissza utazgatás és a többi bizony az) mekkora arányt képvisel ma.
Mivel nem vagyok közgazdász csak az pörgött a fejemben, hogy ha valami csoda folytán kevesebb termelés = magasabb termék ár lenne, akkor papíron maradna egy fogyasztói réteg számára az, ami ma elérhető, úgy kb.
Csak a fejlődő országok számára nem. Lásd sima autó, vs villanyautó. Nekik nem lehet beadni a fenti elvet és a kapitalizmussal sem működne ez a fajta mesterséges árképzés.
Nem igazán látom, hogy a kapitalista + hedonista szemlélettel mi a kiút ebből.
Az viszont látszik, hogy mindenféle oköduma ellenére a legnagyobb környezetvédelmi húzás az, ha az emberek életmódot váltanak. Ez most erőszakkal történt meg. Lehet itt mindenféle viccerőművet telepíteni, meg hinni a technológia felsőbbrendűségében, de a jelek szerint az, hogy ha az ember marad a seggén és nem fogyaszt történelmi léptékben minden határon túl, akkor hogyhogynem instant tisztább lesz sok helyen a levegő.
Tehát mindenféle ökobarom nem működő technológai faszság helyett a világ első komoly lépese lenne, hogy betiltja az autópályán történő száguldozást. 130 km/h --> 110 km/h. Ez kb. úgy 15% fogyasztáscsökkenés. Kb. nem látni az a technológiai fejlesztést, ami erre képes lenne úgy, hogy a leves ne kerüljön többe, mint hús.
De nem, az emberiség nem akar ennyit sem életmódon váltani. Itt van a bibi...
Csak ez azt jelenti, hogy a ma élők a szórakozással a jövőt élik fel. És egyesek szerint ez így teljesen rendben van.