A stadionokrol nagyon szepen leirtad a velemenyed. Persze varhato volt nehany komcsi beszolas is, de ezzel semmi gond nincs. Mar csak azt nem ertem, hogy akik azt a sok penzt masra akarnak elkölteni azok nem jarnak az orszagban. Meg a legeldugottabb faluban is felujitjak a sulit. A környezetemben van egy nagy korhaz rekonstrukció. Sok helyen tapasztalok pl. vasut felújitást. Utakat épitenek mindenhová. Ertem en hogy a stadionokba könnyű belekötni, de meg azok haszontalansagaval sem ertek egyet. Fociban nem vagyunk a csucson, de attól meg fiatalok tömegeit mozgatja meg. Nagy kar hogy ezek a fiatalok nem vizi meg kezilabdazni akarnak.Ettől azért árnyaltabb a helyzet ! A kistelepüléseken ha értelmes volt a polgi akkor mára minden közintézmény megújult (Nyékládházán éltem 10 évet gyakorlatilag már 3 éve sem volt semmi amit fel lehetett volna újítani ) tehát ott jó a helyzet . A nagyvárosokban már maradt felújításra váró középület de egyre kevesebb mert az energetikai pályázatok folyamatosak (az asszony 20 éve ezt csinálja) tehát idő kérdése és ezek is megújulnak !
A tanítási ambícióidat tisztelem, a tudásodat sem vonom kétségbe . De attól , hogy valamit nagyon tudsz és értesz még nem következik , hogy azt át is tudod adni főleg nem gyerekeknek/fiataloknak . Pedig fontos az oktatás minden szinten (lásd Dél Koreát ) de nehéz megtalálni azt az egyensúlyt ami a fontos/szükséges és a még megtanítható között van . A te tudásodat valszeg értékelnék egy spec egyetemen de nem értenék és értékelnék egy átlagoson , középiskolain meg semmi szükség rá !
Te mint mérnök azért keresel jól mert így becsülik meg a tudásodat . Na most a tanárokat is meg kell becsülni de mi alapján ? Tudás ? Emberség ? Tanítási készség ? Mert amit én látok és tapasztalok (Miskolc) , hogy vannak nagy tudású , egyenes jellemű tanárok akik nagyon jól át tudják adni a tudásukat a fiataloknak csak sajnos ők vannak nagyon kevesen és ők mind mérnök tanárok ! A nagyrészük (és most nagyon nem szeretnék senkit se megbántani ) viszont az akik így vagy úgy elvégezték a tanárképző főiskolát akármilyen szakon (mert kellett a diploma de a magasabb szint már nem ) és most belefásulva , unottan küzdenek a gyerekekkel/fiatalokkal . Pedig rajtuk múlik , hogy milyenné teszik az iskolai oktatást és mennyit tudnak átadni a jövő kornak . De sajnos a kevésből nehéz sokat átadni . Én azt szoktam mondani a fizetésükkel elégedetlenkedő embereinknek , hogy szívesen adok 2x 3x annyit amennyiben a fedezetét betermeli . Na most a tanárok munkájának a gyerekek képzettsége lenne a mércéje . De ez egy komplex probléma ami nagyon gyorsan megoldásra vár . Mind az állam , mind a tanárok részéről !
A stadionokról már sokszor , sok helyen vitáztam . Igen azzal egyetértek , hogy első megközelítésben feleslegesnek tűnnek főleg a nem nagyvárosi stadionok . De azért ha mögé nézünk akkor már árnyaltabb a kép ! Szóval kezdjük ott , hogy a 2010előtti kormány a 2007-2013 pályázatok 90% lekötötte 2010-re . Dicsérhetnénk munkájukat de igazából ők is a saját csapataik megerősítésére használták fel . A megvalósítás és kifizetések viszont már az új kormányra maradtak . A pályázatok nagy része kapkodva volt megírva és elfogadva tellistele óriási hibákkal . A folyamatokat viszont nem lehetett megállítani de elhúzódtak 2016-ig . Közben a mostani kormány is vétett egy szarvas hibát . Az addigi jól működő közreműködő szervezeteket egy toll vonással megszüntette és az abszolult alkalmatlan államkincstárra ruházta át azok jogkörét az addigi fizetéseket lefelezve ( a jó szakemberek nem is mentek át a MÁK-ba hanem a versenyszféra felszívta őket ) és az utcáról 0 km-es tudatlanokkal feltöltve a létszámot (csak diploma legyen a tudás nem számított) . Így gyakorlatilag 2017-18-ra kezdődhettek el a 2014/2020 időszak pályázatai . Ez Lázár János legnagyobb szakmai hibája volt ! Na már most a töketlenkedések miatt a válság óta 2008-tól haldoklottak a Magyar építőipari vállalkozások akiknek mentő öv volt a stadion építési időszak . Így nem összeroppanva és jelentős tömegeknek munkát adva élték meg az új pályázatok beindulását amit a kormány beruházások illetve a lakosság jobb életkörülményeiből adódó építkezések és felújítások csak még nagyobb kapacitás igények jelentkezésével további lendületet kaphattak !
Határozott véleményem , hogy a stadion program építkezéseivel nagymértékben sikerült stabilizálni az építő ipart és megakadályozni , hogy a 2011-es EU munkaerő áramlási morratóriuma által generált szakember kivándorlást lecsökkentették majd később meg is fordították . Mert már a tavalyi évben is voltak olyan bérek amik már elgondolkoztatták a szakiakat a kivándorlás/itthon maradásról .
Az epitkezesek megdragulasaban pedig gondolom nem kis szerepe van a csok-nak. Ami egyebkent nem egy rossz talalmany.