Biztos uncsi, hogy mindig a hatalom természetével jövök, de sztem ezzel is úgy van, mint a cégek üzleti terveivel: ha nem tudsz növekedni, akkor csökkensz. A hatalom megszerzésében nem lehet megállni, mert minden üresen hagyott résbe benyomul valami feltörekvő erő. És ha a saját országodat már elfoglaltad, akkor kifelé kell tovább növekedned, és így jönnek létre a birodalmak. Sztem mindez magából a hatalmi versenyből adódik, és a szereplők nem vacakolnak sem az erkölccsel, sem a közjóval -- és semmi más olyannal, amit lelkes naivitással szokás rajtuk számon kérni.Lehet, hogy sokan el fognak küldeni melegebb égtájra. A történelemben mikor létezett olyan világhatalmi rendszer, ami nem mások lefosztásán alapult? A kapitalista nyugat annyiban más, mint pl a kommunista rendszer, hogy nagyobb szabadságot enged a népnek, és igyekszik "betömni" a száját (otthon, és a közeli szövetségesi rendszerben). A nagy kérdés sajnos annyi szerintem, hogy a fasz melyik végén állsz. Mi 48-60 között a szarabbik végén voltunk, utána a lehetőségekhez mérve a jobbikon (bele is rokkant a gazdaságunk). Jelenleg most is a jobbik felén vagyunk. Szar ezt kimondani, de sajnos így van.