Simán lehetne most is találni jó pár olyan sikeres magyar üzletembert aki a magyar ipar a magyar gazdaság számára ezt a pénzt sokkal hasznosabban használná fel.
Igen, jelentkezem is erosen!
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Simán lehetne most is találni jó pár olyan sikeres magyar üzletembert aki a magyar ipar a magyar gazdaság számára ezt a pénzt sokkal hasznosabban használná fel.
Miért nem gyártanak almalekvárt ->süteményt (pl. linzert); almalevet -több ízesítéssel, más-más fajtákkal és kiszerelésben; cidert, pálinkát, sűrítményt... nem az almát kellene tárolni, hanem max a terméket. Könnyebben is raktározható, jobban szállítható.Igen részben de azt az étkezési almát is tárolni kell illetve feldolgozni ha nem akarják, hogy ki legyenek szolgáltatva az éppen a szedéskor aktuális piaci viszonyoknak ezt önerőből nem tudják megoldani.
Erről beszéltem egy feldolgozó üzem kellene, hogy készterméket tudjanak előállítani. Ez amit megemlítettél működhetne akár egészen kis volumen mellett is de ennek nincs nagyon létjogosultsága ott mivel ott helyben nincs rá kereslet. Egy Budapest környéki termelőnél ez reális opció mivel ezeket a termékeket simán eltudja adni a budapesti piacokon.Miért nem gyártanak almalekvárt ->süteményt (pl. linzert); almalevet -több ízesítéssel, más-más fajtákkal és kiszerelésben; cidert, pálinkát, sűrítményt... nem az almát kellene tárolni, hanem max a terméket. Könnyebben is raktározható, jobban szállítható.
De még mobil prés is van a kisgazdáknak. De gondolom ez az almatermesztők közt közismert és bevett eljárás.
Senki nem tiltja meg, hogy az almatermelők összefogjanak és pl szövetkezeti alapon értékesitsék az almát, vagy egy almalèüzemet vagy hütőházat hozzanak letre. Csak nyavalyogni, az kevés.Nem lehet összehasonlítani egy Budapest környéki termelőt egy szabolcsi almatermelővel teljesen más lehetőségek vannak Budapest környékén. 2018-n a feldolgozó üzemek kihasználva a szabolcsi gazdák kiszolgáltatottságát szépen megkartelezték a felvásárlási árat ha jól emlékszem 13 forintot akartak adni egy kg almáért ezt sikerült a média visszhangnak és gazdák tiltakozásának hatására feltornázni 20 ft-a ami még mindig az önköltségi ár alatt volt,ez az igazi problémája a szobolcsi gazdáknak.
Bizony ebben van igazság csak az a helyzet ha ezek a termelők legyőzik a nyavajgásukat attól még a sziklaszilárd elhatározás nem fog pénzt adni ezekhez a beruházásokra.Senki nem tiltja meg, hogy az almatermelők összefogjanak és pl szövetkezeti alapon értékesitsék az almát, vagy egy almalèüzemet vagy hütőházat hozzanak letre. Csak nyavalyogni, az kevés.
És nem lehet szállítani az árút? Miért kellene helyben értékesíteni?Erről beszéltem egy feldolgozó üzem kellene, hogy készterméket tudjanak előállítani. Ez amit megemlítettél működhetne akár egészen kis volumen mellett is de ennek nincs nagyon létjogosultsága ott mivel ott helyben nincs rá kereslet. Egy Budapest környéki termelőnél ez reális opció mivel ezeket a termékeket simán eltudja adni a budapesti piacokon.
És nem lehet szállítani az árút? Miért kellene helyben értékesíteni?
Mindennek van piaca, csak meg kell találni és nem siránkozni, hogy jaj, másnak mennyivel jobb. A boldoguláshoz kell egy nagyfokú kreativitás.
Valós példa: Egyik ember Brassó mellé adta el a fűszerpaprikát, másik meg a Tátra vidékén.
Egy hazai gyártású gyümölcsmosó-szallagprés kb. 2 millió (5500Eur). Nem is olyan drága, még ha nyilván ehhez kell még más is, de mégsem elérhetetlen összeg. https://www.resale.info/en/maurer-g...-plant-with-cultivated-fruit-mill/No-26156760
Most, hogy nézegettem külföldi feldolgozógépeket, örömmel láttam, hogy van magyar gépgyártó is. https://machinery.maurergep.eu/hu/fruit-processing-equipment/
Senki nem tiltja meg, hogy az almatermelők összefogjanak és pl szövetkezeti alapon értékesitsék az almát, vagy egy almalèüzemet vagy hütőházat hozzanak letre. Csak nyavalyogni, az kevés.
Nem értek vele egyet. Máshogy látom. Van pl. csomó zöldséges. Megéri nagyban eladni, aki majd a kiskereskedőknek továbbadja -nyilván haszonnal. Ezt nem lehet kiküszöbölni és maszek boltokat, zöldségeseket megkeresni akár magával az almával, akár különböző termékekkel? Egy időben nálunk is hordta egy faszi szabolcsból az almát, más meg almalevet. Dinnyét is, hogy árulják? Standokon. Egy részét leadják, más részét az ország különböző részein standokból árúsítják ki.A helyben értékesítést a kisebb volumenhez írtam ami nálam egy kistermelőt jelent.Amit te felvázoltál ahhoz kell egy nagyhal aki integrátorként működik aki beruház tárolás feldolgozóuzem aki összefogja a gazdákat kezdve azzal, hogy egységes korszerű fajtákból álló ültetvények létrehozásában segít a gazdáknak ő tartja a kapcsolatot a nagykereskedőkkel áruházláncokkal megszervezi és koordinálja az áru terítését.
A hazai tőkések innovációs "hajlamához" egy gondolat: ez olyan, mint a foci, és kb. úgy is jártunk vele. Óriási tévhit, hogy ha valamit teletömünk pénzzel, akkor az "magától" fejlődni fog. Kell pénz az innovációhoz és a focihoz is, de a Naaagy Zseton okosabb helyeken célprémiumként jelenik meg. Azaz akkor vihető, ha van eredmény. A fejlesztés-fejlődés időszakában is csak az ahhoz szükséges forrást érdemes biztosítani, azt is mérföldkövekhez, részsikerekhez kötve.
Mindezek híján a sok pénz körül megjelennek az ingyenélők és kavarógépek, ami pusztító hatású a projektre nézve.
Végignéztem pár komolyabb cég felépülését: rengeteg kemény meló az ára. Aki ki van tömve pénzzel, az nemigen dolgozik keményen és rengeteget. Mert minek?![]()
Igen ám, de kezdjük ott, ha már ekkora géppel gondolkozol, akkor nem ugy megy, hogy mindenfajta almát beledobsz, azt hurrá, jön a lé! Némely alma fajta egyszerűen túl drága lének, és a konzisztencia sem árt a minőség tartásához.Nem értek vele egyet. Máshogy látom. Van pl. csomó zöldséges. Megéri nagyban eladni, aki majd a kiskereskedőknek továbbadja -nyilván haszonnal. Ezt nem lehet kiküszöbölni és maszek boltokat, zöldségeseket megkeresni akár magával az almával, akár különböző termékekkel? Egy időben nálunk is hordta egy faszi szabolcsból az almát, más meg almalevet. Dinnyét is, hogy árulják? Standokon. Egy részét leadják, más részét az ország különböző részein standokból árúsítják ki.
Ott van a mobil prés. Nem olcsó, talán 20 millió, ha jól emlékszem. Nem tud mondjuk 10 gazda összeállni és venni egyet? Az almánál az a jó, hogy nem 1-2 napon belül megy tönkre, nem egyszerre szednek minden fajtát. Ha meg megvan a gép, akkor lehet elmenni másnak is bérbe; vagy lehet más gyümölcsöt is termeszteni, hogy nagyobb legyen a szortiment és jobb a gépkihasználtság. 10 gazdához nem kell nagy integrátor.
Ha meg nem intenzívben, kordonosan műveli, akkor lehet alárakni birkát is, plusz bevétel -persze ha adottak a feltételek..
oké. félálombam. A gondjuk a szállítással, raktározással, és az értékesítéssel lesz. Sajnos. Talán ha elkezdik kicsiben, vagy egxy törvény, hogy multik azonos minőség mellett előnyben részesítsék a hylyi termelőcsoportokat... Tényleg nem tudom.. Jelenleg ott tart dolog, hogy "nagyjaink" és strómanjaink ezerhektárszám vásárolnak fel földeket, előre lezsírozott állami költsönből, majd jön rá a eu támogatás, állami támogatás etc. Így könnyű, csak épp a környék tönkremegy....Nem értek vele egyet. Máshogy látom. Van pl. csomó zöldséges. Megéri nagyban eladni, aki majd a kiskereskedőknek továbbadja -nyilván haszonnal. Ezt nem lehet kiküszöbölni és maszek boltokat, zöldségeseket megkeresni akár magával az almával, akár különböző termékekkel? Egy időben nálunk is hordta egy faszi szabolcsból az almát, más meg almalevet. Dinnyét is, hogy árulják? Standokon. Egy részét leadják, más részét az ország különböző részein standokból árúsítják ki.
Ott van a mobil prés. Nem olcsó, talán 20 millió, ha jól emlékszem. Nem tud mondjuk 10 gazda összeállni és venni egyet? Az almánál az a jó, hogy nem 1-2 napon belül megy tönkre, nem egyszerre szednek minden fajtát. Ha meg megvan a gép, akkor lehet elmenni másnak is bérbe; vagy lehet más gyümölcsöt is termeszteni, hogy nagyobb legyen a szortiment és jobb a gépkihasználtság. 10 gazdához nem kell nagy integrátor.
Ha meg nem intenzívben, kordonosan műveli, akkor lehet alárakni birkát is, plusz bevétel -persze ha adottak a feltételek..
Te miről beszélsz? Megnézted, amit linkeltem?Igen ám, de kezdjük ott, ha már ekkora géppel gondolkozol, akkor nem ugy megy, hogy mindenfajta almát beledobsz, azt hurrá, jön a lé! Némely alma fajta egyszerűen túl drága lének, és a konzisztencia sem árt a minőség tartásához.
Ilyen tételnél már gépsor kell a tisztításhoz, spéci gép kell a roststszűréshez, ha nem egy trutyit akarsz eladni, rozsdamentes tartályok a tároláshoz, továbbá spéci dobozoló, vagy palackozó gép. És ennyi géphez már megfelelő méretű, és higiéniás előírásoknak megfelelő terem kell.
Érsekhalmán ott volt a Hey-Ho, késöbb az Elma, gyerekként emlékszem a környék, 54es út tele volt a szőlő mellett almással, sokan oda hordták, és azt itta a Magyar, most már csak a töredéke van. Csődbe is mentek.
De menj be néhány boltba és nézd meg mennyi féle almalé vehető.
Az ilyenfajta élelmiszeripari termékeknél szinte csak két út van. Kis volumenű prémium terméket állít elő a paraszt, és ehez tartozó láncba értékesíti, vagy nagy volumen és marad az előre szerződött feldolvozó multinak beszállítani.
A termelő az árúját szállíthatja és aladhatja. Szerinted egy személyautóba, egy kombiba, pláne futóval, mennyi almalevet, lekvárt, aszalványt, stb. lehet szállítani? Tárolni melyiket az egyszerűbb és olcsóbb, a nyers almát, vagy a terméket? Normális áron mindent el lehet adni. Bár nonszensznek tartom, hogy a nagy tasakos almalé ára vetekszik az üvegessel. (1590 ft egy 5 literes kiszerelés) Az alapanyag ára kb 70 ft/ liter, az 5 literhez 350 ft (40 ft-os felvásárlási árral számolva). Marad 1200 ft egyéb költségekre, haszonra. Nem sajnálom, csak így nagy tömegekhez nem fog eljutni a magyar almalé.A gondjuk a szállítással, raktározással, és az értékesítéssel lesz.
2014-es, de...Te miről beszélsz? Megnézted, amit linkeltem?
Az alábbi mobil gépsor 20 millió forint. Erről beszéltem. Ebben melyik munkamenet hiányzik? A végén szerinted moslék jön ki? Almafajta... szerinted a lé almát nem almalé készítésére termesztik? Minél több fajta van, annál jobb, más és más az íze. Időben akár eltolható a feldolgozás, más-más időjárási körülményeket tolerál, nagyobb termesztésbiztonság.
A termelő az árúját szállíthatja és aladhatja. Szerinted egy személyautóba, egy kombiba, pláne futóval, mennyi almalevet, lekvárt, aszalványt, stb. lehet szállítani? Tárolni melyiket az egyszerűbb és olcsóbb, a nyers almát, vagy a terméket? Normális áron mindent el lehet adni. Bár nonszensznek tartom, hogy a nagy tasakos almalé ára vetekszik az üvegessel. (1590 ft egy 5 literes kiszerelés) Az alapanyag ára kb 70 ft/ liter, az 5 literhez 350 ft (40 ft-os felvásárlási árral számolva). Marad 1200 ft egyéb költségekre, haszonra. Nem sajnálom, csak így nagy tömegekhez nem fog eljutni a magyar almalé.
Nem gondnok kell az ilyennek hanem kőbánya vagy golyó ! A jóqrvaanyjukat az ilyen lényt minél hamarabb ki kell gyomlálni a társadalomból !Azt hittétek vége?
![]()
Gondnokság alá helyeznék M. Richárdot, a Dózsa György úti gázolót - ORIGO
Friss hÃrek Magyarországról és a nagyvilágból, sport, technika, szórakozás, tudomány, kultúra. Az ORIGO a legfrissebb hazai és nemzetközi hÃrekkel szolgál olvasói számára.www.origo.hu
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..