A vasút használata növekszik. Az autópályáké is. A kerékpárutaké is.
A templombajárok száma növekszik? Nem hiszem.
De nem elenzem hogy épüljön templom, és ellenzem hogy bármely meglévőt szétbarmoljanak, csak nem kell katdrálisokat építeni amit a blogen javasolt, én úgy tudom hogy mára kisebb, családias templomépítés van terítéken.
Elnézést, akkor félreértettem. Valóban mára már más jellegűek épülnek, mint a régebbi templomok. Szerencsére. Ha tetszik, ha nem, mások az igények, mások a szokások. És a kihasználtságot is úgy lehet növelni, hogy más terekkel is rendelkezik. Érdekes, hogy már 90 éve is megjelent a többfunkciós egyházi épületek, templomok iránti igény.
Lehet, hogy növekszik, nem ismerem a statisztikát, csak azt látom, hogy nálunk is alig ülnek rajta, meg a minőség is vállalhatatlan volt 10-en éve (is), és azóta is ugyan azok a mellékvonali BZ-k közlekednek. Belőlem kirázta a vasútszeretetet a MÁV.
A templomba járók száma növekszik és életkoruk is fiatalodott. Hogy országosan, hogy alakul az más kérdés. Nyilván a demográfiával szembehugyozni nem lehet. Megváltozott, hogy ki és milyen indíttatásból jár gyülekezetbe. Annyi változott a klasszikus "teletemplomhoz képest", hogy már nem népszokás, nem kötelező, kivagyokság, nem számonkért, nem feszengés, hanem Isten kereséséért, a hitért járnak az emberek (zömében).
Az ember hite és az egyház megléte meg nem látom be, hogy hol lenne az.
Az ember lelki egészsége hozzájárul a fizikai egészségéhez. Aki egészséges, az többet "termel". Azért ha megnézzük a templombajárókat, vagy ha megnézzük, akkor azt látjuk, hogy azért zömében dolgos, nemzetgazdaságilag hasznos emberek. Már ha így anyagiasíthatjuk. Nyilván nem olyan könnyű számszerűsíteni. (Mint oly sok mindent az életben.)
Szigorúan nézve az egyház az egy önszerveződő hierarchikus klub, ami helyenként ellát az államra jellemző karitatív dolgokat is. De csak ezért miért is kell ezt pénzzel tömni?
Hát, pénzzel tömve nincs. Tudom, a médiából ez jön le. De nem feltétlen van így. (Még az 1%-nál is a rosszabb számítási móddal számol az állam -csak, hogy egy példát mondjak.) Néznél egyet ha megmondanám, hogy pl. mennyit keresnek lelkészek és milyen körülmények közt élnek néhányan.
Az állam vette el a karitatív és oktatási területeket. Nem fordítva. Tehát az állam ellát az egyházra jellemző karitatív dolgokat.
Azt mondják, hogy az egyházi intézmények sokkal rendezettebben, sokkal rendesebben üzemelnek, mint az állami/önkormányzatiak. Tán, valami katonai fejes mondta most a vírus kapcsán. Tehát már ez is önmagában érték.
Mert ezzel a megközelítéssel az állatmenhelyektől kezdve n+1 szervezet is megérdemelné a pénzt. Mégsem kapnak az adó 1%-on és magánadományon túl egy huncut vasat sem.
Na, ez nem így van. A gyülekezeteknek szerinted önti az állam a pénzt? A gyülekezetek a saját pénzükből, egyházmegyei/kerületi pénzből élnek, és természetesen adományokból. Ezen felül pénz csak pályázati úton tud érkezni, ami legtöbb esetben civil szervezetekkel közös. De ugyan olyan formában tud pénzhez jutni, mint bármely civil szervezet, azaz pályázat útján.
Nem sokszor jártam templomban, de ahol voltam már áprilisban is meleg volt és novemberre is jéghideg. Sőt. a szegedi már szept végén is hővüs volt...
Melyikben voltál? Nyilván van arra is, meg erre is példa. Nem mondom, hogy csak ilyen, vagy olyan van. Mondjuk én elég sok templomban jártam már. De szerintem azt az egy órát minden gond nélkül kibírja az ember amúgy is, de nyílván nem a kínzatásra kell törekedni. Szóval vannak nagyon modern cuccok már.