Olvasgattam a hozzászólásaidat (pl.21:53) és úgy gondoltam, hogy reagálok rá, személyeskedés és ártó szándék nélkül.
Én elég liberálisnak gondolom magam a szó klasszikus értelmében. Ilyen ódivatú dolgokban hiszek, mint a szólás és a vélemény szabadsága, vallásszabadság, szekularizáció. Engem a Szájer ügy sem zavart egy percig sem (ellentétben a szivárványcsaládos, pridera járós weboldalakkal akik a Szájer ügy kapcsán habzó szájjal buziztak meg gúnyolódtak.)
Meg van még egy olyan tulajdonságom, hogy próbálok látni is nem csak nézni. Úgy, hogy most röviden leírom azt, hogy én mit láttam az elmúlt 10 évben és azt is, hogy mihez képest.
1. Nincs pénz az iskolákra úgy látod.
Én emlékszem, hogy a 90's években az általános iskolánkban kabátban ültünk bent a teremben, mert alig fűtöttek és mint mondtad 40-50 éves állapotok voltak. A tesi óra az udvaron volt télen is mert nem volt hol tornázni. Volt egy kézilabda csarnok, de nem fűtötték le volt zárva. Sima hullámlemez borítású szutyok volt így lényegében sose használtuk.
Mivel több rokonom is járt még utánam oda illetve 4 évente oda járok szavazni így elmondom mi változott:
-2010 után fölújították az iskolát. Kompletten. Műanyag nyílászárók, új burkolatok stb... ahogyan kell. Jah és van már fűtés is
-Ezután bekamerázták az udvart. Örülnek is neki a nem C típusú gyerekek és szülők. Az én időmben még szurkáltak arra felé a 16 éves negyedikesek meg a speccesek, ma már egyre nagyobb az esély arra, hogy nem lesz a gyereked súlyos testi sértés és kifosztás áldozata. Nemrég lett suli őrség is
- Felújították a komplett kézilabda csarnokot, tégla falas bővítményt kapott, szigetelést, fűtést stb... Nálunk ez fontos mert egyrészt népszerű ez a sport, másrészt most ott is vannak télen tesi órák. Van normális öltöző meg ilyenek. Így 100 év késéssel de végül is tiszta Európa lett.
Meg épült hozzá egy nagyon szép és óriási parkoló.
Középiskolába másik településre jártam. Elit gimi ott elég jól ment, de végül én csak fél évet voltam ott, szóval másik suliba mentem.
Az egy kulturált közép balkán volt. Ricardó kikente még szarral a falat a mosdóban de jobb esetben volt már víz a csapban, télen csak pulcsiban ültünk nem kabátban meg ilyenek. Jó egy fél méteres gödrökkel tűzdelt mezőn lehetett kint tesizni de legalább volt egy pici tornatermük. Szóval nem panaszkodom.
Még mindig elég gyakran járok arra felé:
-Kibővítették az épületet egy új szárnnyal, új étkezővel és konyhával. A régi rész valamelyest fel lett újítva.
-A kinti udvar kompletten fel lett újítva és épült egy saját műfüves focipálya is nekik. Akkoriban ilyenért egy két testrészünket oda adtuk volna csak mondom....
Ez volt az oktatás. Jah és lényegében ingyenesek a tankönyvek, akkoriban ezért nekünk komoly pénz kellet fizetni!
2. Nem adnak pénzt az egészségügyre. Szerintem meg igen, mondjuk az előtt is adtak csak....
- Az alap állapot egy beázó, omladozó épület volt a lakókörzetemben. Néha adtak pénzt rá az államtól, ilyenkor valamiért mindig a gyerek orvosnő háza lett egyre nagyobb nem a rendelő állaga lett egyre jobb.
Aztán az elmúlt 10 évben a helyi önkormányzat összefogott az állammal és 0-ról lényegében újra építette az egész épületet, minden orvosnak, fogásznak lett itt helye, sőt a gyógyszertárnak is. Folyamatosan van rá pénz, patent állapotban van az egész. Van végre elég ülőhely, lett WC például, van fűtés stb...
Azóta a gyerekdokinő kesereg... A többi doki meg jön megy a praxisokban. Mondjuk nem érint, jogosítvány hosszabbításkor szoktak csak látni
A körzeti járóbeteg ellátás fejlődött. Balkán alsó szinten volt a rendelő (szerintem ismered, Szigetszentmiklós Gyártelep HÉV megállónál).
Itt ilyen hentes és mészárosok dolgoztak, vagy TB csalók. Mindenki kerülte őket ha tehette. Telefonon bejelentkezni nem lehetett, időpontra jönni nem lehetett, csak ha volt hozzá korrupciód. Akkor soron kívül bemehettél. Ülőhely nem nagyon volt, és nézhetted egymást a többi szerencsétlennel.
Ezzel szemben:
- Az egész épület felújításra került.
- Vannak TV-k lehet nézni őket.
- Sok időd nincs rá, mert sávos időpontokban hívnak be, szóval helyed is van alapból. Vagyis van előjegyzéses bejelentkezés!
-Mamámat nemrég vittem volna reumára, felhívták telefonon, hogy majd adnak neki másik időpontot mert a doktornő nem fog beérni. Régen ilyen nem volt, ott rohadtál 3 órát mire leesett , hogy lófasz lesz itt nem rendelés....
- Hogy negatívumot is mondjak: A kismama vérvételt és a kovid szűrést egy időpontban, egy folyósora sikerült össze szervezniük.... Nem tudom melyik jóképessügű bürokratának köszönhettük ezt.....
3. Ha már bürokraták:
Az önkormányzat azért nálunk még tartotta magát, de pl. gyártelepen a rendőrség az pusztulat volt. A helyi ügyintézést sikerült két különböző településre kiszervezni, amik 30 km-re vannak egymástól. Ráckevén a munka ügyi központ nem a HÉV-nél volt hanem lacháza fele a Duna túloldalán.... A legtöbb igénylőnek nem volt kocsija de sebaj! Mit nekik 10+ km séta. Ha már segítségét jön a nyomorult
-Ezzel szemben most megszervezték a Járási rendszert, épült egy baszott nagy közigazgatási épület gyártelepen és oda beköltöztettek egy helyre mindent.
-Az önkormányzat nálunk megújult, lett új iroda épület is szóval fejlődtek.
4. Minden játszótér le volt pusztulva nálunk. Mondjuk C típusú állampolgáraink néha éjszaka neki álltak flexel játszó teret bontani, a helyi lakosok meg hiába hívtak rendőrt a pannon puma valahogyan mégsem ugrott. Mondjuk így nem is esett le a hintárol senki. A bűnözés is csökkent papíron szóval minden rendben volt. Ha jól emlékszem körzetink se volt már akkor mert elvették, mondván minek az nekünk, majd a szomszéd településről jönnek ha kell rendőr.... Hát mint látjuk nem jöttek.
- Tény, hogy a játszótereket nem érezte fontosnak a helyi vezetés hiába téptük a szánkat, ezért lépésre szántuk el magunkat, és elindultam én is polginak a választáson. Kicsit nem szeretett akkoriban a tanácselnökből lett keresztény demokrata polgink, viszont így legalább vette a lapot. Persze nem nyertem, de nem is ez volt a cél
Viszont mire el lehetett jutni az urnákig addigra neki láttak a játszóterek bontásának és a temetők rendbe tételének. Mire véget ért az év, addigra EU szabvány játszótér volt mindenhol. Szerintem megérte.
Jah, és a neccesebb játszótereket körbe falazták acél kerítéssel és kulccsal zárják estére. Meg lett szép felújított rendőrörs is rendőrökkel. És rendőrnőkkel
Ha van rá igényed akkor írhatok még arról, hogy mit láttam amikor az elmúlt 10 évben körbe néztem és mit nem láttam azelőtt 20 évig