Ezt ésszerűségi szempontból sosem értettem: az egyébként is jó hőszigetelő tulajdonságú falat szigetelik tiváb, ahelyett, hogy a 3-4-5x rosszabb tulajdonságú thermo-ablakok jellemzőit javítanák, hisz azon lehet bőven javítani.
Itt jönnek a gyártók, bürokrácia,, és egyéb összefonodások, amik durván "félre-zöldítenek" sok más értelmes célt is...
Ezek szerint most sem teljesen érted.
A passzív házaknál MINDEN energiaveszteséget igyekeznek megszüntetni. Az ablakoknál is. Pld. három rétegű zárt üveg, közte feltöltve széndioxiddal, persze a pára is kivonva, így soha nem párásodik és nem fagy le az üveg. De egyébként az ablakok elé hővisszaverő redőnyt is tenni kell, mivel télen éjszaka rengeteg az elsugárzott hő. Ez normál ablakra is erősen ajánlott, határozottan mérhető még ilyen esetben is a hőveszteség csökkenése. Kicsit jobban nézzél utána mit jelent a passzív ház, hogy illik azt megépíteni és a tulajdonságainak. Társasházakban ilyet megvalósítani nem lehet, csak családi házra. Persze elvileg megvalósítható arra is, csak gyakorlatilag az emberek miatt nem.
Szóval az ablak kérdés nem kérdés, megoldott. Inkább a magyar emberek fejével van a baj. Ott belül. Ezért nem lettünk mi svájc vagy ausztria. Ott sem minden jó, de legalább nem az állam tartotta el őket, így megtanulták a saját bőrükön hogy rendesen hőszigetelt házakat készítsenek. A hőszigetelés pedig nem csak a falakra vonatkozik, hanem mindenre, födémre, áthidalókra (erre van pld. az üveghab ami terhelhető), ablakokra, ajtókra, vagy akár a föld alá is mélyen benyúlva.
Engem kevesen értenek meg, de pld. építész ugyan azzal a koncepcióval komoly díjat nyert amit én már régen kidolgoztam. (nem tőlem leste el, hanem ugyan oda jutott ahogy finomította a fejlesztéseit - ezért hasonlít a delfin és a cápa alakja, mert az a jó forma az úszáshoz, ennyi)
Sajnos olyan ez az ország is mint "Erik a viking"-ben a király és a népe az atlantiszon. A mai hőszigetelési szabványok az EU-ból kerültek ide, mert muszáj volt átvenni, nem a magyar nép eszétől van.