Nekem már az a luxus nem adatik meg, hogy apámmal bármit is szereljek...
Mondjuk a lakásban minden villanyszerelés az én kezem munkája.
Azt viszont láttam, hogy nagyapám elvesztette a jobb mutatóujját, mikor még a 90-es években is "fizette vissza" a kalákát ismerősnek és rázuhant egy betontömb, meg hány mázsa füstölt hús/hurka/kolbász ment el az évek alatt "hálából" egy-egy kölcsön visszafizetésekor.
Ez a kaláka dolog úgy ki van sarkítva, ahogyan csak lehet. Tudod, az embereknek volt szabadideje, nem rohantak, a rokonság összetartozott. Sokkal emberibb volt, mint most. Nem azért mentek egymásnak segíteni, mert kötelező volt, hanem mert együtt csinálták, jól érezték magukat és alkottak valami értékeset. A nők főztek, pletykálgattak, a férfiak meg dolgoztak. Az építéskor nagy általánosságban a kőmíves, vagy ács mesternek dolgoztak alája, azt mindenki megcsinálhatta szaktudás nélkül is. A belső munkálatokat (villany, víz, gáz, fűtés szerelés, asztalos munka) pedig a szaktudással rendelkező ment a rokonnak csinálni. Voltak kóklerek, mai vannak, ráadásul jó pénzeket kérnek el a sz@r munkáért. Sokszor csak nézek, amikor javítani kel menni más után. Van, amikor ráadásul sokkal több pénzt kérnek el, mint én. Miért is? Mert nagyon kevés a jó szakember, aki még tanulta, csinálja. Nekem nagyon sok rokonom, főleg a szüleim testvérei tisztességesen meg csinálták a házukat, nem kalákában és közben erősödött az összetartás. 1985-ben nekem a hétvégi telkemen a házat is a rokonok (após jelölt) segítettek csinálni, mindenki a saját szakterületén (lakatos, asztalos), a villanyszerelést meg magamnak, tisztességgel. Jól éreztük magunkat, nem volt kötelező senkinek, hogy csinálja. A vállalat is segített, darut biztosított, olcsón faanyagot, drótkerítéshez drótot vettünk. Apám közgazdaságit végzett, de azért sok mindenben tudott segíteni, pl a kerítést csináltuk. 2005-ben, amikor az átalakítást, bővítést csináltam 500.000 Ft-ba került, pedig akkor is sokat segítettek a barátok. Amit lehet, én is saját magam csinálok sok mindent, de ami komoly szakértelmet igényel, azt rábízom a szakemberre, aki valóban az.
Különben a nyugat-európai országoknak olyan jól sikerült a kétkezi szakmunkásoknak adott szinten való megtartása, hogy nem győzik alkalmazni a külföldi, főleg kelet-európai országok szakembereit. Most már lassan mi is erre a sorsra jutunk.
Kölcsönök, hitelek. Amikor az "átkosban" valaki kölcsönt kapott, akkor csak kamat volt (a THM-t) hírből sem ismerték. Az első részlettől az utolsóig a teljes összeg arányos részét kellett fizetni. 2, illetve 3 gyerek esetén 20-40%-át elengedték, sőt, ha előbb kifizetted egy összegben a fent maradó részt, akkor annak a 40%-t elengedték.
Most hitel van, kapitalista módra. Hirdetnek itt még "0%-os kamatra is, csak a THM-t fizesd ki, ami már nem kevés. 20-25 évre azért már elég jelentős lesz. De még nem is ezzel lenne a baj. A vissza fizetést úgy állapítják meg, hogy a lejárat első felében a kamatot+THM-t fizeted és a tőke mindig ugyanannyi. Majd a második felétől kezd a tőke is csökkenni, de még mindig nem arányosan. Ha a hátralévő tartozást ki akarja az adós egy összegben fizetni, akkor nem, hogy elengednek belőle, hanem még a szerződés módosításért is fizetni kell.
Mindenesetre abban az elcseszett rendszerben is lehetett tisztességesen, nyugodtan élni a sok hibás, sz@r, dühítő, korlátozásokkal teli, diktatórikus vezetésű országban. Aki pedig rendszerellenesen viselkedik, él, agitál, azt egy országban sem szereti a hatalom, legyen az bármilyen rendszer. Mint már írtam, a kapitalista országokban is volt fekete lista, amit használtak is. Aki arra felkerült, jobb volt, ha átgondolta az életét. Ja, hogy ezt nem nagyon hangoztatják.
Különben én is sokszor mondtam a magamét a rendszerre, katonaként is, a nem tetszésemnek hangot adva, mert nekem sem tetszett sok minden. Anyám sokszor mondta, hogy hallgass fiam. Tudtam, hogy változtatni kell
, ahogyan most is tudom
. Ez a mostani sem jobb, semmivel,
csak más.
Ha van nagyon sok pénzed, akkor mehetsz akárhová külföldre, utazgathatsz, vehetsz bármit, (új lakást, új autót, új hajót ...) ha nincs, akkor meg nem vagy senki. Vehetsz fel hitelt, utána életed végéig robotolhatsz, hogy kifizesd, a fizetésedet jól beosztva. Ha van pénzes felmenőd, akkor minden könnyebb, ha nincs, akkor szoptál.
Nem a régi rendszer kell vissza, hanem valami más, mint most van!!!