Ez milyen evfolyam? vagy felsooktatas?
Az egyik leghasznosabb dolog azok a szakdogak, azok eloadasa (es akar megvedese) volt szerintem a gimi soran, remelem, azert szokas ma is (mondjuk az egyik leghiresebb elitgimi volt, hirhedten tag mozgasterrel minden sikon (eredetileg katolikus rendi), szoval fene tudja, mashol hogy fert volna ill. fer most bele.)
Általános 6.-7.
Sajnos nekem vannak olyan mániáim, hogy ne lefele, a gyengébbek fele húzzuk le a tanulmányokat, hanem a gyengébbeket húzzuk fel. Aki meg leszakad, az akkor is leszakad, ha lefele visszük a követelményeket. És ezt a kollégák sem értik, hogy ezzel nem jó irányba haladunk. (És ezért nem értem, mikor néha előjön a téma -akár a Fórumon is- és az aktuális oktatáspolitikára, vagy a rendszerre, vagy tudatos felső igényekre hivatkoznak.)
Én most is mindig elmondom, hogy pl. nem a wikipédiáról másolunk, nem lustán, amit elsőre feldob, lehetőleg nem egy forrásból dolgozunk -de ezek nálam még csak ilyen hegyi-beszédek és ajánlások. És max. arra tudok időt szakítani, hogy a szóbeli előadást próbálom szóban javítani. Angolszász vitakultúráról meg csak messze derengő álomban lehet, pedig az is milyen hasznos lenne a megfelelő szinten és mélységben.
Gimiben nem vagyok érdekelt, max szakdoga írásban. Valóban jó tudna lenni a szakdolgozati módszer ha van hozzá témavezető. Harmadik szakdolgozatom írom, de még eddig nem volt lényegében semmilyen témavezetőhöz szerencsém. (Most épp az SPSS-t kellene használni és statisztikázni, meg összehasonlítani, mikor sose nem is tanultam, nem is tanították se a statisztikát, se a programot -csak kvázi elvárás.) Így meg ha nem is így indul neki az ember, de a végére a "tuggyukle" dologgá válik.
És természetesen sokkal több plusz idő kellene, hogy ilyen módszereket érdemben tudjuk -megfelelő szinten- oktatni; legalább szakkör szerűen, de arra meg nem adtak keretet.