Ma voltam életemben kb 4. alkalommal az Országházban. Először általános iskolás koromban, egyszer egyetemista koromban, egyszer azt követően, hogy a Szent Koronát átszállították az Országházba, és végül ma, mivel a 4 éves lányom látni szerette volna a Szent Koronát.
Két lehetőség volt, a hivatalos jegyvásárlós oldalon az összes magyar nyelvű jegy elkelt tegnap reggel, amikor néztem. Apró párhuzam: hétvégén már fent volt a kormány március 15. oldalán, hogy az összes vár/várbazár regisztrációköteles program betelt (gyerekprogramok), ennek ellenére egész héten a rádióban promózták ezeket a programokat...
És akkor eljött a ma, ingyen is meg lehet nézni a kupolatermet és a Szent Koronát, csak a sort kell végigállni, amire figyelmeztettek is az oldalon, nem ért meglepetés ezt illetően. Két ovis gyerekkel végigálltuk a 7 fokban a két és fél órás sort. A feketeleves a kupolacsarnokban jött:
1: régen lehetett fényképezni a Szent Koronát még a nemzeti múzeumban is és a kupolacsarnokban is, csak vakut volt tilos használni.
2: a korona körül van egy kb 1 méteres védőkorlát, ahova senki nem mehet be, régen szerintem ez sem volt a kupolacsarnokban, csak a golyó és robbanásbiztos "vitrin", az egy méteres zónán túl további kb 3 méteres sávba csak azok mehetnek be, akik a látogatóközpontból fizetős jeggyel, audioguide-al jönnek. A nemzeti ünnepen a magyar állampolgárok kb 5 méter távolságból egy második kordonon kívülről nézhetik meg a Szent Koronát ingyen. Csak megjegyzem, hogy szerintem régebben magyar állampolgároknak a kupolacsarnokos+Szent Koronás túra ingyen volt, nem csak nemzeti ünnepeken. Mivel az ingyenes időszak most már csak nemzeti ünnepeken áll fenn, így megy a két és fél órás sor, és ráadásul csak messziről lehet megnézni... nos, két és fél órás sor után elég kiábrándító. Ha legalább tájékoztató lett volna erről a figuráról, hogy az ingyenes túra csak ilyen távolról megy, és a fizetős vendégek válla fölött átézve lehet nézelőni egy második kordonon túlról, nos akkor vettünk volna egy spanyol vagy francia nyelvű audioguide-os jegyet, mert a lányom szerette volna normálisan megnézni a Szent Koronát... így most már nagyon rossz a szájízünk ehhez.
Csak, hogy másokat ne lepjen meg, aki korábban, mint én máshoz volt szokva...