Beszélgető

Igen, a kis patronra.
Nem használok kis patront, a szódagépben nagy patron van, amit cserélnek.
A kicsit 2018 január óta nem váltják vissza, egy dobozzal rajtam is maradt üresen :cool:
Ha teli lett volna, legalább néhány Öveges-kísérletet tudtam volna a gyerekeknek prezentálni :)
 
Környezetvédelemi dilemma...

Mostanában sok ásványvizet figyasztottam otthon. 1,5 l es muanyag palack. Csúnya muanyag, de 100 ft/l tája.

Nos, 15k huf egy szodasszifon es 10 db parton 1400 huf elsőre. Csak a co2 patront nem veszik es töltik meg ujra es a csapviz az nem ásványvíz...
... műanyag helyett most meg femhulladekot gyartok, amit nem is tudom, hogy szelektivbe lehet-e dobni...

Ez jobb lenne??? Az egyetlen előnye, hogy 10 db patron tömege az nem 10 kg, konnyebb hazavinni, mert a viz a hálózaton érkezik. Csak a termek minosege gyengebb, dragabb is es nem latom a kornyezetvedelmet...
Nem biztos hogy gyengebb molni, vannak eleg gyatra asvanyvizek. A te megoldasod 20 literes szodasballon, 1000 forintert toltik ujra. Teljesen kornyezetbarat, semmi hulladek. Nekem bevalt pl. Regebben mi is sokat asvanyvizeztunk, orok gond volt a petpalack, azota nincs ilyen gond.
 
Magam is meglepődtem, mikor a CO2 légfegyverebe kiderült, hogy magyarországon is készül patron: http://liss.hu/patronok/
A sport célúak nem válthatóak vissza...
Zommel kulfoldre gyartanak tudtommal, egyik kollegam a napokban igazol at oda. A nyaron talaltam egy elfekvo tejszinhabszifont olyan echte retrot, es fel tudtam ujitani par alkatresszel amit meg mindig kapni hozza. Jol esett hogy mukodokepes ujra.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas
Környezetvédelemi dilemma...

Mostanában sok ásványvizet figyasztottam otthon. 1,5 l es muanyag palack. Csúnya muanyag, de 100 ft/l tája.

Nos, 15k huf egy szodasszifon es 10 db parton 1400 huf elsőre. Csak a co2 patront nem veszik es töltik meg ujra es a csapviz az nem ásványvíz...
... műanyag helyett most meg femhulladekot gyartok, amit nem is tudom, hogy szelektivbe lehet-e dobni...

Ez jobb lenne??? Az egyetlen előnye, hogy 10 db patron tömege az nem 10 kg, konnyebb hazavinni, mert a viz a hálózaton érkezik. Csak a termek minosege gyengebb, dragabb is es nem latom a kornyezetvedelmet...
Igazad van a csapvíz nem ásványvíz, DE sok csapvíznek van jelentős ásványianyag tartalma például a debreceninek, győrinek.
Szerintem felesleges palackozot ásványvizet venni, pénzkidobás. A flakonnal meg a környezetemet terhelem, még akkor is ha szelektíven gyűjtöm és van mögötte technológiai transzfer. Mert legyártották ezt a flakont.

A debrecenit klórozzák amit ha kiengedünk egy nagy üvegkancsóba 7-8 óra múlva távozik belőle a klór.
A győrit UV technológiával fertőtlenítik.

A fővárosban nem tudom mi a helyzet, érdemes utána nézni....ha jól tudom odavalósi vagy.

Leszoktam a szén-dioxidos vízről mert a pH-ja savas. Úgy is szinte minden ételünk savas.
Néha szoktam enyhe lúgos ásványvízet venni a Sparból és szerencsére ilyen kémhatású a ballonos víz a munkahelyemen is.

Ivóvíz kiskáté
Lakossági tájékoztató a gyakran ismételt kérdésekről
http://www.debreceni-vizmu.hu/userfiles/files/kiskate-2016-03.pdf
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
Leszoktam a szén-dioxidos vízről mert a pH-ja savas. Úgy is szinte minden ételünk savas.
Semmilyen problemat nem okoz. Kilelegzed a veraramba kerult, de fololeges CO2-t.
Néha szoktam enyhe lúgos ásványvízet venni a Sparból és szerencsére ilyen kémhatású a ballonos víz a munkahelyemen is.
Ezek bikarbonatos vizek. Rovid tavon segiti a tul sok gyomorsav termeleset, de hosszabb tavon eppen ellenkezo hatast valt ki, vagyis kifelyezetten karosak az ilyen termekek.
 
Igazad van a csapvíz nem ásványvíz, DE sok csapvíznek van jelentős ásványianyag tartalma például a debreceninek, győrinek.
Szerintem felesleges palackozot ásványvizet venni, pénzkidobás. A flakonnal meg a környezetemet terhelem, még akkor is ha szelektíven gyűjtöm és van mögötte technológiai transzfer. Mert legyártották ezt a flakont.

A debrecenit klórozzák amit ha kiengedünk egy nagy üvegkancsóba 7-8 óra múlva távozik belőle a klór.
A győrit UV technológiával fertőtlenítik.

A fővárosban nem tudom mi a helyzet, érdemes utána nézni....ha jól tudom odavalósi vagy.

Leszoktam a szén-dioxidos vízről mert a pH-ja savas. Úgy is szinte minden ételünk savas.
Néha szoktam enyhe lúgos ásványvízet venni a Sparból és szerencsére ilyen kémhatású a ballonos víz a munkahelyemen is.

Ivóvíz kiskáté
Lakossági tájékoztató a gyakran ismételt kérdésekről
http://www.debreceni-vizmu.hu/userfiles/files/kiskate-2016-03.pdf
Háát azért van még mit ez ügyben utána nézned....;)
Az a pdf, amit belinkeltél egy elég jó alap is.
Pár megjegyzés:
- a klór kábé 10perc alatt eltávozik a kitöltött vízből. Már ha zavar, ha benne van. Ha leszereled a csapodról a perlátort, akkor megszűnnek a bubik a frissen kitöltött vizedből. Ez (mármint a perlátor) egyrészt minimálisan segíti a klór kiürülését, de intenzívebbé is teheti a szagát. De alapvetően a bubik elsősorban levegőből vannak a csapvízben, amiket a csapod perlátora kever bele.
- alapvetően minden ivóvízbe kerül klór. Ez szabvány. Az UV-s tisztításnak is megvan a helye a rendszerben, azonban amíg eljut hozzád a víz - különböző minőségű csöveken - újra beszennyeződhet. Ezért kötelező a vízbe klórt keverni.
Egyes területeken több kerülhet bele, és a mennyiségét folyamatosan szabályozzák. Pl. 1-1 nagyobb csőtörés, vezeték szennyezés után megemelik a szintjét.
- a házad csővezetéke nagyban felelős a csapból folyó víz minőségéért és ízéért. Gyakran a falban lévő régi csövek miatt lesz fémes íze a víznek.
Alapvetően javasolt különben a víz kiengedése ivás előtt. A csapban és a csővezetékben a víz is "megromolhat", ha sokáig áll. Megoldás: addig engedd a vizet, amíg hideggé nem válik, mert az azt jelenti, hogy friss is.
- én most nem mennék bele lúgosító diétákba és azok kamu mivoltába, mert erre vannak megfelelő források, de nem árt, ha tanulmányozod az emberi emésztőrendszerben termelődő emésztőnedveket. Különös tekintettel a gyomornedvre, ami sósav és pepszin (és még pár enzim) keveréke. A szódavíz 3-4-es PH-jú. A gyomornedv meg 1 vagy az alatti.
- hogy valami ásványvíz e, azt az dönti el, hogy mennyi benne az oldott ásványi anyag. Az oldott anyagokra (Na, K, Ca, Mg) különböző határértékek vannak megadva. Felnőtt embereknél nagyjából nem oszt vagy szoroz ezen anyagok mennyisége. Amennyiben hiánybetegségben szenvedünk javasolt lehet emelt ásványianyag tartalmú vizek fogyasztása, de az ásványvízkultusz azért erősen túl van sztárolva.
Csecsemők esetén viszont komoly gondokat is okozhat egy pl. extramagas Na tartalmú víz tartós fogyasztása.
Az oldott ásványi anyagoknak (és azok mennyiségének) van ezen kívül egy pozitív, és egy negatív hatása.
pozitív: ezek, és ezek aránya alakítja ki a víz természetes ízét. (a csövektől eltekintve). Általában a magasabb oldott anyag tartalmú kemény vizek sokkal finomabbak, negatív: ugyanakkor a magas keménység intenzív vízkövesedést okoz a rendszerben. (meg pl. több mosószerre van szükség a mosáshoz)
Itt egy térkép Magyarország vízkeménységéről:
vizkemenyseg-magyarorszag.jpg

Debrecenben nagyjából közepes, vagy annál picit lágyabb víz van. Ellenben a középhegységekben és pl. Budapesten kifejezetten kemény a víz....
Magyarországon a víztisztítóknak nagyjából nem sok értelme van (az Alföld egyes részein lehetnek magasabb As tartalmú kutak) egészségügyi szempontból. Egyetlen haszna van talán, mégpedig az, hogy a háztartási eszközeid (kávéfőző, edények, vízforraló) kevésbé fognak vízkövesedni, ha a víztisztítódon átfolyó vizet töltöd beléjük. Ha esetleg a főcsap mögé tudsz egy vízlágyítót a rendszerbe tenni, akkor a nagy háztartási gépeidet is véded (mosó, mosogató gép, vízmelegítők) a korai elvízkövesedéstől.
Külföldön azért jóval nagyobb a létjogosultságuk a házi víztisztóknak.
Itthon meg annyi haszna van, mint a komplett "kismama-business"-nek. Valakik nagyon jól keresnek vele.
Van még bőven a témában hasznos infó itt is.
 
Semmilyen problemat nem okoz. Kilelegzed a veraramba kerult, de fololeges CO2-t.

Ezek bikarbonatos vizek. Rovid tavon segiti a tul sok gyomorsav termeleset, de hosszabb tavon eppen ellenkezo hatast valt ki, vagyis kifelyezetten karosak az ilyen termekek.
Háát azért van még mit ez ügyben utána nézned....;)
Az a pdf, amit belinkeltél egy elég jó alap is.
Pár megjegyzés:
- a klór kábé 10perc alatt eltávozik a kitöltött vízből. Már ha zavar, ha benne van. Ha leszereled a csapodról a perlátort, akkor megszűnnek a bubik a frissen kitöltött vizedből. Ez (mármint a perlátor) egyrészt minimálisan segíti a klór kiürülését, de intenzívebbé is teheti a szagát. De alapvetően a bubik elsősorban levegőből vannak a csapvízben, amiket a csapod perlátora kever bele.
- alapvetően minden ivóvízbe kerül klór. Ez szabvány. Az UV-s tisztításnak is megvan a helye a rendszerben, azonban amíg eljut hozzád a víz - különböző minőségű csöveken - újra beszennyeződhet. Ezért kötelező a vízbe klórt keverni.
Egyes területeken több kerülhet bele, és a mennyiségét folyamatosan szabályozzák. Pl. 1-1 nagyobb csőtörés, vezeték szennyezés után megemelik a szintjét.
- a házad csővezetéke nagyban felelős a csapból folyó víz minőségéért és ízéért. Gyakran a falban lévő régi csövek miatt lesz fémes íze a víznek.
Alapvetően javasolt különben a víz kiengedése ivás előtt. A csapban és a csővezetékben a víz is "megromolhat", ha sokáig áll. Megoldás: addig engedd a vizet, amíg hideggé nem válik, mert az azt jelenti, hogy friss is.
- én most nem mennék bele lúgosító diétákba és azok kamu mivoltába, mert erre vannak megfelelő források, de nem árt, ha tanulmányozod az emberi emésztőrendszerben termelődő emésztőnedveket. Különös tekintettel a gyomornedvre, ami sósav és pepszin (és még pár enzim) keveréke. A szódavíz 3-4-es PH-jú. A gyomornedv meg 1 vagy az alatti.
- hogy valami ásványvíz e, azt az dönti el, hogy mennyi benne az oldott ásványi anyag. Az oldott anyagokra (Na, K, Ca, Mg) különböző határértékek vannak megadva. Felnőtt embereknél nagyjából nem oszt vagy szoroz ezen anyagok mennyisége. Amennyiben hiánybetegségben szenvedünk javasolt lehet emelt ásványianyag tartalmú vizek fogyasztása, de az ásványvízkultusz azért erősen túl van sztárolva.
Csecsemők esetén viszont komoly gondokat is okozhat egy pl. extramagas Na tartalmú víz tartós fogyasztása.
Az oldott ásványi anyagoknak (és azok mennyiségének) van ezen kívül egy pozitív, és egy negatív hatása.
pozitív: ezek, és ezek aránya alakítja ki a víz természetes ízét. (a csövektől eltekintve). Általában a magasabb oldott anyag tartalmú kemény vizek sokkal finomabbak, negatív: ugyanakkor a magas keménység intenzív vízkövesedést okoz a rendszerben. (meg pl. több mosószerre van szükség a mosáshoz)
Itt egy térkép Magyarország vízkeménységéről:
vizkemenyseg-magyarorszag.jpg

Debrecenben nagyjából közepes, vagy annál picit lágyabb víz van. Ellenben a középhegységekben és pl. Budapesten kifejezetten kemény a víz....
Magyarországon a víztisztítóknak nagyjából nem sok értelme van (az Alföld egyes részein lehetnek magasabb As tartalmú kutak) egészségügyi szempontból. Egyetlen haszna van talán, mégpedig az, hogy a háztartási eszközeid (kávéfőző, edények, vízforraló) kevésbé fognak vízkövesedni, ha a víztisztítódon átfolyó vizet töltöd beléjük. Ha esetleg a főcsap mögé tudsz egy vízlágyítót a rendszerbe tenni, akkor a nagy háztartási gépeidet is véded (mosó, mosogató gép, vízmelegítők) a korai elvízkövesedéstől.
Külföldön azért jóval nagyobb a létjogosultságuk a házi víztisztóknak.
Itthon meg annyi haszna van, mint a komplett "kismama-business"-nek. Valakik nagyon jól keresnek vele.
Van még bőven a témában hasznos infó itt is.
Köszönöm az észrevételeket, hozzászólásokat és megnézem az ajánlott linket.
 
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Igazad van a csapvíz nem ásványvíz, DE sok csapvíznek van jelentős ásványianyag tartalma például a debreceninek, győrinek.
Szerintem felesleges palackozot ásványvizet venni, pénzkidobás. A flakonnal meg a környezetemet terhelem, még akkor is ha szelektíven gyűjtöm és van mögötte technológiai transzfer. Mert legyártották ezt a flakont.

A debrecenit klórozzák amit ha kiengedünk egy nagy üvegkancsóba 7-8 óra múlva távozik belőle a klór.
A győrit UV technológiával fertőtlenítik.

A fővárosban nem tudom mi a helyzet, érdemes utána nézni....ha jól tudom odavalósi vagy.

Leszoktam a szén-dioxidos vízről mert a pH-ja savas. Úgy is szinte minden ételünk savas.
Néha szoktam enyhe lúgos ásványvízet venni a Sparból és szerencsére ilyen kémhatású a ballonos víz a munkahelyemen is.

Ivóvíz kiskáté
Lakossági tájékoztató a gyakran ismételt kérdésekről
http://www.debreceni-vizmu.hu/userfiles/files/kiskate-2016-03.pdf

Tök felesleges a lúgosítás mert a tedted közbe lép ha túl lúgos vagy túl savas a ph értéked.
 
Háát azért van még mit ez ügyben utána nézned....;)
Az a pdf, amit belinkeltél egy elég jó alap is.
Pár megjegyzés:
- a klór kábé 10perc alatt eltávozik a kitöltött vízből. Már ha zavar, ha benne van. Ha leszereled a csapodról a perlátort, akkor megszűnnek a bubik a frissen kitöltött vizedből. Ez (mármint a perlátor) egyrészt minimálisan segíti a klór kiürülését, de intenzívebbé is teheti a szagát. De alapvetően a bubik elsősorban levegőből vannak a csapvízben, amiket a csapod perlátora kever bele.
- alapvetően minden ivóvízbe kerül klór. Ez szabvány. Az UV-s tisztításnak is megvan a helye a rendszerben, azonban amíg eljut hozzád a víz - különböző minőségű csöveken - újra beszennyeződhet. Ezért kötelező a vízbe klórt keverni.
Egyes területeken több kerülhet bele, és a mennyiségét folyamatosan szabályozzák. Pl. 1-1 nagyobb csőtörés, vezeték szennyezés után megemelik a szintjét.
- a házad csővezetéke nagyban felelős a csapból folyó víz minőségéért és ízéért. Gyakran a falban lévő régi csövek miatt lesz fémes íze a víznek.
Alapvetően javasolt különben a víz kiengedése ivás előtt. A csapban és a csővezetékben a víz is "megromolhat", ha sokáig áll. Megoldás: addig engedd a vizet, amíg hideggé nem válik, mert az azt jelenti, hogy friss is.
- én most nem mennék bele lúgosító diétákba és azok kamu mivoltába, mert erre vannak megfelelő források, de nem árt, ha tanulmányozod az emberi emésztőrendszerben termelődő emésztőnedveket. Különös tekintettel a gyomornedvre, ami sósav és pepszin (és még pár enzim) keveréke. A szódavíz 3-4-es PH-jú. A gyomornedv meg 1 vagy az alatti.
- hogy valami ásványvíz e, azt az dönti el, hogy mennyi benne az oldott ásványi anyag. Az oldott anyagokra (Na, K, Ca, Mg) különböző határértékek vannak megadva. Felnőtt embereknél nagyjából nem oszt vagy szoroz ezen anyagok mennyisége. Amennyiben hiánybetegségben szenvedünk javasolt lehet emelt ásványianyag tartalmú vizek fogyasztása, de az ásványvízkultusz azért erősen túl van sztárolva.
Csecsemők esetén viszont komoly gondokat is okozhat egy pl. extramagas Na tartalmú víz tartós fogyasztása.
Az oldott ásványi anyagoknak (és azok mennyiségének) van ezen kívül egy pozitív, és egy negatív hatása.
pozitív: ezek, és ezek aránya alakítja ki a víz természetes ízét. (a csövektől eltekintve). Általában a magasabb oldott anyag tartalmú kemény vizek sokkal finomabbak, negatív: ugyanakkor a magas keménység intenzív vízkövesedést okoz a rendszerben. (meg pl. több mosószerre van szükség a mosáshoz)
Itt egy térkép Magyarország vízkeménységéről:
vizkemenyseg-magyarorszag.jpg

Debrecenben nagyjából közepes, vagy annál picit lágyabb víz van. Ellenben a középhegységekben és pl. Budapesten kifejezetten kemény a víz....
Magyarországon a víztisztítóknak nagyjából nem sok értelme van (az Alföld egyes részein lehetnek magasabb As tartalmú kutak) egészségügyi szempontból. Egyetlen haszna van talán, mégpedig az, hogy a háztartási eszközeid (kávéfőző, edények, vízforraló) kevésbé fognak vízkövesedni, ha a víztisztítódon átfolyó vizet töltöd beléjük. Ha esetleg a főcsap mögé tudsz egy vízlágyítót a rendszerbe tenni, akkor a nagy háztartási gépeidet is véded (mosó, mosogató gép, vízmelegítők) a korai elvízkövesedéstől.
Külföldön azért jóval nagyobb a létjogosultságuk a házi víztisztóknak.
Itthon meg annyi haszna van, mint a komplett "kismama-business"-nek. Valakik nagyon jól keresnek vele.
Van még bőven a témában hasznos infó itt is.
A kutam 32-es kemenysegu, de teljesen ihato, bevizsgaltattam. Siman asvanyviz minosegu, a magnezium tartalma pl 52-mg, ha jol tudom ezt egy asvanyviz se hozza.
 
Ezt a szervezet lúgosítását mindig valahol előhozzák, emberek 1 dologba gondoljatok bele: mindent amit a szádba raksz elsőnek a gyomorba köt ki. A gyomor ph értéke ~1,3 ezt az értéket te soha a büdös életben nem tudod semmilyen "lúgosító kúrával" olyan szinten elmozdítani (ihatsz bármilyen lúgos vizet vagy ehetsz bármilyen lúgos sz@rt amint a gyomrodba kerül vége a lúgosságának), hogy magának a testednek a ph értéke lúgosodjon. Az ilyen dolgok csak a kereskedőknek hoznak jót, neked nem.
Homeopátia a négyzeten...
U.i: ja bocs tudod a gyomrod ph-ját lúgosítani csak abba belehalsz.
 
Ezt a szervezet lúgosítását mindig valahol előhozzák, emberek 1 dologba gondoljatok bele: mindent amit a szádba raksz elsőnek a gyomorba köt ki. A gyomor ph értéke ~1,3 ezt az értéket te soha a büdös életben nem tudod semmilyen "lúgosító kúrával" olyan szinten elmozdítani (ihatsz bármilyen lúgos vizet vagy ehetsz bármilyen lúgos sz@rt amint a gyomrodba kerül vége a lúgosságának), hogy magának a testednek a ph értéke lúgosodjon. Az ilyen dolgok csak a kereskedőknek hoznak jót, neked nem.
Homeopátia a négyzeten...
U.i: ja bocs tudod a gyomrod ph-ját lúgosítani csak abba belehalsz.

Ugyan ezt mondta a gasztroenterológus orvosom is.
Én ha gyógyvíz, akkor Salvus vizet iszok, az bevált, jó hatása van; de ilyen lúgosítottnak nevezett vizektől még semmit nem tapasztaltam.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Ezt a szervezet lúgosítását mindig valahol előhozzák, emberek 1 dologba gondoljatok bele: mindent amit a szádba raksz elsőnek a gyomorba köt ki. A gyomor ph értéke ~1,3 ezt az értéket te soha a büdös életben nem tudod semmilyen "lúgosító kúrával" olyan szinten elmozdítani (ihatsz bármilyen lúgos vizet vagy ehetsz bármilyen lúgos sz@rt amint a gyomrodba kerül vége a lúgosságának), hogy magának a testednek a ph értéke lúgosodjon. Az ilyen dolgok csak a kereskedőknek hoznak jót, neked nem.
Homeopátia a négyzeten...
U.i: ja bocs tudod a gyomrod ph-ját lúgosítani csak abba belehalsz.
Ráadásul a test ezügyben is önszabályzó, tehát ha lúgos akármit viszünk be, a szervezetünk -- érzékelve a változást -- még jobban savasítani kezd, hogy helyreálljon az egyensúly.
 
Ezt a szervezet lúgosítását mindig valahol előhozzák, emberek 1 dologba gondoljatok bele: mindent amit a szádba raksz elsőnek a gyomorba köt ki. A gyomor ph értéke ~1,3 ezt az értéket te soha a büdös életben nem tudod semmilyen "lúgosító kúrával" olyan szinten elmozdítani (ihatsz bármilyen lúgos vizet vagy ehetsz bármilyen lúgos sz@rt amint a gyomrodba kerül vége a lúgosságának), hogy magának a testednek a ph értéke lúgosodjon. Az ilyen dolgok csak a kereskedőknek hoznak jót, neked nem.
Homeopátia a négyzeten...
U.i: ja bocs tudod a gyomrod ph-ját lúgosítani csak abba belehalsz.
Köszi,tudod tök megvezetik a rákos embereket hogy lúgos vizeket igyanak. Mert a savas az nem jó stb, azért vagy rákos,stb.