1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. boki

  boki Well-Known Member

  A Boeing elesett 20 milliárd USD-től, remélem SSJ-t és MSZ-21-et vesz ezután Irán.
   
 2. plushun

  plushun Well-Known Member

  Azzal lábon lőnék saját magukat. Kinek adják el akkor a termékeiket? Plusz, ezzel az EU-t eltolnák Kína és Oroszország irányába. Egyedül harcolni a világ ellen még az USA-nak is kemény dió.
   
 3. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Azzal lábon lőnék saját magukat. Kinek adják el akkor a termékeiket? Plusz, ezzel az EU-t eltolnák Kína és Oroszország irányába. Egyedül harcolni a világ ellen még az USA-nak is kemény dió.


  Háát, ebből a ratyi vezetésből pedig simán kinézem a becsicskulást.
   
  blitzkrieg likes this.
 4. plushun

  plushun Well-Known Member

  Nem lehetetlen, majd meglátjuk.
   
  Allesmor Obranna likes this.
 5. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Ez a felvásárlás is beleillik a Bayern & Monsanto frigy sorába. /meg amit még nem tudunk/
  Szerintem az usa cégek így oldják meg az eu piacra betörést, ha már a Ttip nem jött össze.
  Nem örölünk.
   
  antigonosz and zeal like this.
 6. Python

  Python Well-Known Member

  Az iráni atomprogram felmondásával lehetetlen helyzet elé kerülhet Európa. Ha enged Trump vad-nyugati politikájának, sosem veszik komolyan, ha viszont megpróbálja menteni a nehezen megkötött paktumot, a nyílt szakítást kockáztatja az euroatlanti szövetségben. Nem látszanak a jó opciók, csak a veszélyek, és ettől Magyarország sem fogja tudja távol tartani magát.
  Donald Trump szereti a maximális figyelmet, így előre megadta az időpontot, mikor fog dönteni az iráni atomprogram befagyasztását célzó szerződés további sorsáról. Nem lehet tehát véletlenről beszélni, hogy a keddi bejelentéssel egy időben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter éppen Észak-Koreában tartózkodott. A CIA volt elnöke ezekben a napokban Trump találkozóját készíti elő a „kicsi rakétás emberrel”, ahogy az amerikai elnök Kim Dzsong Unt nevezi.
  A két, egymástól távoli esemény üzenete nem lehet más:

  - akinek már van atombombája, az megfogalmazhat feltételeket, annak elnöki találkozó jár, az szemmagasságban beszélhet Donald Trumppal;

  - akinek még nincs atombombája, azzal Amerika kizárólag az erő nyelvén beszél a jövőben, és azokat a megállapodásokat sem tartja be, amelyet az ENSZ öt vétóhatalma közösen garantált.

  A német állami televízió hírműsorának vezetője ebből azt a következtetést vonta le, hogy a világ készüljön egy második Észak-Koreára a Közel-Keleten. Wulf Schmiese érvelése szerint Donald Trump leginkább az iráni klerikális erőket hozta helyzetbe. A fanatikusok maguk is elutasították az atompaktumot, amely a (halovány) reformista erők szívügye volt. Most azonban a klerikális erők visszavághatnak belpolitikai ellenfeleiknek, nukleáris felfegyverkezésbe hajszolhatják az országot, és a teljes elszigetelődésben végleg letörnék a reformerők ellenállását. A két világ közt ingadozó Irán épp oly kiszámíthatatlan, agresszív és militáns lehet ezzel, mint a Kim-dinasztia Észak-Koreája.
  Állítsuk meg Washingtont? Felfordulhat a világ, ahogy azt Budapestről ismerjük
   
  blitzkrieg, tonyo, fishbed and 2 others like this.
 7. superjet100

  superjet100 Member

  SSJ is nagy valoszinuseggel bukta mert sok az amcsi berendezes :(
   
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Én is, de eddig azt KOMMUNIKÁLJÁK hogy nem akarják bontani a szerződést ha Irán tartja magát hozzá továbbra is. Aztán persze hogy ténylegesen mit CSINÁL majd az általam sem sokra tartott jelenlegi vezetése az EU-nak, az már lehet akár teljesen más történet is. Még azt is el tudom képzelni, hogy ahogy rákiabálták Asszadra a vegyifegyvert, Putyinra Szkripalt, eljátszunk egy olyan bohózatot is, ahol az EU a jó zsaru, bírálja a rossz zsaru Trumpot amiért ok nélkül kilép, majd kis idő múlva azt mondjuk hogy "ááá mi pedig maradtunk volna, csak az a csúnya Irán nem tartja már be".
  Simán benne van, én már semmin sem csodálkoznék.
  Az MÉG jó jel, hogy eddig ott tartunk hogy maradnánk, de azért na, bízni én már nem bízom senkiben az EU jelenlegi vezetői közül sem.
   
  blitzkrieg and antigonosz like this.
 9. boki

  boki Well-Known Member

  Már készítik hozzá az orosz alkatrészeket, hogy ne függjenek az amerikaiktól.
   
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  HVG, alapból nem igen rajongok értük.

  Ezt nagyjából korrekt cikknek tartom, s a lényeg számomra, amit én itt ezen a fórumon is mondogatok folyamatosan, az EU és az USA nem barátok, még véletlenül sem. Most azt jól fogalmazta meg a cikk szerintem, hogy az EU egyre inkább két dolog közül választhat:
  • Vagy becsicskul, és akkor már annyira sem ad majd a látszatra sem a Trump kabinet, mint az azt megelőzők, nyíltan vazullusként fognak velünk bánni,
  • A másik hogy szépen eltávolodunk tőlük, és ellenük kezdünk el politizálni, nem Iránt hanem őket szigeteljük el
  Akárhogy is lesz, ezt mostanában el kell már végre dönteni, a színjáték nem mehet sokáig úgy tovább, hogy nem terítjük a lapokat.
   
  tindalos and blitzkrieg like this.
 11. Roni

  Roni Well-Known Member

  antigonosz likes this.
 12. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Észak-Korea a "kis rakétás ember" mostanában a rakétáknál is veszélyesebb eszközt szerzett be. Még pedig Dél-Korai közvélemény színpáriáját! Amennyiben most Koreai félszigeten USA erő politikát folytatna gyakorlatilag közel kerülne Dél-Korea elvesztéséhez mint szövetséges!
   
  blitzkrieg and gergo55 like this.
 13. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Azért a két tény között biztos van összefüggés hogy Trump felrúgta az atomalkut és váratlanul elindult az Északi Áramlat 2 építése.
   
 14. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Plusz mert Merkel államokban inkább hülyének nézték mint szövetségesnek !
   
 15. boki

  boki Well-Known Member

  Nem indult el még az építése. Még a dánok és a svédek nem adták meg az engedélyt. Keményen zsarolja és fenyegeti őket a jenkik országa.
   
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem szövetséges Dél-Korea. Vazullus. Olyan a viszony mint nekünk volt a SZU val a 80 évek végén. Remélhetőleg ha úgy alakul, az USA is lesz olyan bölcs, és szépen hazacsomagol ahogy tőlünk is békével el tudtak menni Ivánék.
   
  tindalos and tonyo like this.
 17. Python

  Python Well-Known Member

  Az a nap, 2018. május 8., amelyen Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke felmondta az Irán és hat nagyhatalom között három éve létrejött atomalkut, a világtörténelem egyik szörnyű fordulópontjaként fog bekerülni a tankönyvekbe.
  Jegyezzük meg 2018. május 8-át, amelyre úgy fognak emlékezni a történészek, hogy ez volt az a nap, amelyen az USA feladta a szövetségeseibe vetett bizalmát - kezdi elemzését Edward Luce, a Financial Times Amerikával foglalkozó publicistája. Azzal, hogy Donald Trump elnök az Egyesült Államok nevében felmondta az Irán és hat nagyhatalom 2015-ben kötött atomalkuját, gyakorlatilag lábbal tiport egy nemzetközi megállapodást. Éppen azt tette, amivel Teheránt vádolja.
  Az USA majdnem hadat üzent Iránnak, megágyazva a sokkal rosszabbnak

  Trump jókora vereséget mért Amerikára - Az iráni atommegállapodás felmondásán Irán nagyobbat nyert, mint az Egyesült Államok, mely fontos szövetségeseknek intett be, és belegabalyodott egy olyan konfliktusba, amit bottal sem kéne piszkálnia.
  Donald Trump egy évnyi huzavonát követően magyar idő szerint kedd este bejelentette: az Egyesült Államok kilép abból az Iránnal kötött megállapodásból, amit még Obama hozott tető alá 2015-ben. A lépés jelentőségére sajnos tényleg nincs jobb kifejezés a zsurnaliszta közhelynél: Beláthatatlan következményekkel járhat.
  A nukleáris megállapodás felmondásával Trump azt a paradox helyzetet idézte elő, hogy miközben az Egyesült Államok eldobta magától egyik fontos eszközét Irán sakkban tartására (a megállapodás automatikus szankciókat ír elő, ha Irán nem teljesíti a feltételeket), cserébe semmit nem nyert. B-terv ugyanis nem létezik. Persze, jönnek majd "kemény szankciók", ezekről azonban Trump nem nyilatkozott, és Steve Mnuchin pénzügyminiszter is csak szerdán kezdte meg az egyeztetéseket az amerikai vállalatokkal - azaz egyelőre maga a kormányzat sem tudja, hogy is fognak kinézni ezek a büntetőintézkedések. És sokan azt sem tartják kizártnak, hogy Trump majd ugyanúgy húz egy trumpot, mint Észak-Korea esetében, és a fenyegetést követően egyik napról a másikra tesz egy visszautasíthatatlan ajánlatot a teheráni vezetésnek. Mert Donald Trumpban ez is benne van.
  Ami a globális stabilitás szempontjából a legaggasztóbb, hogy Amerika figyelmen kívül hagyta nagyjából az egész világ véleményét. Hiába álltak ki a megállapodás mellett atlanti szövetségesei (Merkel és Macron személyesen is lobbizott Washingtonban, Theresa May pedig telefonon jelentkezett be), Trump inkább Benjamin Netanjáhut és Mohamed bin Szalmant választotta helyettük. Ez nem csak arról árulkodik, hogy Európát mennyire taksálja Trump, hanem azt is, hogy mennyire nincs tisztában a prioritásokkal. A szaúdiaknak sikerült belerángatni az elnököt abba a szunnita-síita vallási-hatalmi konfliktusba, amihez a Nyugatnak nincs sok köze.
  És bár Izraelnek valóban elemi érdeke Irán megfékezése, de ahogy arról az előbb már volt szó, az Irán-kérdés nem ugyanaz, mint az iráni nukleáris megállapodás kérdése. A hatalmát veszélyeztető korrupciós ügyekbe keveredett Netanjáhu ráadásul ugyanúgy kapaszkodik az iráni fenyegetésbe, ahogy Orbán a migrációba, és minden belpolitikai ügyet és botrányt igyekszik túltrombitálni az iráni fenyegetés hírével - Avigdor Liebermann külügyminiszter nem véletlenül mondta, hogy "Három problémánk van: Irán, Irán és Irán". De akárhogy is ítéljük meg Izrael esetében a valódi fenyegetés és a porhintés (a miniszterelnökről már korábban is kiderült, hogy hazudott az iráni nukleáris kapacitásról) a miniszterelnök arányát, kétségtelen, hogy Trump zöld jelzést adott Netanjáhunak az Irán elleni háborúhoz. És bár ez valószínűleg csak egy Szíriára, esetleg Libanonra korlátozott hadviselést jelent majd, azért így is elég sok kockázatot rejt magában.
  Trump jókora vereséget mért Amerikára
   
  fishbed, fip7, blitzkrieg and 3 others like this.
 18. Python

  Python Well-Known Member

  Mit is mondjak...: A GEBASZ jutott eszembe.

  Szaúd-Arábia kész kifejleszteni saját atomfegyverét, ha Irán is ezt a politikát fogja folytatni – jelentette be szerdán a szunnita királyság külügyminisztere a CNN hírtelevízióban. Ádel al-Dzsubeir megismételte, hogy Rijád támogatja Donald Trump amerikai elnök előző nap bejelentett döntését, miszerint az Egyesült Államok felmondja az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi egyezményt.
  Szaúd-Arábia készen áll arra, hogy atomfegyvert fejlesszen
   
 19. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Szerintem ez a bolygó az univerzum legjobb helyévé válik attól a pillanattól kezdve, hogy a gyengülő gazdaságú vahhábita teokrácia is atomfegyverhez jut.
   
  fishbed, antigonosz, fip7 and 4 others like this.
 20. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  http://polling.reuters.com/#poll/CP3_2/
   

Ezen oldal megosztása