1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. Python

  Python Well-Known Member

  Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg gyorsan átvette az irányítást országa felette, eltüntette ellenfeleit. Mindezt az USA hallgatása mellett, de most Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolása után megálljt kell neki mutatni, vagy Oroszország oldalán is kiköthet az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségese.
  Az USA keblére ölelt egy új Szaddám Husszeint
   
  gioo and fishbed like this.
 2. tomcat1

  tomcat1 Well-Known Member

  Egy kis eszmefuttatás egy mai cikk kapcsán.

  A CDU elnökválasztás várható esélyesebb jelölteinek az elérhető életrajza:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Annegret_Kramp-Karrenbauer
  https://en.wikipedia.org/wiki/Jens_Spahn
  https://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Merz

  AKK: Ő lenne a Merkeli (gender) üdvöske: Merkel 2.0. Vele sok új szavazó nem jön be, de stabilizálhat. Viszont maradna a jelenlegi irányultság (konfrontáció usaval, stb..)
  Jens: Ő mögötte talán Schäuble van. De az ő irányvonalát állítólag nagy fordulásnak gondolják. Rizikós (fiatal bankár), de bejöhet (ne). Bár ő se egy ministránsfiú.
  Merz: Ő régi motoros. Merkel mami miatt került parkolópályára. AKK val ellentétben neki is van versenyszférás tapasztalata. Ő az atlanti híd egyesületmél forog, szóval tudható, hogy merről fúj a szél. :)

  Hogy AKK, vagy Merz lesz-e a vége, még nem tudni, de szép harc lesz. Nyílván Merzvel rögtön le tudna Trumpli is pacsizni, illetve még 20 évig lennének orosz szankciók is. Talán Merz jobb lenne nekünk.
  Messze nem mindegy, hogy ki fogja a kormányrudat rángatni jövőre az únijóban :)
   
 3. megazez

  megazez Well-Known Member

  A befutó pedig jens lesz, mint a franciáknál makaróni, kis bankár féleség jó lesz mindenkinek ő is.
   
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  A nő lesz a befutó, ő mutti lieblingje. Tehát nagy a hátszéle. Meg azt hiszem kellően liberális és langyi is.
   
 5. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Kísért a múlt
  Fegyverzetkorlátozás – A rakétakérdésben Kína szerepe aggaszthatja az Egyesült Államokat

  Visszacsúszik-e a világ a hidegháború korszakába? – számos elemző ezen a kérdésen vívódik azután, hogy az Egyesült Államok bejelentette: felmondja a közép-hatótávolságú atomfegyvereket korlátozó egyezményt. Donald Trump amerikai elnök már számos megállapodásból visszakozott, de ennek kétségtelenül beláthatatlanok a következményei. Első lépésként újból fepörög a fegyverkezési verseny.


  Az Egyesült Államok megelégelte azt, hogy Oroszország évek óta sorozatosan megsérti az 1987-ben Ronald Reagan amerikai és Mihail Gorbacsov szovjet elnök közt megkötött kétoldalú INF-megállapodást (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty), ezért felmondja a megegyezést. Ez a tengerentúli magyarázat Washington visszakozására. Moszkva szerint a megállapodás egyoldalú megtorpedózása súlyosan érinti a nemzetközi és a nukleáris biztonságot, amelyre Oroszország kénytelen lesz válaszolni. El is hangzott, hogy ez miből áll: az orosz atomrakéták ismét célba veszik a sok millió lakosú európai fővárosokat.

  A hetvenes évek végén az Egyesült Államok és a Szovjetunió tömegével telepített 500 és 5500 kilométer közötti hatótávolságú eszközöket a másik sakkban tartására. Ez volt az európai rakétaválság korszaka. A Kreml nagyszámú SS–20-as, földről indítható és földi célpont ellen bevethető, föld-föld rakétát vonultatott fel, míg az amerikaiak erre a hasonló képességű Pershing–II-esekkel válaszoltak. Ennek a szédítő versenyfutásnak vetett véget a hidegháború utolsó éveiben, 1987-ben Reagan és Gorbacsov megállapodása. Átvágták a gordiuszi csomót, ugyanis minden ilyen eszközt meg kellett semmisíteni, a szovjetek 1884 darab SS–20-ast, az amerikaiak 849 darab Pershing–II-est olvasztottak be. Elméletileg ma az Egyesült Államok és Oroszország arzenáljában ilyen fegyverek nem is lehetnének.
  Sőt a ’87-es megállapodás elnevezése atomfegyverekről szól, és csak a föld-föld típusúakra vonatkozik, tehát tengerről lehet indítani, de a hagyományos robbanótöltettel felszerelt rakétákat is korlátozták.

  Az amerikai vádak már négy éve elhangzottak, még Obama elnök idején, hogy az oroszok kifejlesztették a saját robotrepülőgépüket, a CSS–8 Novatort, amely hagyományos és atomtöltetet is célba juttathat. Tavaly meg is kezdték telepítésüket, egyebek közt a kalinyingrádi orosz enklávéba, amely a balti államok és Lengyelország közt helyezkedik el, ahonnan bármely nyugati fővárost elérhetnek. Moszkva ezt válasznak szánta arra, hogy az amerikaiak katonai bázisokat hoztak létre Romániában és Lengyelországban, mégpedig Patriot rakétavédelmi rendszerekkel felszerelve azokat. Az orosz Novator robotrepülőgép a földi telepítésű Iskander II és a hajókról, tengeralattjárókról bevethető Kalibr rakéták kereszteződése.

  Oroszországból indítva ezeket az eszközöket vetették be 2015-ben még a szír háborúba történő beavatkozásuk nyitányaként. Putyin idén március elején számolt be a duma előtt arról, hogy az orosz mérnökök milyen fegyvereken dolgoznak. A fantasztikus irodalom határait súroló bejelentésekről a nyugati szakértők sem tudják, vajon mi ebből az igaz. Putyin beszélt az ellenség számára „láthatatlan” robotrepülőgépekről és arról, hogy ezek miként játsszák ki a nyugat-európai „rakétavédelmi esernyőt”.

  Úgy tűnik, hogy Amerikában inkább komolyan vették Putyin szavait. Ennek egyik következménye az INF-szerződés felmondása, amelyre Donald Trump már két évvel ezelőtti elnökválasztási kampányában utalt. Amerika az első – ez a fegyverkezés terén is igaz. A világ egyetlen szuperhatalma katonáinak ehhez méltó fegyverek járnak. Ha ennek az az ára, hogy felmondják a szerződést a közép-hatótávolságú rakéták korlátozásáról, akkor azt is megteszik, ugyanis nem engedhetik meg, hogy valaki is előnyre tegyen szert velük szemben. A hírek szerint Trump sokáig tépelődött, míg behódolt ennek a döntésnek. A fő kezdeményező, aki tűzön-vízen át hajtotta az elnök meggyőzését, a héjának is hívott John Bolton, a nemzetvédelmi tanács feje.

  folytatás az alábbi linken:

  https://magyaridok.hu/lugas/kisert-a-mult-3619226/
   
 6. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  1884db SS-20-as volt ny európára irányítva?:eek::hadonaszos::eek::hadonaszos:
  B@szki,mennyi hasadóanyag kellett ennyi rakétába?
  Mennyi nyersanyagot kellett ehhez kibányászni,majd finomítani?
  Ezzel a mennyiséggel 10 perc alatt lakhatatlanná lehetett volna tenni ny európát pár száz évre,nem is akarok utána számolni,hogy mennyi hordozó eszköz,üzemanyagos tgk,mekkora személyzet,vagy milyen apparátus kellett ennyi rakéta hadrendben tartásához,a komplett MN kevés lett volna ehhez,kb.
  Mire a második cigit meggyújtotta voolna hans,már el dőlt volna a háború,nem kellett volna Moszkváig kiépíteni az ellátó vonalakat,mint annó.
  Húú,rendesen levert a víz.:confused:
  Ui:gondolom az ötszögben is csak az erősebb idegzetűek foglalkoznak az Orosz atomarzenál felépítésével,botrányos mennyiség,a szuperhatalomság árnyékos oldala.:p
   
  gergo55, anonim999 and dragonette like this.
 7. Python

  Python Well-Known Member

  Ezen a számon aztér nem akadnék ki ennyire! :p Bagatel tétel volt ez akkortájt, de tényleg. A Hidegháború 70-es és 80-as éveiben az USA/Szu készletei taktikai és stratégiai töltetek terén kb. így alakult:

  1975: 27519/19055 db nukleáris töltet

  1980: 23368/30062 db nukleáris töltet

  1985: 21392/39197 db nukleáris töltet

  Összehasonlításul, 2014 -ben USA/Oroszország 7260/7500 db ami 2022 -re 3620/3350 db lesz elméletileg.
  https://en.www.wikipedia.org/wiki/Historical_nuclear_weapons_stockpiles_and_nuclear_tests_by_country
   
  fip7 and gergo55 like this.
 8. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

  Ez a robbanófejek száma lehetett, nem a rakétáké. Persze így is elképesztő mennyiség a mostani állapotokhoz.
   
  Python likes this.
 9. Python

  Python Well-Known Member

  Igen valószínű, mert elméletileg 3db 150 kt MIRV robbanófej volt rajtuk, de voltak ott csali, zavaró töltetek is. Hisz összesen 654 db SS-20 Sabre / RSD-10 Pioneer épült az 1988 -as kivonásukig.
   
  szegcsab likes this.
 10. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  A CSS hagyomanyosan a felszin-felszin kinai raketak NATO jelolese. vagy valaki hulye vagy minket nez annak.
   
  Python likes this.
 11. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Az akkor is 600+ rakéta,meg csatolt részei,ha mindent beleszámolsz,javadalmazást,kaját,járműveket,szervízhátteret,kellett vagy 60 ember elsütni 1 pukit.
   
 12. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Tehát cirka 2x többletük volt a szovjeteknek,ezért kellett a peresztrojka.
   
 13. boki

  boki Well-Known Member

  Igen, a 80-as években a szovjetek az atomfegyverek számában megelőzték az amerikaikat.
   
 14. Python

  Python Well-Known Member

 15. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Na akkor pár dolgot tisztázzunk.
  Először is, boki kérdezett valamit, amire én válaszoltam. Erre te elkezdesz kioktatni itt arra a nagy büdös semmire alapozva, amit eddig "felmutattál", majd közlöd duzzogva, hogy márpedig te nem válaszolsz a kérdéseimre és kész. Hát ez, hogy is mondjam, nevetséges, szánalmas?
  Másodszor, ha esetleg mentális problémáid vannak, az eléggé sajnálatos, de ugye az világos számodra, hogy mivel nem vagyok sem a családtagod, sem az orvosod, ezért nem is kell tekintettel lennem az állapotodra?
  Remélem, ez így érthető!

  Ez nem tudom hogy jön ide. De ha arról beszélsz, amire gondolok, akkor mégis mivel volt szegény leviatán felfújva? Novicsokkal? :D

  Mérsékelten. Csak annyira, mint a többi efftárs, külön-külön. ;)

  Hajrá! Vagy talán rám állítanád a legnagyobb titokban képzett, a Kola-félszigetet is megjárt titkosügynököt? Csak nyugodtan. De arra azért bátorkodnék felhívni a figyelmet, hogy csakis legális eszközökkel és módon, mert különben komoly bokamegütés esete állhat elő. :)
   
 16. Python

  Python Well-Known Member

  tindalos, fip7, nekerdez and 4 others like this.
 17. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Moszkva felveszi a kesztyűt, és előkészíti visszatérését az amerikai határhoz. A Newsweek értesülése szerint Moszkva már el is döntötte, hogy katonai bázist hoz létre Kubában, amelynek fővárosa csupán 170 kilométerre van az USA partjaitól.

  Következő, talán az lesz hogy Kína pedig Mexikóban épít bázist . Nem lesz jó vége ennek.
   
  dragonette likes this.
 18. Python

  Python Well-Known Member

 19. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Hat nem.

  Es amikor kiderul higy egyes tul hypolt fegyverrendszerek mennyit ernek, plusz a haborukat manapsag mas modszerekkel is lehet vivni, nos akkor nagy baj lesz.
   
 20. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Azért azt se felejtsük el, hogy ez oda-vissza működik. Lehet kiderül, hogy az orosz rendszerek nem működnek, vagy az amerikai rakétaelhárítás vagy a légvédelem rendelkezik szép nagy lyukakkal. Sose lehet tudni.
   

Ezen oldal megosztása