Az a baj, hogy sokan nem képesek madártávlatból szemlélni a folyamaton, hogy Géza fejedelmünk anekdótáját hozzam fel: "elég gazdag vagyok ahhoz, hogy két istennek is áldozzak", de valamiért azt hiszem őt nem tartod államalapítás/keresztényellenesnek, mert gyakorlatilag ő jelölte ki az utat, de mindez pragmatikus megfontolásokból történt, nem szubjektív értékítélet alapján, ő csak azt tette, amit praktikusnak vélt a pozíciójában, és szerintem az államalapítás előtti törzsszövetség is a magyar állam méltó elődje, és a korabeli kultúra is a részünk, ahogy az utána jövő is, csak azt nem kellene elfeledni, hogy mindez nem Isten kegyelméből van így, hanem Géza fejedelem praktikus megfontolásából kifolyólag, amit ha jelentősége lenne, a jövőben bármikor követhetne praktikussági szempontokból egy hasonló új vagy régi-új "államvallás" ha ezt a szuverenitásunk megőrzése vagy életbenmaradásunk így követelné meg.
Én csak tükröt kívánok tartani azokat akik a kereszténységet önmagáért vélik értéknek, és megfeledkeznek róla pont az államalapítás ünnepén, hogy ennek akkor praktikus okai voltak, érték alapon még ma is sámánkodnánk bőszen, csak valószínűleg nem lenne ország hozzá, bár ezt nem tudhatjuk.