Ebbol is van otthoni. Az elejen kvota lenne, de a kovetkezo evben mar nem, hiszen a kivitel korlatozva lenne.
Vetőmagot előállítani nem olyan, hogy egyik pillanatról a másikra megoldható. Vannak feltételei, gépi, környezeti (pl védőtávolság, parcellaméret, éghajlati és termőföldi adottságok stb.), termelési, tudás.
Ezek azert nem teljesen igazak, van ismerosom, aki ilyesmi nagybani forgalmazasban van.
Örülök neki, én meg termelőket ismerek. Tudom, hogy mi van a vetőmagra ráírva, tudom, hogy kik, hogy futottak lyukra -aztán kiderült, hogy kínai vetőmag volt "át"csomagolva (elég szar volt, hogy édes fűszerpaprika helyett erős vetőmagot kapott) volt akinek ugrott egy hektár, volt akinek csak egy fóliányi. Csak, hogy egy példát mondjak.
Ehinsegrol beszeltem, az nem volt es nem is lesz soha, nem etterem-inseg.
És hányan tudnak mondjuk jószágot vágni? Hányan tudják megtermelni? Milyen ára lenne? Elég komoly életminőség romlás lenne igen sokaknak. És ma, mikor egy étterembezárás, vagy esti nyolcas kijárási tilalom kiveri a biztosítékot, akkor mi lenne ilyenkor. Nem 40-es éveket írunk, mikor az ország nagy része mezőgazdaságból élt, nem volt ekkora volumenű gépesítés és amúgy is más volt az élet, de mégis sokakat megviselt és trauma volt.
Nézd meg az urbanizáció mértékét.
De egy tök egyszerű dolog. Sokan nem, hogy tartani, de még tárolni sem tudnak élelmiszert, mert se kamra, se nagyobb fagyasztóláda nincs és el sem fér a lakásban.
Egy lokalis haboru max 6-12 honapig tartana, azalatt ez nem problema.
Esélyes, hogy pont, hogy nem, hanem elhúzódó, egy szinten befagyó konfliktus lenne, ami nem csak a gazdaság teherbírását viselné meg, hanem valószínűleg különféle embargókkal és más megszorításokkal járna. Egy lokális háború esélyesen pont a keleti országrészen folyna ahol az élelmiszertermelés jelentős része is folyik. (Nem csak románia, hanem Ukrajna, Szerbia, Szlovákia is ott van -utóbbi sem egy hipotetikus konfliktusban sem biztos, hogy egyből a fővárost, vagy a Dunán át történne, horvátoknak ott a Dráva, Ausztria meg Ausztria.)
Ha csirket meg malacot lehet kapni, senki nem hal ehen, azokhoz kulonosebb ugyesseg sem kell, korabban is megoldottak egy barddal, egy haboru eseten ugyanugy megoldanak.
Ha!
Sertésállomány számának alakulása az elmúlt 30 évben. (És nem súly... szerintem csökkent a sertések súlya, mert mást igényel a piac, mint régen)
De egy nagyobb konfliktus esetén, szerinted nem szippantanák ki a "nyugati tőkés országok"? Persze, kvóta, meg exporttilalom... csak akkor ők meg azt mondják, hogy ha nincs élelmiszer-kiszállítás, akkor meg nem lesz pl. alkatrész-beszállítás, meg még egy csomó létszükségleti dolog. És ki tudja megvenni? akinek van értéke és tőkéje. És idevág a régi vicc: