[BIZTPOL] A nagy sakktábla

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
A fegyverzetük primitívsége előny is lehet. Egy ostobaságot tudnak elkövetni , ha támadást kezdeményeznek,de elég sok lehetőségük van! Gondoljunk az elsüllyesztett Chonan-ra az tudatos provokáció volt mégsem lett következménye.Ha csipkednek és zaklatnak attól még talán nem lesz háború.
 
M

molnibalage

Guest
A fegyverzetük primitívsége előny is lehet.

Kérlek fejtsd ki.

A privitím fegyverzet miatt zúzzák le őket pillanatok alatt. ÉK gázolaj és egyéb stratégiailag fontos tartalékait képtelenek megvédeni a RoKAF + US kombótól. ---> Lehet akármennyi totálisan elavult harcskocsijuk és másuk, ha pillanatok alatt mozgásképtelen lesz mind és a logisztika is összeomlik, mert a teherautó is gázolajjal megy... Gépesített gyalogság nem lesz, marad a két szét lábuk stb.

A tengós példát sem értem. Egy egyesmény diplomáciai következményeinek mi köze van a harctéri teljesítményhez...? Szerintem semmi. Orvtámadásban fegyverszünet közben elssülyesztettek egy hajót. És ettől miféle előnyük származik egy légi vagy szárazföldi háborúban...?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
15 660
38 844
113
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-3/" rel="nofollow">molnibalage</a>

 

Szerintem a háború lehetséges kirobbanását pont Észak-Korea gazdasági helyzete akadályozza meg.
Ha szétlövik az északi haderőt utána mi lesz? :

1. Hagyják "tovább élni" az északi rendszert csak, hogy ne zúduljon a nyakukba az északi nyomor? Logikus lépés csak nehezen magyarázható erkölcsi érvekkel. (vagyis a déli nép felé nehezen kommunikálható, hogy miért hagyják továbbra is nyomorogni az északiakat) Sőt az északi rendszer véglegesen destabilizálódhat!

2. Megpróbálhatják integrálni az északi területet, ezt lehet gyorsan is meg lassan is. 
A gyorssal az a baj, hogy iszonyat pénzeket emésztene fel, és így Korea finoman szólva is megtorpanna. (Szerintem az is kétséges, hogy a gazdaságuk elbírná-e a terhet)
A lassú verziónál meg lényegében ketté osztott marad a Korea. Hiszen ha nem tartják fenn a határ ellenőrzést, akkor az északi lakosság egyszerűen átköltözik délre. Szóval ez is necces.

3. Megpróbálhatják nem megnyerni a háborút, egyszerűen kihoznak egy "döntetlent" (megverik északot, de nem annyira hogy bedőljön vagy nagyon megroppanjon), és marad minden a régiben. 

4. Észak minden provokációját "hárítják" és amíg lehet elkerülik a háborút, hogy a helyzet maradjon a  régiben, aztán az északiak nagy kegyesen kötnek egy tűzszünetet. 

Szerintem Észak-Koreára ezek a lehetséges variációk.

 

Venezuela:

Az is egy érdekes helyzet. Nekem mondjuk gyanús kicsit, hogy sok arra felé a betegeskedő vezető. 
A nagyobb probléma az, hogy Dél-Amerika egy elég stabil térségnek számít, és ha megint felerősödik az USA előre törése, az eddigi "relatív békés" állapot is megbomolhat. Sok fog egyébként múlni az új választások eredményén. 
Egyébként egyik barátomtól tudom (többet nem árulhatok el 
sf-frown.gif
), hogy azért a lakosság egy jelentős része nagyon szerette Chávez   urat. Úgy, hogy az én véleményem az (innen a világ másik feléből), hogy az tenne a legjobbat Venezuelának és az egész térségnek, ha maradna a Chávez féle politikai vonal.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
46 186
70 582
113fip7

Chavez eltuntette a szegénységet Veneuzelában, támogatta az egészségugyet, oktatást már amennyire tudta.A lakosság fele támogatta, szerette.

A betegségével kapcsolatban felmerultek találgatások (CIA), az argentin elnoknonek is rákja volt, ki tudja mil lesz Morales-sal.

Amúgy egyetértek amit írtál Ven. kapcsolatban.
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
A déliek helyében már rég rajtaütöttem volna egy F-15ös  kommandóval az északi kedves vezetőn valamely grandiózus parádéja alkalmával.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 300
13 131
113
Észak-Korea integrációjával egy baj van. Nem materiálisan nagy feladat, hanem a fejekben. Kell 30 év, mire Észak népe felzárkózna fejben. Ehhez képest a gazdasági felhozatal kismiska. HA győzne Dél, akkor is kb. tíz évig megmaradna a "karantén" Északon, mert másképp a sokmillió öngyilkos országa lenne.

Tényleg sok a beteg vezető a kozép- és dél-amerikai országokban. A CIA is fejlődött a Disznó-öböl óta. De ezt be is kellene bizonyítani. Ha "demokratizálódás" következik Venezuelában, akkor mi lesz a rahedli ruszki vassal?
 
M

molnibalage

Guest
Észak-Korea integrációjával egy baj van. Nem materiálisan nagy feladat, hanem a fejekben. Kell 30 év, mire Észak népe felzárkózna fejben. Ehhez képest a gazdasági felhozatal kismiska. HA győzne Dél, akkor is kb. tíz évig megmaradna a "karantén" Északon, mert másképp a sokmillió öngyilkos országa lenne.

Én is ezen töprengek. Hogyan fogadná a nemzet, hogy eddig hamis világban éltek?
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
A nép lelkiállapota erkölcsileg nem mentség. igazság szerint a diktátor társaságot minél hamarabb félre kellene állítani, az észak koreaiak pedig majd csak túlélik az igazsággal történő találkozást.. A karantén jó ötlet.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
19 748
23 632
113
Nem egyesíthetsz úgy két országot, hogy az egyik egyesítendő fél karanténba lesz zárva. Itt a határ lerombolása után másnap fel kell menni északra, segélyt osztani addig a pár hónapig vagy évig amíg beindulnak a munkahelyek, és beruházni meg fejleszteni iszonyatos ütemben. Tény, hogy ott kell tartani őket valahogy, hogy ne lepjék el a koldusok az utcákat délen, de arra kurvára más módszereket kell keresni, mint a karantén. Ráadásul számítani kell arra, hogy egy északi nem úgy gondolkodik, mint egy déli, és ha valamit teszel arra nem feltétlenül úgy fog reagálni, mint amire számítasz, hogy normális lenne.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 300
13 131
113
Joker.....

Ez működött a két Németország esetében, igaz döcögve és nem azonnal. Észak-Korea egy más világ. Már pusztán az, hogy nem egy, hanem 100 adót foghatnak a tévén, kultúrsokkot okoz. És ez csak egy apróság. Munkahelyek százezrei szűnnek meg. Képzésre, átképzésre a legelemibb alapok hiányában remény sincs. Öntudat viszont nagyon van, hiszen ők vezetik a világot és minden nemzet őket irigyli.

Egy kb. ötven évvel ezelőtt hibernált embernek magyarázd el a XXI. század dolgait. Ráadásul az az ember - őszerinte - mindent jobban tud. 

Mi az, hogy az egyik gazdagabb, a másik meg szegény? Mi az, hogy önállóan kell gondolkodni? Egyáltalán gondolkodni? Senki nem mondja meg, mit csináljak?

Na nem........ Lehet, hogy a karantén erős szó volt, elismerem. De azonnal összeereszteni a két népet egyenesen öngyilkosság lenne.....
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 300
13 131
113
...Bocs... még egy dolog..... Ez még nálunk, Magyarországon sem működik nagyon, pedig mikor volt a gengszterváltás?
 
M

molnibalage

Guest
Már pusztán az, hogy nem egy, hanem 100 adót foghatnak a tévén, kultúrsokkot okoz.

És ki adja azokat a TV-ket? Az ÉK-ban gyártott rádiók úgy készülnek, hogy csak hazai adás fogható velük...

Egy kb. ötven évvel ezelőtt hibernált embernek magyarázd el a XXI. század dolgait. Ráadásul az az ember – őszerinte – mindent jobban tud

Én tutira nem vállalnám, ha rámbíznék ezt a feladatot.

Mi az, hogy az egyik gazdagabb, a másik meg szegény? Mi az, hogy önállóan kell gondolkodni? Egyáltalán gondolkodni? Senki nem mondja meg, mit csináljak?

Na ez a másik. Úgy szoktak fogalmazni, hogy az ÉK nép napja meg van szervezve. Azokat, akik megpattanttak meg kellett tanítani úgy élni, hogy nincs senki "felettük".

De azonnal összeereszteni a két népet egyenesen öngyilkosság lenne…..

Amen. Meg a valósággal szembesíteni az ÉK népet is.
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
464
1 917
93
Azért egyszer belelátnék egy é-koreai civil fejébe,vajon hogyan látják,érzékelik a külső világot vagy egyáltalán ha tudnak valami igazat róla,mert biztos jol teletömték a fejüket hülyeségekkel,amugy dennis rodman ugy nyilatkozott hogy az ifjú vezér a legjobb barátja!
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 300
13 131
113
Elismerem, hogy nagyon jó kosaras, de ez inkább őt jellemzi. Ezen kívül egy ilyen civil amerikai kölök csak azt látja, hallja, amit mutatnak/mondanak neki.........
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
464
1 917
93
én ugy értem hogy egy é-koreai hogy látja hogy mutatják nekik a többi országot népet,
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 300
13 131
113
Ehnaton.......

Nos, tételezzük fel, hogy Te észak vagy.

Te élsz a létező világok legjobbikában. Annyit ehetsz, amennyi kajajegyet kapsz. De nem is vagy olyan, mint a dagadt imperialisták. Minek 100 csatorna a tévében, amikor az egy is igazat mond, hiszen az újság is megírta. Sajnos, ezt még a világon néhány fasiszta bábállam és a világimperializmus ere, az USA nem ismerte fel, így reggel 5-től este 7-ig kell dolgoznod a hét hat napján. A hetediken azért nem, mert fejleszteni kell gondolkodásodat, ezért kötelező politikai továbbképzésen kell részt venned. Persze, az élet nehéz, de egyre jobb. Hiszen harminc éve fél kiló rizs járt naponta, most meg már 70 deka. Ez mutatja, hogy a Bölcs (Kedves, Nagy, Szeretett) Vezér útmutatásai milyen helyesek voltak. Különben is ő biztosan tudja, hisz dicső apja is tudta.

Különben is, nyugodt építő munkánkat hős hadseregünk védi, mely már egyszer legyőzte a déli bábállam és imperialista, rabszolgatartó gazdája hadseregét a testtvéri kínai csapatokkal vállvetve. Most is óriási győzelmet arattunk, mert sikerült a világűrt a szovjet és kínai elvtársak után meghódítani és szabad, hős tudósaink olyan fegyvert adnak kezünkbe, mely örökre elveszi kedvét a déli fasiszta bábállamnak és cinkosainak kedvét attól, hogy békés, boldog népünkre törjenek.

Csak tudnám, milyen nyelven van és mit jelent a mai rizsadagom csomagolásán a MADE IS USA felirat......
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 965
9
38
Venezuela új helyzete igen fontos , mert az egyensúly igencsak megborul ha amerikai sakktáblára kerülnek Dél-Amerikai figurák. tallking: Chavez szerintem hazafi volt és tényleg a népet nézte, sajnos szabadságért vagy jó ügyért vannak áldozatok , akik ugyan úgy ácsingóznak  hatalomért , azokat félre kell állítani és valaki nem ért a szép szóból.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
19 748
23 632
113
Littlejohn. Kultursokk, meg mindenféle sokk lenne egy ilyen helyzet az biztos, ezzel vagy megbírkóznak, vagy agyalnak rajta még vagy 10 évet. A karanténos dolog azért teremntene elbaszott helyzetet, mert akarva akaratlanul létrehozná a másodrendű állampolgárokat belőlük. Ilyent biztosan a déliek sem akarnak, mert ÉK ide vagy oda testvérekként gondolnak az ottani emberekre, csak épp a pártvezetők naggyűlésére kívánnak kéttucat JDAM-et. Az önálló gondolkodás hiánya vagy hogy kezdetben nem vágynának erre, meg alulképzettség, ezzel a rendszer kell megbírkózzon. Pl a Hyunday felvehetne 10,000 összeszerelő munkást, betanítja nekik mit kell csinálni és megteszik. Persze nem ennyire egyszerű, de vannak iparágak és szakmák ahol nem elvárás az egyéni golndolkodás, sőt olyan is van ahol elvárják, hogy ne gondolkozz. Az egész évtizedeket venne fel, amíg úgy ahogy behoznák a lemaradást, agyilag meg 1-2-3 generáció minimum.

De megnyugtatok mindenkit, hogy amíg az USA és Kína érdeke is a megosztott Korea, mert kurvára az, addig nem kell az északiak kultursokkja miatt aggódnunk.
 

zeee

New Member
2013. február 12.
8
0
1
Sziasztok! Régóta olvasom a HTKA oldalait szimpla érdeklődésből, mert igazán egyik témához sem tudok hozzászólni, nem vagyok szakértő, inkább csak szívom magamba a sok-sok infót és még több egyéni véleményt (nagyon izgalmas). Nagyon klassz ez a topik is és azt gondolom ide tartozik egy cikk amit szeretnék veletek megosztani és kérnék, hogy véleményezzétek. Elsősorban Kínára vonatkoztatva, de persze lehet a cikkben említett többi államra is.

http://gurulohordo.blog.hu/2013/03/06/a_sok_tesztoszteron_nem_tesz_jot_a_demokracianak

A koreai fejtegetések is komolyan elgondolkodtatóak, de nekem is az a véleményem, hogy megmarad a harciasság, de nem fog történni semmi a következő 1-2 évben.

Üdv

zeee