<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-3/" rel="nofollow">molnibalage</a>
Szerintem a háború lehetséges kirobbanását pont Észak-Korea gazdasági helyzete akadályozza meg.
Ha szétlövik az északi haderőt utána mi lesz? :
1. Hagyják "tovább élni" az északi rendszert csak, hogy ne zúduljon a nyakukba az északi nyomor? Logikus lépés csak nehezen magyarázható erkölcsi érvekkel. (vagyis a déli nép felé nehezen kommunikálható, hogy miért hagyják továbbra is nyomorogni az északiakat) Sőt az északi rendszer véglegesen destabilizálódhat!
2. Megpróbálhatják integrálni az északi területet, ezt lehet gyorsan is meg lassan is.
A gyorssal az a baj, hogy iszonyat pénzeket emésztene fel, és így Korea finoman szólva is megtorpanna. (Szerintem az is kétséges, hogy a gazdaságuk elbírná-e a terhet)
A lassú verziónál meg lényegében ketté osztott marad a Korea. Hiszen ha nem tartják fenn a határ ellenőrzést, akkor az északi lakosság egyszerűen átköltözik délre. Szóval ez is necces.
3. Megpróbálhatják nem megnyerni a háborút, egyszerűen kihoznak egy "döntetlent" (megverik északot, de nem annyira hogy bedőljön vagy nagyon megroppanjon), és marad minden a régiben.
4. Észak minden provokációját "hárítják" és amíg lehet elkerülik a háborút, hogy a helyzet maradjon a régiben, aztán az északiak nagy kegyesen kötnek egy tűzszünetet.
Szerintem Észak-Koreára ezek a lehetséges variációk.
Venezuela:
Az is egy érdekes helyzet. Nekem mondjuk gyanús kicsit, hogy sok arra felé a betegeskedő vezető.
A nagyobb probléma az, hogy Dél-Amerika egy elég stabil térségnek számít, és ha megint felerősödik az USA előre törése, az eddigi "relatív békés" állapot is megbomolhat. Sok fog egyébként múlni az új választások eredményén.
Egyébként egyik barátomtól tudom (többet nem árulhatok el
), hogy azért a lakosság egy jelentős része nagyon szerette Chávez urat. Úgy, hogy az én véleményem az (innen a világ másik feléből), hogy az tenne a legjobbat Venezuelának és az egész térségnek, ha maradna a Chávez féle politikai vonal.