<blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="joker"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="joker"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="joker"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="Lord Gazember">Az EU és az Egyesült Államok feloldotta az Irán elleni szankcióikat
http://index.hu/kulfold/2016/01/16/az_eu_es_az_egyesult_allamok_feloldotta_az_iran_elleni_szankcioikat/
Nagy üzlet van születőben.
Pár éve már megénekeltem itt, hogy lesz még Iránnak F-15 Silent Eagle-je.
D
</blockquote>
Ennyi erővel F-35/22 is mehetne Iránba, az amerikai szenátus- és az elnök főnökei ugyanannyi eséllyel bólintanak majd rá.
</blockquote>
Az F-35 azért bőven érzékeny tech. Irán biztosan nem fog kapni olyat. Az F-22 meg nem is értem, hogy került elő... Sem Izrael, sem Japán nem kapott, pedig az előbbi ugyancsak verte a nyálát.
Szóval teljesen kizárt az exportja, pláne Iránnak. De a Silent Eagle pár év múlva szerintem beleférhet. Azt tudod, hogy az iárniak amúgy rajonganak az amcsi tech-ért? Legalábbis pár éve még így volt.
</blockquote>
Az irániak mindenért rajonganak, amit házon belül nem tudnak előállítani és szükségük van rá, ez nem korlátozódik az amerikai technológiákra, lásd Sz-300. Az F-22-t meg azért írtam, mert ugyanannyi esélye van Iránnak a beszerzésére, mint bármilyen más modern amerikai géphez. És nem is lenne túl okos. Tudhatják, hogy ha gebasz van, akkor azonnal elmarad az alkatrészellátás, és akkor ezt jóval nehezebb lesz levegőben tartani, mint az F-14-eseket. De a lényeg az egészben, hogy Izraelben sikítófrászt kapnának már attól, ha egy doboz 5,56-os lőszert szállítana az USA Iránnak, hacsak nem az a terv, hogy szuperdrágán eladják nekik a gépeket aztán egy csapással elvágják az alkatrészellátást. Amíg amerikában Izrael parancsol addig ez nem fog változni. Sokkal jobban kijönnének, ha féláron Szuhojokat vennének. A Szu-34 egy nagyon komoly gép, és az export Szu-35 minimum egygerációs ugrás ahoz képest ami nekik most van.</blockquote>
Ez az izraeli parancsolás az USA-nak sem egy teljesen kőbe vésett dolog. Ez nem úgy működik, hogy Izrael kiadja a parancsot és az USA vakon végrehajtja. Ezt csak a kuruc fórumának "felül gyengén bútorozott bagázsa" hiszi. Az USA-Izrael kapcsolatban is érdekek vannak mindkét fél részéről és emiatt gyakran érdek ütközése. Na meg azt se felejtsük el, hogy az Irak-Irán háborúban, ha jól tudom, pont Izrael szállított fegyvereket Iránnak...
</blockquote>
Ha nem is kőbe, de elég kemény anyagba van vésve. A parancsolást nem egy telefonhívásnak gondolom, de meg lehet nézni az amerikai törvényhozást, hogy kiknek a pártján állnak, meg a támogatásokat, a védelmi megállapoidást, az ENSZ BT vétókat, hogy mi lesz azzal a politikussal amerikában amelyik Izraelt támadja. Elég egyértemű, hogy ki a főnök, még ha nem is arról van szó, hogy felhívják Obamát 6-kor, 8-kor meg indul a támadás Irán ellen. Az izraeli fegyverszálltás igaz volt Iránnak, mondjuk azt sem ingeyn tették, hanem hogy Irakot gyengítsék, mert tartottak tőle a zsidók. Jobb volt nekik, mint saját frontot nyíitni saját költségre saját emberrel. Aztán mikor elült a balhé és nem volt érdek Irán fegyverzése, akkor fordult a kocka. </blockquote>
Általában, de <b>nem mindig</b> Izrael pártján állnak. Pl. Bibi vért hányt, amikor Obama megegyezett Iránnal.
</blockquote>
De nem eleget, legalább 5 literrel kellett volna kihánnyon. Ez most egy eset az ezerből, attól függetlenül marad az irány, és a szenátusban is Obama fejét akarták miatta. Ha jól tudom a mostani megállapodással sem oldódott fel minden zárolás, hanem az egésznek csak egy része. </blockquote>
Jahh, még a ballisztikus raketták miatt még basztatják Iránt... Bibi kapcsán meg egyetértek.
De azért Irán sem szent. Mint ahogy az oroszok sem. Aktuálisan kisebb, vagy nagyobb rossz, lehet választani. Vagy ahogy a kedven idézetem mondja, "az ember egyetlen igazi szabadsága az önálló mérlegelés lehetősége".