[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.
K

kamm

Guest
Vegezetul az ukranokrol: itt senki nem allitja szerintem, hogy valamifele artatlan tarsasag lenne. En magam szamtalanszor leirtam az elmult ket evben, hogy Europaban egyetlen failed state van, mgpedig Ukrajna. Katasztrofalisan szetloptak az egeszet, mafiak es bunozok uraltak-uraljak, akiket kulonbozo idegen csoportok tamogattak (pl orosz szolgalatok, de masokat meg nyugatiak.)

Szoktam emlegetni a tetelemet a mestersegesen krealt allamok es az ebbol fakado hianyzo nativ intelligencija es vezeto elit hianyarol, hogy ezek az allamok kizarolag kulso 'tapolasnak' koszonhetik a letuket es fennmaradasukat addig, amig nem termelik ki a sajat elitjuket. Van, amelyik keptelen ra 100+ eve (Romania), van amelyiknel egyszeruen hianyzik meg az onallo gondolat is (Szlovakia), ezeknel a retteges a lopott szajre miatt, a magyarellenesseg definial mindent, ezeknel mindig ott lebeg a veg, hogy ha megszunik a segitseg, a keretrendszer, akkor mennek a levesbe...
Ukrajna erre 2014 utan jott ra, addigra teljesen kifosztottak, leraboltak az egesz orszagot, es azota tuzzel-vassal probalja az amugy szinten mestersegesen krealt ukran identitast letrehozni, kifejezetten undorito eszkozokkel. Botrany, amit megengedett es megenged maganak ez a sok budosszaju, tesztakepu primitiv bunko, mint az a suttyo Kuleba (tokeletes pelda arra, hiaba megy valaki iskolaba, meg bujik oltonybe, ha egyszer egy faragatlan keleti kommunistaivadek, akkor az is marad.) A kormany tobbi reszet alkoto zsido teveproducerekrol stb meg inkabb nem is irok semmit, az egesz tarsasag olyan szinten szanalmas.

Ettol fuggetlenul viszont nem lehet lerohanni senkit a 21. szazadban, kulonosen ugy, hogy 20 eve sem volt, hogy alairtak az ellenkezojet. Ez egy utolso gerinctelen tempo, megerdemli Oroszorszag, hogy paria lesz Europaban es ideat hosszu evtizedekre. (Es ezt ugy mondom, hogy megertem Orban taktikazasat az orosz energiafugges miatt, ahhoz kell legalabb 2-3 ev, hogy megfelelo modon diverzifikalni tudjak a forrasokat.)
 

Hiuuz

Well-Known Member
2022. február 28.
64
273
53
Az ilyen egybites idiotizmusokra, ovodas szintu 'visszavagasra' kar pazarolni a HTKA szerveridejet; amikor nem erted pontosan, mirol szol a tema, kerdezz inkabb...



Ne idezgessunk ramdomra, itt a teljes szoveg (a cimen kivuli kiemelesek tolem):

(Az alairok listaja innen: https://web.archive.org/web/2014031...t-memorandums-security-assurances-1994/p32484 - akkori cikk a CFR oldalan.)


Memorandum on Security Assurances in connection with Ukraine’s accession to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons

Budapest, 5 December 1994

The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland,

Welcoming the accession of Ukraine to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons as a non-nuclear-weapon State,

Taking into account the commitment of Ukraine to eliminate all nuclear weapons from its territory within a specified period of time,

Noting the changes in the world-wide security situation, including the end of the Cold War, which have brought about conditions for deep reductions in nuclear forces.


Confirm the following:

1. The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm their commitment to Ukraine, in accordance with the principles of the CSCE Final Act, to respect the Independence and Sovereignty and the existing borders of Ukraine.

2. The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm their obligation to refrain from the threat or use of force against the territorial integrity or political independence of Ukraine, and that none of their weapons will ever be used against Ukraine except in self-defense or otherwise in accordance with the Charter of the United Nations.

3. The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm their commitment to Ukraine, in accordance with the principles of the CSCE Final Act, to refrain from economic coercion designed to subordinate to their own interest the exercise by Ukraine of the rights inherent in its sovereignty and thus to secure advantages of any kind.

4. The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm their commitment to seek immediate United Nations Security Council action to provide assistance to Ukraine, as a non-nuclear-weapon State Party to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, if Ukraine should become a victim of an act of aggression or an object of a threat of aggression in which nuclear weapons are used.

5. The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm, in the case of the Ukraine, their commitment not to use nuclear weapons against any non-nuclear-weapon State Party to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, except in the case of an attack on themselves, their territories or dependent territories, their armed forces, or their allies, by such a state in association or alliance with a nuclear weapon state.

6. The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland will consult in the event a situation arises which raises a question concerning these commitments.

This Memorandum will become applicable upon signature.

Signed in four copies having equal validity in the English, Russian and Ukrainian languages


For Ukraine:

(Signed) Leonid D. KUCHMA


For the Russian Federation:

(Signed) Boris N. YELTSIN


For the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland:

(Signed) John MAJOR


For the United States of America:

(Signed) William J. CLINTON


Kapasbol az 1., 2. es 3. pontokat mind megszegte az Orosz Foderacio - sorrendben eloszor a 3., majd a 2., vegul az 1. pontban vallalt igeretuket szegtek meg.
Ujabban mar a 4. pontban vallaltak megszegesevel is nyiltan fenyegetoznek, szoval ha valakinek teljesen ertektelen a szava, akkor az az orosz vezetes, egy becstelen, hazug senkihazi az egesz vezetesuk idotlen idok ota; gyakorlatilag ok az iskolapeldaja a degeneralt kommunista-leninista gondolkodasmodnak, a lelekrohaszto, elvtelen, gerinctelen kommunista eletmod hosszu-hosszu utohatasanak.

Ez egyebkent nem csak a politikai vezetesre igaz, hanem ugy altalaban: mindenhonnan ki kellett tiltani az egesz mocskos allami doppingolo, mindenkinek a szemebe hazudozo orosz sportot is. Ugyanigy nem tartanak be piaci szerzodeseket sem, lasd a Gazprom stb. Tipikus azsiai-kommunista viselkedes, a kinaiak is csak addig tartanak be barmit, amig az erdekukben all...

Ez egy altalanos mentalitas, pontosan ezert nem is igazan akar az oroszokkal senki sem targyalni, sem uzletelni Nyugatrol, csak ha eladnak avagy muszaj (nem veletlenul csak a nyilt korrupciora hajlando olajcegek maradtak Oroszorszaban mar a haboru elott is.)

(A kommunistak altal meghulyitett tomegek javara kell irni, hogy a nyugati kommunistak legalabb felebredtek, miutan 1956 kapcsan szembesultek, mekkora otvaros hazugsag volt az egesz primitiv, vereskezu, embertelen, tomeggyilkos, elnyomo, szovjet rendszer; a magyar forradalom utan gyakorlatilag osszeomlott a brit, francia stb kommunista partok tamogatottsaga, majd a 68-as csehszlovak bevonulas vegervenyesen kivegezte oket.)
Teljesen felesleges és egybites módszer kiemelni Oroszországot a listából. Amerika/a nyugat ugyan úgy szart az egészre, csak az ő módszereiket szép diplomatikusan "demokráciának" és "szabad tőkeáramlásnak" nevezték. A nyugat szofisztikáltabb módszereket alkalmaz, de van mikor ők is kifogynak az eszközökből. Mikor Irak elkezdett az euró felé kacsingatni az olajeladásaival kapcsolatban, elég egyértelművé tették számára, hogy maradjon inkább a dollárnál.

Nem összeveszni akarok veled, de ez a "nyugat jó / kelet rossz" kicsengés ami sokaknál megjelenít nagyon sántít. Egyik oldal sem jó, sem rossz, hanem mindkettő hatalmi érdekei szerint cselekszik. Nem jófejségből segít a nyugat ukrajnának, meglesz annak az ára bőven. Az amerikai cégek álltak megvett termőföldeket sem akarják veszni hagyni. Az ukránok nem a saját földjükért halnak meg ma Ukrajnában. Az ukrán földtörvényt már megváltoztatták az IMF nyomására. Ma már külföldiek is vehetnek és vesznek is ott földet. Most kiváltképp olcsón lehet hozzájutni.

Itt egy egybites link az egybites érveim alátámasztására:
 
K

kamm

Guest
Teljesen felesleges és egybites módszer kiemelni Oroszországot a listából. Amerika/a nyugat ugyan úgy szart az egészre, csak az ő módszereiket szép diplomatikusan "demokráciának" és "szabad tőkeáramlásnak" nevezték. A nyugat szofisztikáltabb módszereket alkalmaz, de van mikor ők is kifogynak az eszközökből. Mikor Irak elkezdett az euró felé kacsingatni az olajeladásaival kapcsolatban, elég egyértelművé tették számára, hogy maradjon inkább a dollárnál.

Nem összeveszni akarok veled, de ez a "nyugat jó / kelet rossz" kicsengés ami sokaknál megjelenít nagyon sántít. Egyik oldal sem jó, sem rossz, hanem mindkettő hatalmi érdekei szerint cselekszik. Nem jófejségből segít a nyugat ukrajnának, meglesz annak az ára bőven. Az amerikai cégek álltak megvett termőföldeket sem akarják veszni hagyni. Az ukránok nem a saját földjükért halnak meg ma Ukrajnában. Az ukrán földtörvényt már megváltoztatták az IMF nyomására. Ma már külföldiek is vehetnek és vesznek is ott földet. Most kiváltképp olcsón lehet hozzájutni.

Itt egy egybites link az egybites érveim alátámasztására:
Ez mind remek, de irrelevans, mert az eredeti allitas meg mindig ugyanaz: az oroszok egy gatlastalanul hazudozo, civilizalatlan, gerinctelen kommunista-azsiai gondolkodasmodot kovetve egyszeruen nyers eroszakkal probalnak teruletet szerezni annak ellenere, hogy husz eve sem irtak ala (1994 majus - 2014 februar) ennek pont az ellenkezojet igerve. Teljesen ertektelen meg az alairasuk is, nemcsak a szavuk.
 
K

Kopi2000

Guest
Mindenki. Először is Oroszország és az USA, mert csorbították Ukrajna szuverenitását gazdasági befolyás céljából. Aztán a puccsista ukrán adminisztráció mert az ENSZ alapokmánnyal ellentétesen ragadta magához a hatalmat + kisebbségek, sajtó és ellenzék elnyomása, önrendelkezési jog eltiprása. Aztán megintcsak Oroszország a szakadárok támogatásával, az USA politikai befolyásszerzéssel, mindenki Minszk megszegésével, tárgyalásos út mellőzésével, végül Oroszország a direkt támadással. Persze minden fél szerint a másik kezdte előbb, de papíron a saját igazát látja alátámasztottnak.
Közben józan ésszel belátható, hogy mindenki sáros, ezért gyermeteg dolog az egyik javára mosdatni a másikat.
S mint mindig, végül az erő dönt, annyiban viszont speciális a helyzet, hogy a gazdasági érdekcsoportoknak pont ez az elhúzódó konfliktus az érdeke világszerte. Ahogy a covidot a big pharma érdeke volt felfújni, most pedig a fegyver iparnál és az energetikánál csörög a kassza. A népnek meg ott a gumicsont, mindenki ízlése szerint válaszhatja a hős demokrata nyugatot vagy a szent háborút folytató multipolaristákat.
Itt van a memorandum, nem hosszú, csak azt ajánlom hogy aki hivatkozik rá, legalább olvassa el:

Ahogy látom, téged az egyáltalán nem zavar, hogy az ukrán válság 2013-ban kezdődött (nem 2014-ben), akkor, amikor az ukránok csatlakozni akartak az EU-hoz. Janukovicsot is rászorították a társulási szerződés aláírására, amit végül nem tett meg.... Miért? Mert Putyin ultimátumot adott az ukránoknak. Janukovics, Putyin páratlan képességű ukrán kutyája erre hivatkozva táncolt vissza az EU-s társulási szerződés aláírásától.. Az ezt követő felháborodás terméke volt a MAJDAN. Erre Putyin válasza volt a Krím megszállása. Ezután csodálkozol, hogy nem szerették ezért, hanem elkezdték utálni a ruszkikat. Ennek következménye pld. az ukrán szélsőséges nacionalisták az odesszai pogromja is... (De, nem mellékesen, Putyin közben gőzerővel lázítja az orosz Föderációval határos megyéket, de csak kettőben volt némi hajlandóság a lázadásra. A kezdetektől fogva orosz fegyverek, "szabadságos katonák" és ellátmány tartotta életben a lázadást, katonailag.....
 

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
364
1 065
93
Ha csak az 1945 utáni világot nézzük, mostanáig számtalan DE JURE dolgot DE FACTO felülírtak. És nem csak Oroszország, hanem MINDEN nagy- és középhatalom is.
Félreértetted Molni a kérdésemet.
Én azt kérdeztem, kinek milyen véleménye van a békés megoldásról....
GONDOLATOKAT VÁROK.
Ezzel igazából a fórumozók személyiségét lehetne láttatni.
Nehéz okosnak lenni... IGAZ! Próbáljátok meg!

Egy újságíró megkérdezte a finn miniszterelnököt, Sanna Marint arról, mi jelentené a kiutat az ukrajnai háborúból.

„A kiút a konfliktusból? A konfliktusból az a kiút, hogy Oroszország kivonul Ukrajnából. Ez a kiút a konfliktusból”
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 611
8 097
113
Ez mind remek, de irrelevans, mert az eredeti allitas meg mindig ugyanaz: az oroszok egy gatlastalanul hazudozo, civilizalatlan, gerinctelen kommunista-azsiai gondolkodasmodot kovetve egyszeruen nyers eroszakkal probalnak teruletet szerezni annak ellenere, hogy husz eve sem irtak ala (1994 majus - 2014 februar) ennek pont az ellenkezojet igerve. Teljesen ertektelen meg az alairasuk is, nemcsak a szavuk.
Iraki vegyifegyverek esetében, ki volt a gátlástalan hazudozó, kinek a szava nem ér semmit.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 248
29 467
113
Ahogy látom, téged az egyáltalán nem zavar, hogy az ukrán válság 2013-ban kezdődött (nem 2014-ben), akkor, amikor az ukránok csatlakozni akartak az EU-hoz. Janukovicsot is rászorították a társulási szerződés aláírására, amit végül nem tett meg.... Miért? Mert Putyin ultimátumot adott az ukránoknak. Janukovics, Putyin páratlan képességű ukrán kutyája erre hivatkozva táncolt vissza az EU-s társulási szerződés aláírásától.. Az ezt követő felháborodás terméke volt a MAJDAN. Erre Putyin válasza volt a Krím megszállása. Ezután csodálkozol, hogy nem szerették ezért, hanem elkezdték utálni a ruszkikat. Ennek következménye pld. az ukrán szélsőséges nacionalisták az odesszai pogromja is... (De, nem mellékesen, Putyin közben gőzerővel lázítja az orosz Föderációval határos megyéket, de csak kettőben volt némi hajlandóság a lázadásra. A kezdetektől fogva orosz fegyverek, "szabadságos katonák" és ellátmány tartotta életben a lázadást, katonailag.....
Nem azért nem írta alá, mert Putyin ultimátumot adott neki, hanem mert kiszámolta, hogy az EU társulási szerződés aláírása után Oroszország felmondja a vámuniót, és Oroszország felé nem tudnak vámmentesen kereskedni. Ezért kért több pénzt az EUtól, és pont az EU adott ultimátumot és váltotta le puccsal a bennszülöttek követelőző törzsfőnökét. Már az EU jelöltje meg is volt, hát nem az eszéért szerették sosem a Klicskót, de aztán jött Nuland néni, Fuck the EU, Yats (Jacenyjuk) is our guy. Így lett Ukrajna Európa szegényháza, hogy már a gyerekeiket is eladják.
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
856
4 719
93
Ahogy látom, téged az egyáltalán nem zavar, hogy az ukrán válság 2013-ban kezdődött (nem 2014-ben), akkor, amikor az ukránok csatlakozni akartak az EU-hoz. Janukovicsot is rászorították a társulási szerződés aláírására, amit végül nem tett meg.... Miért? Mert Putyin ultimátumot adott az ukránoknak. Janukovics, Putyin páratlan képességű ukrán kutyája erre hivatkozva táncolt vissza az EU-s társulási szerződés aláírásától.. Az ezt követő felháborodás terméke volt a MAJDAN. Erre Putyin válasza volt a Krím megszállása. Ezután csodálkozol, hogy nem szerették ezért, hanem elkezdték utálni a ruszkikat. Ennek következménye pld. az ukrán szélsőséges nacionalisták az odesszai pogromja is... (De, nem mellékesen, Putyin közben gőzerővel lázítja az orosz Föderációval határos megyéket, de csak kettőben volt némi hajlandóság a lázadásra. A kezdetektől fogva orosz fegyverek, "szabadságos katonák" és ellátmány tartotta életben a lázadást, katonailag.....
Ahogy látom, téged egyáltalán nem zavar, hogy az ukrán-orosz viszony a kezdetektől (1991-től) maga a válság.

Az I. világháborút követő felfordulásban nyílott először lehetőség a független Ukrajna megteremtésére, ez azonban nem sikerült, az ukránok lakta területek nyugati harmada Lengyelországhoz került, a nagyobb, keleti vidékek maradtak Moszkva fennhatósága alatt. (Moszkva - és nem "az oroszok", hiszen Sztálin pl. grúz volt.) Mindazonáltal létrejött a Szovjetunión belül az Ukrán SzSzK, az alábbi térképen látható határok között:

1280px-1917-1928_Soviet_Ukraine_borders_formation.svg.png


Az erőltetett sztálini iparosítást, a falvak kifosztását elsősorban ez a tagköztársaság szenvedte meg, az ún. Holodomorban cirka 6 millió ember (főleg ukránok) haltak éhen. A II. világháború harcai is mérhetetlen szenvedést zúdítottak a vidékre, ebből azonban már az ukránok is kivették a részüket, százezres nagyságrendben gyilkolták a zsidókat, lengyeleket, oroszokat - és egymást is.

Ugyanakkor az Ukrán SzSzK területe a háború végére jelentősen megnövekedett. Megkapta Besszarábia déli, tengerparti részét, Lengyelország hatalmas, keleti területeit, Magyarországtól Kárpátalját, majd tíz évvel később a Krímet is.

Fontos rámutatni, hogy a Szovjetunió tagköztársaságainak kialakítása, ezek határainak meghúzása a Szovjetunió belügye volt, Moszkva ezekről nyilvánvalóan a saját elképzelései alapján döntött. Amikor 1991-ben összemlott a SzU, akkor a hatalmat megragadó, jellemzően nem különösebben nagy formátumú, ám annál gátlástalanabb moszkvai politikusok elsődleges célja többnyire csupán a személyes meggazdagodás volt. Minél előbb meg akartak szabadulni az Oroszországon kívüli tagköztársaságoktól, részben azért, hogy függetlenedjenek azok akadékoskodó vezetőitől, részben azért, hogy semmi felelősségük ne legyen azok összeomló gazdaságának rendbetételében. Így kerülhetett sor arra, hogy az egykori adminisztratív belső határok néhány tollvonás nyomán nemzetközi államhatárokká avanzsáljanak - bármiféle változtatások nélkül.

18 millió orosz került ezért egyik napról a másikra Oroszország határain kívülre!
És közülük több, mint 10 millió rekedt Ukrajnában.

Na ezért nevezte Putyin (egyébként a szovjetbarátsággal egyáltalán nem gyanúsítható Szolzsenyicin nyomán) a Szovjetunió összeomlását tragédiának.

Az orosz-ukrán háború ezért nagyon hamar realitássá vált.

Amerikai elemzők már 1993-ban felvetették, hogy Ukrajnának saját atomfegyverekre lenne szüksége - Oroszország ellen...

Huntington már 1996-ban rámutatott, hogy Ukrajna a jövőben vagy szoros együttműködésre lép Oroszországgal, vagy elveszíti keleti területeit, bár ő akkor még úgy gondolta, ez a szétválás békésen is végbemehet.

1997-ben a jelcini vezetés még meg tudott egyezni Ukrajnával, bár ennek már akkor sem örült mindenki.
"Oroszországban és Ukrajnában azonban nem mindenkinek tetszett ez a fejlemény. A hadiflotta megosztása mind az ukrán nacionalisták, mind a mi baloldalunk lába alól kihúzta a szőnyeget. Jurij Luzskov, egy prominens föderációpárti politikus (...) abnormálisnak nevezte, hogy olyan helyzetet hoztunk létre, amelyben voltaképpen saját magunktól béreljük Szevasztopolt. Luzskov egyértelműen jobban szerette volna, ha hadat üzenhet Ukrajnának, vagy Moszkva egyik kerületévé nyilváníthatja Szevasztopolt."
(Borisz Jelcin - Éjszakai naplójegyzetek)

Az orosz-ukrán viszony tehát 1991-től terhelt és robbanásveszélyes, nem pedig csupán 2014-től és nem is 2013-tól.

Ha a Szovjetunió nem az akkor éppen aktuális belső határai mentén, hanem újragondolt, népszavazások és tárgyalások útján megerősített etnikai határok mentén bomlott volna föl (ami Ukrajna esetében kb. ott húzódott volna, ahol most a frontvonalak), a kisebbségi jogok kölcsönös biztosítása mellett - az sok nyomorúságtól kímélte volna meg az ukránokat éppúgy, mint az oroszokat - és nem mellesleg Európát.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 248
29 467
113
Nem azért nem írta alá, mert Putyin ultimátumot adott neki, hanem mert kiszámolta, hogy az EU társulási szerződés aláírása után Oroszország felmondja a vámuniót, és Oroszország felé nem tudnak vámmentesen kereskedni. Ezért kért több pénzt az EUtól, és pont az EU adott ultimátumot és váltotta le puccsal a bennszülöttek követelőző törzsfőnökét. Már az EU jelöltje meg is volt, hát nem az eszéért szerették sosem a Klicskót, de aztán jött Nuland néni, Fuck the EU, Yats (Jacenyjuk) is our guy. Így lett Ukrajna Európa szegényháza, hogy már a gyerekeiket is eladják.
Ukrajnára eleve csak azért volt szüksége az EUnak, h vámmentesen vihessék oda az árut, átcsomagolják, és a vámunió miatt az orosz vámot kikerülve vigyék az oroszokhoz. Amióta nincs vámunió, azóta az ukránok is le vannak szarva. Majd Törökország után lesznek EU tagok.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 933
56 891
113
Sajnos a béke egyik kulcsszereplőnek sem érdeke, ezért nem is lesz béke addig, amíg az erőviszonyok vagy a geopolitikai helyzet jelentősen át nem alakul.

Nem érdeke a béke az ukrán vezetésnek, mert az addig szilárdan a háború mellett áll, amíg nem foglalnak vissza mindent az oroszoktól - a Krímet is beleértve. Ez nem fog megváltozni. Nem gondolhatják ezt másként, már csak azért sem, mert...

Nem érdeke a béke az USA vezetésének, Kijev legfőbb és legfontosabb támogatójának sem, amely az elmúlt években szépen berendezkedett Ukrajnában. A háború egyszerre gyengíti Oroszországot és Európát, lehetetleníti el ezek együttműködését, miközben jótékony hatással van az USA gazdaságára és világpolitikai helyzetére. Ezt már réges-régen nyíltan ki is mondták, ez nem fog megváltozni.

Nem érdeke a béke - sajnos - az Európát kezükben tartó, elvtelen technokrata vezetőknek sem, részben azért, mert ők eleve az USA világpolitikai céljaihoz igazodnak, részben azért, mert elfogadják a végső győzelmi célokat kitűző ukrán háborús narratívát is. Idővel ez változhat, a gazdasági válság, az infláció és a hideg pár éven belül új erőket emelhet a magasba Európában, de ez nem idén lesz.

Nem érdeke a béke a világpolitika többi, meghatározó szereplőjének, Kínának, Indiának, Japánnak, Törökországnak, Szaúd-Arábiának, Brazíliának, Indonéziának, és számos nagy multicégeknek sem, hiszen nekik hasznos, előnyös, ha Európa gyengül, ha Oroszország elszigetelődik, ha a "fehér Észak" pusztul és hanyatlik, miközben a nyugati közvélemény érdeklődése elfordul a világ többi disznósága felől, legyenek azok förtelmes népirtások vagy brutális környezetszennyezés.

Jelenleg egyedül Oroszországnak lenne érdeke a béke, feltéve, hogy megtarthatja azt, amit eddig nem kevés áldozat árán megszerzett. Mivel azonban ebben érdemben nem támogatja senki, ezért nincs más választása, mint lapátolni tovább a szenet a háború kohójába.

Logikusan nézve a béke nagy vonalakban egyébként úgy nézne ki, ahogyan vázoltad, ezt szerintem sokan látjuk így - csak hát a fentiek miatt erre egyelőre nem sok esély mutatkozik.
".. lapátolni tovább a szenet a háború kohójába."
Nagyszerű kép. :)
 
K

Kopi2000

Guest
Nem azért nem írta alá, mert Putyin ultimátumot adott neki, hanem mert kiszámolta, hogy az EU társulási szerződés aláírása után Oroszország felmondja a vámuniót, és Oroszország felé nem tudnak vámmentesen kereskedni. Ezért kért több pénzt az EUtól, és pont az EU adott ultimátumot és váltotta le puccsal a bennszülöttek követelőző törzsfőnökét. Már az EU jelöltje meg is volt, hát nem az eszéért szerették sosem a Klicskót, de aztán jött Nuland néni, Fuck the EU, Yats (Jacenyjuk) is our guy. Így lett Ukrajna Európa szegényháza, hogy már a gyerekeiket is eladják.
Nagyon szép eufémizmus, amit leírtál, de nem igaz... Azért akartak az ukránok nyugati orientációt, mert nem jött be nekik az orosz periférián, orosz befolyás alatt, oroszpárti helytartók alatt élni. Persze, szerintetetek oroszország a világ legfaszább, gazdag országa. Csak olyan csórók a katonái, hogy az ukrán szegényházból is ellopják a használt háztartási gépeket. Képzelheted, milyen gazdagok. De, a neten is bőven találni infót arról, ami az én magyarázatomat támasztja alá. Lásd alább!!


 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 248
29 467
113
Nagyon szép eufémizmus, amit leírtál, de nem igaz... Azért akartak az ukránok nyugati orientációt, mert nem jött be nekik az orosz periférián, orosz befolyás alatt, oroszpárti helytartók alatt élni. Persze, szerintetetek oroszország a világ legfaszább, gazdag országa. Csak olyan csórók a katonái, hogy az ukrán szegényházból is ellopják a használt háztartási gépeket. Képzelheted, milyen gazdagok. De, a neten is bőven találni infót arról, ami az én magyarázatomat támasztja alá. Lásd alább!!


A ruszofóbiád akadályozza a valóság érzékelését. Ukrajna és Oroszország között vámunió volt. Vámmentesen vittek-vettek egymástól minden szart. Az EU országok pedig vámot fizettek ha az orosz piacra akartak jutni. A társulási szerződés abból állt volna, h az ukránok azonnal eltörlik a vámot az EU felől, cserébe bizonyos mennyiséget exportálhattak az EUba vámmentesen (nem tudom, én azóta sem látom a kva sok ukrán cuccot), de persze a lényeg az orosz piac lett volna, tudod, 140 milliós piac, és nem Európa szegényháza. Azaz vámmentesen Ukrajnába, átcsomagolni, vámmentesen tovább a ruszkikhoz. Jól ki volt ez találva, csak az oroszok nem hülyék, és észrevették a trükköt. És hát nem is tetszett nekik. Mit gondolsz, miért kért még lóvét Janukovics?

Na de eddigre már be volt hülyítve a nép, Ejju lesz meg Kánaán. Már csak rá kellett mutatni az ellenségre, aki miatt nem lesz EU meg Kánaán. Hozzá egy csipet történelmi sérelem, egy adag nacionalizmus, kevéske erőszak, sok-sok tévéstáb... Janukovicsnak ez a pénzről szólt, az EUnak is, a behülyített népnek az ideológiáról, az USA meg megérezte a vérszagot.
 
K

Kopi2000

Guest
Ahogy látom, téged egyáltalán nem zavar, hogy az ukrán-orosz viszony a kezdetektől (1991-től) maga a válság.

Az I. világháborút követő felfordulásban nyílott először lehetőség a független Ukrajna megteremtésére, ez azonban nem sikerült, az ukránok lakta területek nyugati harmada Lengyelországhoz került, a nagyobb, keleti vidékek maradtak Moszkva fennhatósága alatt. (Moszkva - és nem "az oroszok", hiszen Sztálin pl. grúz volt.) Mindazonáltal létrejött a Szovjetunión belül az Ukrán SzSzK, az alábbi térképen látható határok között:

1280px-1917-1928_Soviet_Ukraine_borders_formation.svg.png


Az erőltetett sztálini iparosítást, a falvak kifosztását elsősorban ez a tagköztársaság szenvedte meg, az ún. Holodomorban cirka 6 millió ember (főleg ukránok) haltak éhen. A II. világháború harcai is mérhetetlen szenvedést zúdítottak a vidékre, ebből azonban már az ukránok is kivették a részüket, százezres nagyságrendben gyilkolták a zsidókat, lengyeleket, oroszokat - és egymást is.

Ugyanakkor az Ukrán SzSzK területe a háború végére jelentősen megnövekedett. Megkapta Besszarábia déli, tengerparti részét, Lengyelország hatalmas, keleti területeit, Magyarországtól Kárpátalját, majd tíz évvel később a Krímet is.

Fontos rámutatni, hogy a Szovjetunió tagköztársaságainak kialakítása, ezek határainak meghúzása a Szovjetunió belügye volt, Moszkva ezekről nyilvánvalóan a saját elképzelései alapján döntött. Amikor 1991-ben összemlott a SzU, akkor a hatalmat megragadó, jellemzően nem különösebben nagy formátumú, ám annál gátlástalanabb moszkvai politikusok elsődleges célja többnyire csupán a személyes meggazdagodás volt. Minél előbb meg akartak szabadulni az Oroszországon kívüli tagköztársaságoktól, részben azért, hogy függetlenedjenek azok akadékoskodó vezetőitől, részben azért, hogy semmi felelősségük ne legyen azok összeomló gazdaságának rendbetételében. Így kerülhetett sor arra, hogy az egykori adminisztratív belső határok néhány tollvonás nyomán nemzetközi államhatárokká avanzsáljanak - bármiféle változtatások nélkül.

18 millió orosz került ezért egyik napról a másikra Oroszország határain kívülre!
És közülük több, mint 10 millió rekedt Ukrajnában.

Na ezért nevezte Putyin (egyébként a szovjetbarátsággal egyáltalán nem gyanúsítható Szolzsenyicin nyomán) a Szovjetunió összeomlását tragédiának.

Az orosz-ukrán háború ezért nagyon hamar realitássá vált.

Amerikai elemzők már 1993-ban felvetették, hogy Ukrajnának saját atomfegyverekre lenne szüksége - Oroszország ellen...

Huntington már 1996-ban rámutatott, hogy Ukrajna a jövőben vagy szoros együttműködésre lép Oroszországgal, vagy elveszíti keleti területeit, bár ő akkor még úgy gondolta, ez a szétválás békésen is végbemehet.

1997-ben a jelcini vezetés még meg tudott egyezni Ukrajnával, bár ennek már akkor sem örült mindenki.
"Oroszországban és Ukrajnában azonban nem mindenkinek tetszett ez a fejlemény. A hadiflotta megosztása mind az ukrán nacionalisták, mind a mi baloldalunk lába alól kihúzta a szőnyeget. Jurij Luzskov, egy prominens föderációpárti politikus (...) abnormálisnak nevezte, hogy olyan helyzetet hoztunk létre, amelyben voltaképpen saját magunktól béreljük Szevasztopolt. Luzskov egyértelműen jobban szerette volna, ha hadat üzenhet Ukrajnának, vagy Moszkva egyik kerületévé nyilváníthatja Szevasztopolt."
(Borisz Jelcin - Éjszakai naplójegyzetek)

Az orosz-ukrán viszony tehát 1991-től terhelt és robbanásveszélyes, nem pedig csupán 2014-től és nem is 2013-tól.

Ha a Szovjetunió nem az akkor éppen aktuális belső határai mentén, hanem újragondolt, népszavazások és tárgyalások útján megerősített etnikai határok mentén bomlott volna föl (ami Ukrajna esetében kb. ott húzódott volna, ahol most a frontvonalak), a kisebbségi jogok kölcsönös biztosítása mellett - az sok nyomorúságtól kímélte volna meg az ukránokat éppúgy, mint az oroszokat - és nem mellesleg Európát.
A SZU az összeomlását csak a történelmi hülyeségeinek köszönheti. Világhatalom akart lenni, de már akkor sem bírta a versenyt. Sem gazdaságilag, sem katonailag, bár a hadseregre költött pénz hiányzott a civil szektorból. De Moszkvában leszarták mindig is az alattvalókat, ó ázsiai szokás szerint...

Ukrajnában az önállóság kikiáltása előtt volt népszavazás, még a szovjet éra végén, ahol az orosz többségi lakosságú részeken is az önálló Ukrajna mellett voksoltak az emberek.
 
K

Kopi2000

Guest
A ruszofóbiád akadályozza a valóság érzékelését. Ukrajna és Oroszország között vámunió volt. Vámmentesen vittek-vettek egymástól minden szart. Az EU országok pedig vámot fizettek ha az orosz piacra akartak jutni. A társulási szerződés abból állt volna, h az ukránok azonnal eltörlik a vámot az EU felől, cserébe bizonyos mennyiséget exportálhattak az EUba vámmentesen (nem tudom, én azóta sem látom a kva sok ukrán cuccot), de persze a lényeg az orosz piac lett volna, tudod, 140 milliós piac, és nem Európa szegényháza. Azaz vámmentesen Ukrajnába, átcsomagolni, vámmentesen tovább a ruszkikhoz. Jól ki volt ez találva, csak az oroszok nem hülyék, és észrevették a trükköt. És hát nem is tetszett nekik. Mit gondolsz, miért kért még lóvét Janukovics?

Na de eddigre már be volt hülyítve a nép, Ejju lesz meg Kánaán. Már csak rá kellett mutatni az ellenségre, aki miatt nem lesz EU meg Kánaán. Hozzá egy csipet történelmi sérelem, egy adag nacionalizmus, kevéske erőszak, sok-sok tévéstáb... Janukovicsnak ez a pénzről szólt, az EUnak is, a behülyített népnek az ideológiáról, az USA meg megérezte a vérszagot.
Annyiban egyet tudok veled érteni, hogy oroszbarátsággal egyáltalán nem vagyok vádolható....
 
  • Vicces
Reactions: Mark1993

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 343
55 850
113
Az ilyen egybites idiotizmusokra, ovodas szintu 'visszavagasra' kar pazarolni a HTKA szerveridejet; amikor nem erted pontosan, mirol szol a tema, kerdezz inkabb...



Ne idezgessunk ramdomra, itt a teljes szoveg (a cimen kivuli kiemelesek tolem):

(Az alairok listaja innen: https://web.archive.org/web/2014031...t-memorandums-security-assurances-1994/p32484 - akkori cikk a CFR oldalan.)


Memorandum on Security Assurances in connection with Ukraine’s accession to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons

Budapest, 5 December 1994

The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland,

Welcoming the accession of Ukraine to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons as a non-nuclear-weapon State,

Taking into account the commitment of Ukraine to eliminate all nuclear weapons from its territory within a specified period of time,

Noting the changes in the world-wide security situation, including the end of the Cold War, which have brought about conditions for deep reductions in nuclear forces.


Confirm the following:

1. The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm their commitment to Ukraine, in accordance with the principles of the CSCE Final Act, to respect the Independence and Sovereignty and the existing borders of Ukraine.

2. The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm their obligation to refrain from the threat or use of force against the territorial integrity or political independence of Ukraine, and that none of their weapons will ever be used against Ukraine except in self-defense or otherwise in accordance with the Charter of the United Nations.

3. The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm their commitment to Ukraine, in accordance with the principles of the CSCE Final Act, to refrain from economic coercion designed to subordinate to their own interest the exercise by Ukraine of the rights inherent in its sovereignty and thus to secure advantages of any kind.

4. The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm their commitment to seek immediate United Nations Security Council action to provide assistance to Ukraine, as a non-nuclear-weapon State Party to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, if Ukraine should become a victim of an act of aggression or an object of a threat of aggression in which nuclear weapons are used.

5. The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm, in the case of the Ukraine, their commitment not to use nuclear weapons against any non-nuclear-weapon State Party to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, except in the case of an attack on themselves, their territories or dependent territories, their armed forces, or their allies, by such a state in association or alliance with a nuclear weapon state.

6. The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland will consult in the event a situation arises which raises a question concerning these commitments.

This Memorandum will become applicable upon signature.

Signed in four copies having equal validity in the English, Russian and Ukrainian languages


For Ukraine:

(Signed) Leonid D. KUCHMA


For the Russian Federation:

(Signed) Boris N. YELTSIN


For the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland:

(Signed) John MAJOR


For the United States of America:

(Signed) William J. CLINTON


Kapasbol az 1., 2. es 3. pontokat mind megszegte az Orosz Foderacio - sorrendben eloszor a 3., majd a 2., vegul az 1. pontban vallalt igeretuket szegtek meg.
Ujabban mar a 4. pontban vallaltak megszegesevel is nyiltan fenyegetoznek, szoval ha valakinek teljesen ertektelen a szava, akkor az az orosz vezetes, egy becstelen, hazug senkihazi az egesz vezetesuk idotlen idok ota; gyakorlatilag ok az iskolapeldaja a degeneralt kommunista-leninista gondolkodasmodnak, a lelekrohaszto, elvtelen, gerinctelen kommunista eletmod hosszu-hosszu utohatasanak.

Ez egyebkent nem csak a politikai vezetesre igaz, hanem ugy altalaban: mindenhonnan ki kellett tiltani az egesz mocskos allami doppingolo, mindenkinek a szemebe hazudozo orosz sportot is. Ugyanigy nem tartanak be piaci szerzodeseket sem, lasd a Gazprom stb. Tipikus azsiai-kommunista viselkedes, a kinaiak is csak addig tartanak be barmit, amig az erdekukben all...

Ez egy altalanos mentalitas, pontosan ezert nem is igazan akar az oroszokkal senki sem targyalni, sem uzletelni Nyugatrol, csak ha eladnak avagy muszaj (nem veletlenul csak a nyilt korrupciora hajlando olajcegek maradtak Oroszorszaban mar a haboru elott is.)

(A kommunistak altal meghulyitett tomegek javara kell irni, hogy a nyugati kommunistak legalabb felebredtek, miutan 1956 kapcsan szembesultek, mekkora otvaros hazugsag volt az egesz primitiv, vereskezu, embertelen, tomeggyilkos, elnyomo, szovjet rendszer; a magyar forradalom utan gyakorlatilag osszeomlott a brit, francia stb kommunista partok tamogatottsaga, majd a 68-as csehszlovak bevonulas vegervenyesen kivegezte oket.)

Vegezetul az ukranokrol: itt senki nem allitja szerintem, hogy valamifele artatlan tarsasag lenne. En magam szamtalanszor leirtam az elmult ket evben, hogy Europaban egyetlen failed state van, mgpedig Ukrajna. Katasztrofalisan szetloptak az egeszet, mafiak es bunozok uraltak-uraljak, akiket kulonbozo idegen csoportok tamogattak (pl orosz szolgalatok, de masokat meg nyugatiak.)

Szoktam emlegetni a tetelemet a mestersegesen krealt allamok es az ebbol fakado hianyzo nativ intelligencija es vezeto elit hianyarol, hogy ezek az allamok kizarolag kulso 'tapolasnak' koszonhetik a letuket es fennmaradasukat addig, amig nem termelik ki a sajat elitjuket. Van, amelyik keptelen ra 100+ eve (Romania), van amelyiknel egyszeruen hianyzik meg az onallo gondolat is (Szlovakia), ezeknel a retteges a lopott szajre miatt, a magyarellenesseg definial mindent, ezeknel mindig ott lebeg a veg, hogy ha megszunik a segitseg, a keretrendszer, akkor mennek a levesbe...
Ukrajna erre 2014 utan jott ra, addigra teljesen kifosztottak, leraboltak az egesz orszagot, es azota tuzzel-vassal probalja az amugy szinten mestersegesen krealt ukran identitast letrehozni, kifejezetten undorito eszkozokkel. Botrany, amit megengedett es megenged maganak ez a sok budosszaju, tesztakepu primitiv bunko, mint az a suttyo Kuleba (tokeletes pelda arra, hiaba megy valaki iskolaba, meg bujik oltonybe, ha egyszer egy faragatlan keleti kommunistaivadek, akkor az is marad.) A kormany tobbi reszet alkoto zsido teveproducerekrol stb meg inkabb nem is irok semmit, az egesz tarsasag olyan szinten szanalmas.

Ettol fuggetlenul viszont nem lehet lerohanni senkit a 21. szazadban, kulonosen ugy, hogy 20 eve sem volt, hogy alairtak az ellenkezojet. Ez egy utolso gerinctelen tempo, megerdemli Oroszorszag, hogy paria lesz Europaban es ideat hosszu evtizedekre. (Es ezt ugy mondom, hogy megertem Orban taktikazasat az orosz energiafugges miatt, ahhoz kell legalabb 2-3 ev, hogy megfelelo modon diverzifikalni tudjak a forrasokat.)




Ez oszt igen, pont 1 amerikaitól.
Ennyi erővel én is tarthatnék szemináriumot a koleszterin mentes táplálkozásról,vagy a dugás mentes élet szépségeiről,esetleg a vadászbombázók radarkeresztmetszetének csökkentéséről.
Sebaj, majd lesz Magyar aki helyetted is szégyenli magát.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Az a veszélyes, hogy Oo. lerohan egy országot, mások meg segítenek megvédeni azt?
Értem én, akkor ezentúl hagyjuk rájuk ezt mindig, mert a sajátos szovjet-orosz néplélek és vezetői gőg nem veszi be, hogy balfaszok és elkúrták.
Tehát feláldozható egyes országok szuverenitása ezért. Cseréld ki Mo-t Ukrajnára. Akkor is ezt mondanád, hogy "be kellene ezt látni"?
1. Ez nem onnan indult, hogy Oroszország lerohanta a kaprokat . Népirtás a donbasban , odesszai székház felgyújtás , NATO tagság ígérete etc. Ne ignoráld az okokat mert attól még léteznek.
2. A feláldozható el se jött volna ha az egykori megállapodást betartja a nyugat . Janukovicsig semmi gond nem volt . De ezt egy puccsal, egy majdannal felrúgta a nyugat .
3. Nincs analógia Magyarország sose volt hoholisztán érdekszférája !

A többi stimmel ebben a kommentben. LOL
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
Annyiban egyet tudok veled érteni, hogy oroszbarátsággal egyáltalán nem vagyok vádolható....
Én pedig többek között orosz, ukrán és amerikabarát vagyok, ami a népet és a kultúrát illeti, de ebbe nem tartozik bele az üzleti és a politikai élet és a média, mert azt viszont mélységesen megvetem mindegyik esetben.
 
K

Kopi2000

Guest
Én pedig többek között orosz, ukrán és amerikabarát vagyok, ami a népet és a kultúrát illeti, de ebbe nem tartozik bele az üzleti és a politikai élet és a média, mert azt viszont mélységesen megvetem mindegyik esetben.
Ne haragudj meg rám, de az ukrán topikba írt hozzászólásaid alapján nem látom azt, hogy hűde nagyon kritikus lennél az orosz politikai képződménnyel kapcsolatosan, amit a Putyin cár vezette OF-nak hívnak...
 
Status
Not open for further replies.