[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Egy szerveződésre mindig van válasz. Ha létrejön egy unió akkor a rivális térségek is unióban kénytelenek gondolkodni, ellenkező esetben futottak még kategória. Ha így nézzük, akkor az USA-ra mint egyfajta unióra valamint az Európában beindult folyamatok az iszlám világ uralkodó rétegét előbb-utóbb, így vagy úgy de hasonló irányba készteti. Ehhez sok pénz, befolyás és egy eszme kell, amire a tömegek vevők.

A Nagy Kalifátus szerintem csak egy álom, viszont mozgatóereje van a térségben, ez látható. Egyik kommentelő társunk egyébként teljesen igaz jelmondata volt, hogy a valóságot nem érdekli, hogy hiszel-e benne (1). Ez vitán felül áll. Ugyanakkor a vakhitet sem érdekli a racionalitás (2), egyszerűbben a hívőt nem érdekli, hogy te miben hiszel!!!!!!!!! (Amiről például te azt hiszed, hogy racionális nem biztos, hogy a többiek hite szerint is az. Filozófiai kérdés: Hiszed hogy tudsz vagy tudod hogy hiszel?)

A hivatkozott két alapigazság egyszerre van jelen és egyszerre fejti ki hatását.

Egyenlőre az látszik, hogy a Közel-Keleten édes mindegy, hogy Muzulmán Testvériség vagy al-Kaida, a Nyugat nyíltan és bevallottan támogatja - a cél szentesíti az eszközt. A kérdés csak annyi: mi a cél? Mit akar a Muzulmán Testvériség és mit akarnak a támogatóik. Egyben szinte biztos vagyok: nem ugyanazt a végeredményt.

Ha azt nézem, ami történik, akkor azt látom, hogy egy kemény iszlamista vonalat képviselő szervezet mindenhol felbukkan az arab tavasz üde zsongásában, illetve ahol nem, ott majd jön az al-Kaida és beszáll a frissiben lázadók oldalán. Eközben valóban mérsékelt államok omlanak össze utat nyitva a szélsőséges iszlám erők térnyerésének.

Olyan, mintha valaki(k) szándékosan destabilizálni akarnák az egész arab világot. Ha belegondolunk abba, hogy egy felrobbanó Közel-Kelet (és Észak-Afrika) mit jelentene, akkor azt is látni kell, hogy ez minden, csak nem a legelemibb érdeke Izraelnek. Kizártnak tartom, hogy néhány fanatikus zsidón kívül a lakosság döntő része arról sző titkos ábrándokat, hogy felrobban körülöttük a világ.

Az arab tavasz eddigi menete véleményem szerint minden, csak nem Izrael állam érdeke, mivel egy radikalizálódó és agyonfegyverzett Közel-Kelet sok jót nem ígér Tel-Avivnak. Akik támogatják a háttérből (mert vannak ilyenek) ezt a folyamatot, azok voltaképpen olajat öntenek a tűzre. A tüzet lehet, nem ők gyújtották, de az olajat azért valaki(k) öntögeti(k) arrafelé igen rendesen.

Kihasználni egy kedvező helyzetet és rásegíteni - ezt én stratégiának hívom.

 
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Líbia és Szíria nem az arab tavasz "gyümölcse".

Folytatva az előző gondolatsort ezen két állam esetében az arab tavasz fedősztorinak sem jó. Líbiával most nem foglalkoznék, az európai projekt, akárcsak Mali, ezt meghagyom a saját topikjának.

Szíria viszont egy egészen más tészta. A szíriai helyzet polgárháborúvá történő eszkalálódása izraeli érdek. Az arab tavasz észak-afrikai kiterjedése miatt megbukott Mubarak valamint Törökország regionális szinten önállósodó és egyre ellenségesebb politikája Izraellel szemben szükségessé teszi egy olyan harmadik fél bevonását is a konfliktusba, amely látszólag illeszkedik a térségben zajló folyamatokba ugyanakkor Izraelt részben "tehermentesíti". Ehhez olyan szereplő kell, aki önmagában veszélytelenebb, mint Irán, képes lekötni a török erők figyelmét illetve potenciálisan magában hordozza akár az egész NATO közvetlen katonai beavatkozását is, ugyanakkor "megmozgatja" Oroszországot is annyira, hogy a konfliktus geopolitikai szintre lépjen viszonylag gyorsan, mintegy stabilizálva (keretek között tartva) a pillanatnyi helyzetet.

Itt érkezünk egy olyan ponthoz, ahol újra végig kell gondolni, hogy voltaképpen ki mit akar - és ami fontosabb - hogy kinek milyen szerepet szántak.

Ötletképpen annyit, hogy az 1930-as években hatalmas kőolaj készleteket fedeztek fel a területen, az USA 1938-ra már koncessziós jogokat és tulajdont is szerzett az induló hatalmas bizniszben. A szaúdi olaj zavartalan kitermelése és óriási haszonnal történő eladása teremtette meg az alapot arra, hogy később a dollár mögül az aranyfedezetet kivonják úgy, hogy a dollár továbbra is töretlenül "működjön". (Lásd Nixon és a petrodollár korszakának kezdete.)

Ezt a hatalmas vállalkozást többszörösen be kellett biztosítani, az USA haderő önmagában ehhez kevés lett volna. Kellett valaki olyan fix szövetséges a térségben, aki

1. képes katonai felügyelet alatt tartani magát Szaúd-Arábiát,

2. a létével "leárnyékolja" az arab monarchiát, azaz csontot jelent a térség többi nem annyira gazdag de legalább annyira mohó arab államának és uralkodójának/rezsimjének és

3. a lakosság hasonlóan elszánt mind eszmei mind spirituális síkon, mint az iszlám.

... és elérkezünk 1948.-hoz. A többit majd legközelebb.
sf-wink.gif
 
  • Tetszik
Reactions: Littlejohn

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Üdv Hendrick!

Jön a folytatás (vagy inkább az előszó befejezése), de a téma nagyon kényes, próbálom úgy leírni majd röviden, hogy senki se értse félre vagy forgassa ki, amit írok.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Igyekszem majd nem csalódást okozni a topic előszavának is tekinthető „bevezetőm” utolsónak szánt részében, ettől függetlenül biztosan lesznek, akik nagyon nem fognak egyetérteni a gondolataimmal. Sőt, remélem, hogy lesznek és akkor egy új játékelmélettel állhatnak elő!

 Tehát 1948-ban megalakult Izrael állam. Kevéssé közismert az, hogy Izrael államot a világon legelsőként a Szovjetunió ismerte el, megelőzve mindenkit. Ez egyik oldalról teljesen <i>nyilvánvaló</i> okokra vezethető vissza, másrészről viszont nehezen lehetne belegyömöszölni a szokásos skatulyába akár az izraeli-szovjet majd 1991 óta az izraeli-orosz kapcsolatokat. Az előbb említett egyik <i>nyilvánvaló</i> ok maga a II. világháború illetve a Szovjetunió második világháborús szerepe. Izrael állam megalakulása volt az egyik (vagy inkább egyetlen)  „pecsét” a szovjetek (és az USA) II. világháborús szerepének bizonyítványán – és félreértés ne essék, ez nem szarkasztikus kijelentés volt!

Kitérő:

<i>A finn-orosz háború majd a Molotov-Ribbentrop paktum megkötése és Lengyelország drasztikus széttépése (ennél jobb hasonlat nem jut az eszembe) után voltaképpen a Szovjetunió nyerte meg a II. világháborút. Amit állítok nem túlzás: a világ legjobban szervezett és leginkább progresszív haderejével rendelkező Wehrmacht az orosz fronton szenvedett vereséget – mire eljött a D-day, a német haderő már árnyéka sem volt önmagának. Ugyanez igaz a japán Kvantung-hadseregre, melyet Mandzsúriában  (a mai koreai-kínai határvidék) a szovjet haderő 1945.-ben gyakorlatilag megsemmisített, miután 1945. augusztus 8.án hadat üzentek Japánnak.</i>

A szovjetek megnyerték a II. világháborút és közben a legnagyobb anyagi és emberi veszteséget szenvedték el, így a II. világháború igazi győztese egyben a legnagyobb vesztese is lett a nagy világégésnek.

A legnagyobb kérdés: ki is nyert igazán ezzel a háborúval? A katonailag győztes hatalom sikerének nem titka, hanem ára volt ( – ez a gondolat amúgy is alapvetően igaz: a sikernek sosem titka, hanem „csak” ára van.) A kérdés persze költői volt, hiszen egyetlen hatalom volt, aki gyakorlatilag jelképes veszteséggel és óriási anyagi és világpolitikai haszonnal „úszta meg” a nagy balhét: ez pedig az USA. (Véletlenek pedig nincsenek - legalábbis a kvantumfizika jelen állása szerint.)

Gondolom, azzal a legtöbben egyetértünk, hogy stratégiai tervek, titkos alkuk és szövetségek mindig is voltak, vannak és lesznek is a történelemben. <i>(Én a magam részéről óva intenék mindenkit attól, hogy bármelyik oldalt vagy nézetet megbélyegezzen, ugyanis mindegyik oldalnak volt/van igazsága a saját szempontjából nézve. És mindegyik oldalnak voltak/vannak áldozatai is. Egy igazán bölcs meglátás az, miszerint csak tanuk vagyunk, nem bírák.)</i>

<i> </i>A két világháború során rengeteg ember elpusztult, országok és nemzetek dőltek romba mindenféle eszme és hazugság zászlója alatt mindegyik oldalon. Ugyanakkor voltak, akik hatalmas anyagi hasznot húztak a háborúkból, amelyhez törvényszerűen egyre nagyobb politikai befolyás is párosult, megteremtve a lehetőséget arra, hogy a háttérből manipulálják a világ további sorsát és alakulását. <i>(Mondok egy konkrét tényt: az USA tudósai átadták a Szovjetuniónak az atombomba titkát. Nekem nem rémlik, hogy e miatt a cseppet sem jelentéktelen ügy miatt bárhol is igaziból fejek hullottak volna.)</i>

 Kitérő vége, tehát vissza Izraelhez és megalakulásához.

 A helyzet az, hogy a Hertz féle cionista utópia egy olyan Izraelt képzelt el – Tessenek jól figyelni! – ami szekuláris, munka alapú, a zsidó és az arab között nem lesz helye szélsőségeknek és mindenki egyformán részesül az áldásból. Idealista eszme és nehéz lenne vele nem egyet érteni. Általában nem az eszmékkel van a baj, hanem azokkal, akik egy eszme „nevében” gyakorolják a hatalmat.

<i>(Ha cinikus akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy a keresztény hit és eszme legnagyobb meggyalázója maga a Vatikán, a kommunizmus meggyalázója a szovjet pártapparátus, a demokráciáé pedig az USA…, és még sorolhatnám tovább Mózes 10  Parancsolatáig, nem ez a lényeg.)</i>

Izrael állam megalakult és megnyitotta kapuit a világ zsidósága illetve a magát annak valló emberek előtt. A kezdeti időszakban a betelepülők gyakorlatilag létező és sejtszinten valóban jól működő mini szocializmust teremtettek – ezt hívták kibucoknak, akit érdekel, utánanézhet. Ez eddig elég rózsaszínű, de menet közben valami megváltozott, eleinte szinte észrevétlenül. Fel kell tenni egy kérdést: Vajon a II. VH győztes hatalmai pusztán „hálából”, szívjóságból vagy kompenzálás miatt váltak hirtelen ennyire a zsidó állam kérdésének fő patrónusaivá 1948-ban? Kötve hiszem, ezt gondolni eléggé nagy naivitás lenne.

Izrael létrejöttével olyan hídfőállás létesült a világ egyik legnagyobb kőolaj tartalékait rejtő területen, ahonnan a teljes térség közvetlen katonai felügyelet alatt tartható. Ezen felül gumicsont a sokféle muzulmán népességnek, amíg ugyanis létezik a közös (nem csak) eszmei ellenség, addig a rendkívül kisszámú lakossággal ugyanakkor rendkívül jelentős olajkészletekkel bíró olajmonarchiák „árnyékolva” vannak.

Egy kivétel volt – ez Szaddam Husszein – akivel elhitették azt, hogy a Nyugat nem fog beleszólni Kuvait kérdésbe. Nagyot tévedett, az USA alig várta, hogy felszabadítsa a mesterséges olajmonarchiát, majd ezen ürügy mentén a világ legnagyobb haderő átcsoportosítását és felfejlődését hajtsa végre a Közel-Keleten, konkrét katonai védnökség alá helyezve Szaúd-Arábiát és a többi kis államot, biztos ami biztos.

 Izrael számára egyetlen rossz hír létezik csak: maximum addig van rá szükség, ameddig az arab olajmonarchiákra. Ha a készletek mégis kimerülnének, esetleg közben beindulna a sokszor meghirdetett pala-forradalom – nos, ez kiegészülve az USA érintetlen kőolaj tartalékaival még hosszú időn keresztül képességet biztosít Amerikának arra, hogy akár „önfejű” lépéseket tegyen. Addig viszont Izrael kiváló munkát végez a sakktábla Nagy Játékosai számára. Az egyetlen gond csak annyi, hogy a balhét is velük fogják majd elvitetni akkor, amikor elérkezettnek látják az időt a konkrét lépésekre.

Az orosz impérium ebből a szempontból szintén nem érdekelt a békés Közel-Keletben, illetve egy közel-keleti általános háború miatt nem Oroszhonban lenne nagy fennakadás.Ugyanez Európa és Kína szempontjából már nem mondható el! Ha egyszerűsítve nézem a dolgot, akkor Európa dönthet arról, kitől vesz energiahordozót: Oroszországtól és/vagy az arab világtól. Kína dettó ugyanez. Az orosz olajat többnyire Oroszország felügyeli, a közel-keleti olajat pedig az USA. Ez pedig azt jelenti, hogy egy átfogó közel-keleti háború esetén az EU és Kína az, aki nagyon rosszul járna.  

Ezzel eljutottunk a sakktáblán oda, hogy az USA gyakorlatilag a világ vérkeringésén tartja a mai napig az ujját egyetlen játékos kivételével. Csak egyetlen nagyhatalom van a világon, aki képes energiahordozók szempontjából akár a kényelmes önellátásra, miközben a katonai ereje és a nukleáris fegyverrendszerei miatt kvázi függetlenedhet az USA irányvonalától: ez Moszkva.

 Ez talán annyira nem is meglepő, hiszen az USA pénzelte, a Szovjetunió pedig megvívta a II. világháborút némi jattért cserébe, de a nyereség döntő része az USA-ban landolt. A II. VH után is, de a SZU felbomlásakor is. Nem titok, a világ nemzeteinek – fogalmazzunk így - ellopott aranyára gondolok. Ha ebbe a mellékesnek tűnő apróságba belegondolunk, akkor teljesen nyilvánvalóvá válik az örök alapigazság: a háborúknak mindig csak és kizárólag gazdasági haszonszerzés az igazi oka. Minden más csak olcsó maszlag.

Nem ehhez kell összeesküvés, ugyanis ez törvényszerű – ami törvényszerűen bekövetkezik, azt nem lehet összeesküvésnek tekinteni. Összeesküvés csak egyetlen dologhoz kell: a jónéppel megetetni a sz...rt, így jó magyarosan. Lázongó lakossággal ugyanis nem lehet háborúkat nyerni. A világ energiahordozói szűk elit kezében vannak, az aranytartalékok felett pedig egy még szűkebb elit diszponál. És a kezükben van a világ összes jelentős hadserege is.

Régen azt mondták az öregek, ha a nagyhatalmak nem tudnak majd megegyezni annál a bizonyos kerek asztalnál, akkor világháború jön. Az én elméletem pont fordított: az elit nem kockáztatja a saját hatalmát és túlélését! Amikor megegyeznek majd annál az asztalnál, nos, pontosan hogy akkor fog majd indulni a következő nagy hadelhad.

A nagy kérdés csak az, hogy ki az elit (bőrszíntől és vallástól függetlenül) valódi ellensége? Ők egymásnak? Kétlem. Az elitnek a világon mindenhol a lázongó kisemberek tömege az ellensége, csak és kizárólag. Ugyanis egymás között ki lehet egyezni, de a lázongó és nyomorgó százmilliókkal aligha.

És innen folytatódhat az a bizonyos sakkparti – vajon ki és mit fog lépni, és ami nagyon fontos: <b>Miért?</b> Mindenkinek, aki hozzászól, erre a kérdésre muszáj logikus választ adnia.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/" rel="nofollow">Montezuma</a>

 

Ez egy nagyon jól összeszedet, jól sikerült írás.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Elég hosszú jövőt jósolsz Izraelnek, mert a tartalékok a tévhitekkel ellentétben nem fognak kifogyni 40-60 év alatt. Ha meg csak ettől függ a fennmaradása, akkor még 2-3x ennyit biztosan a térképen lesz.

Te azt kérded, hogy ki az elit ellensége. Én azt, hogy ki a valódi elit? A majom az öltönyben akire szavazhatok? Nem hiszem. Annak valamelyik szponzora? Az max egy cégigazgató, egy másik bábu. Inkább a szponzor főnökének a főnöke, aki soha nem látszik. Még az sem egyértelmű (számomra), hogy milyen irányban keressem azokat, akik mozgatják a szálakat. Olajcégek-, nagybankok-, befektetési alapok-, hitelminősítők-, fegvergyárak-, mamutcégek fejesei vagy tulajdonosai, AIPAC, IMF, vagy ezeknek valami keveréke? Nehéz kideríteni, hogy valójában kit kell utálni.

 

Kérdésedre válaszolva. Egyelőre senki nem fog lépni semmit. Lokális háborúk, kisebb csetepaték, diplomáciai köpködések, titkosszolgálati műveletek vannak. Ez a nagyokat nem vonja be semmi nagyba. Óriási tökönrúgás kellene valahova, hogy elszabaduljon a pokol. Pl.: Minimum egy Iráni-Izraeli háború kellene izraeli kezdeményezéssel, amire Irán lezárná a szorost, letesztelné a vaskupolát úgy, hogy azt hinnék eljött az armageddon. Ezt az USA rossz néven venné és a nagyszájú szintetikus kistesójával együtt szarrálőne mindent Iránban, közbe lehet ha ők is buknának ezt meg azt. Az olajár az egekben, a lebombázott olajfúrókból már nem menne több olaj Kínába, ami felbaszná az agyukat rendesen, válaszlépéseket tennének, minimum gazdaságit de abból nagyon durvát. A lebombázott atomerőművekben és dúsítókban a többszáz halott orosz tudós (csúcsmérnök) Ivánékat dühítené fel, amire már katonai válaszlépés lenne a legvalószínűbb. A történetben változtathat, ha időközben elpukkan valahol 1 atomtöltet, attól a ponttól kezdve nem kellene aggódnunk, hogy ez egy elhúzódó háború lesz. A konvencionális úton haladva viszont sok ország kedvet kaphatna a nagyoktól, hogy lerendezze a saját sérelmeit.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Monte, jó kis írás lett.

A lépésekhez kapcsolódóan, az Irán topikból misinator kolléga által linkelve - Valutaháború:

http://www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/37-zentuccio/2691-war-games-avagy-kitort-a-harmadik-vilaghaboru-valutahaboru-1

http://www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/37-zentuccio/2701-amikor-a-haborus-jatekok-valosagba-fordulnakinterju-a-cia-es-a-pentagon-volt-tisztsegviselojevel-valutahaboru-2-resz
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Azért linkeltem itt is a fenti interjúsorozatot, mert a felvetésedhez kapcsolódóan, szerintem ez volt a következő lépés, mármint a "valutaháború". Amit nagy valószínűséggel a "kereskedelmi háború" fog követni, vagy már követ is.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/" rel="nofollow">Montezuma</a>: Amit írtál jó és tartalmas. Véleményem szerint Amerika tökéletesen csinálta végig a sakk partyt ( pedig az Orosz sakkozok legjobbak).
I. Világháború célja: Közép Európai hatalmak szét darabolása meggyengítése ( Németország, Osztrák-Magyar Monarcia ) 
Itt tanulmányokat és cikkeket olvastam azzal kapcsolatban hogy rockefellerék itt jöttek rá igazán hogy mekkora pénz van a háborúban a kölcsönöznek a győztes félnek , plusz ezekért az Ő általa kitermelt üzemanyaggal látja el busás haszonnal háború alatt stb. és Fordék meg haditechnikával.
Tisztázzuk: USA kezében van Anglia és Franciaország irányítása, a Rotchild családon keresztül , ne legyen  kérdés hogy nyugat Európa az Övék.

II. Világháború célja: Totális globális gazdasági terjeszkedés, ahogy Te is írtad <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/" rel="nofollow">Montezuma</a>. A világ elfoglalás több lépcsős feladat, naiv ember az aki egy lépcsőben akarja elfoglalni. Én szerintem még Anglia meggyengítése és gyarmati birodalom felszámolása 
Amint utána olvastam Rockefellerének igen csak benne volt a Hitleri Németország finanszírozásába a keze.
Tudták, hogy Németország hadászatilag ( KŐOLAJ ) halálra van ítélve , mert nincs kőolaj kincse , igaz majdnem megszívták mikor elérték a kaukázusi olajmezőket, mert Hitlerék is felismerték ezt.
Sajnos Kínai ezért nem ellenfél a jelenbe , egyszerűen a mai világba nincs kőolajod sokáig nem húzod van. ( Egy pentagon cikkbe olvastam hogy Kín achiless sarka a kőolaj és tudják Ők is , egyszer már bejött ( Németország ) .
Itt ahogy írtad kiterjesztették befolyást , ami még mai is tart ( Japán, Németország ) lényegesebbek, két fő ipari zsenik.
Már csak egy ellefél maradt és az Oroszország.

Jött a csúnya hidegháború , ami szerintem nem várt sakk lépés ( Atombomba ) , ahogy írtad ezek a felső körök nem meghalni akarnak vagy egy sugárfertőzött Földet létrehozni , hanem pórnépet uralni.

Hidegháborúba a Amcsik gazdasági zsenieik rájöttek hogyan gyengíthetik meg a Szovjetuniót , pofon egyszerűre lefordítva növeld a kiadásait és csökkentsd a bevételeit. ( siekrült ) 
Amik a Szovjetunió összeomlásához vezetek:
Kiadások: Űrverseny, Atomfegyverkezés, Afganisztáni háború, Fegyverkezés.
Bevétel csökkentő: Nyomd le a nyersanyagárakat, amikből nekik is van a 90 években volt a legolcsobb a kőolaj és a föld gáz, amit szerintem mesterségesen nyomtak le hogy ezzel kifullaszák a Nagy medvét ( sikerült ) . 
Összeomlott......... ( Gazdasági kapcsolatokat, Óriási befolyást vesztettek itt az Oroszok )
Támadni még nem lehetett , mert hadászatilag egy szinten voltak, vagy még jobbak voltak Oroszok.
Eltelt 20 Év , Amerika szép lassan egyre közelebb és közelebb osont az Oroszokhoz ( Ukrajna , Grúzia ). 
Szerintem most fog eldőlni az 2 játszmás sakkjátszma.
Az oroszoknak a legfejlettebb hadrendbe állított repülőgépük a SZU-34 -es, ami 1990-es ! ! !
Uraim szerintem mi vagyunk azok az emberek akik Világ legnagyobb sakkjátszmája tanúi lehetünk ahogy előttem szólott idézzem, de lehet része. ( De mint egyszerű paraszt, nem mint stratéga ) .
És ezt Amerika szisztematikusan csinálta 90 évekbe kivezette az Arany alapú deviza fedezettet, tőzsdei lett , simán az tudja befolyásolni akinek több pénze van, nincs korlátozva aranykészletekre.
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/" rel="nofollow">Montezuma</a>:  Nagyon is egyetértek abban hogy az Oroszok nyerték meg a II. VH-t ott , esélytelen lett volna sarokba szorítani ott egyezkedtek meg megegyetek a felső 10.000-rel, de ami most jön ha az Oroszok nem kapják össze magukat a Kínaikkal és Indaiakkal , akkor Hegemonia lesz.
Persze javíts ki ha valami rossz tézisembe, Te mint sakkozó nem használnád ki ezt a lépés előnyt ? ! ? SAKK MATT GLOBÁLISAN 

A másik eddig Globális hatalomra azért nem volt lehetőség, mert Megszállt országokban állomásoztatni kellett haderőt, ami igen csak elvette az erőből, plusz megszállt nép is nehezítette dolgot partizán akciókkal, de DRÓNOK korszakát éljük ! ! 2-3 Reaper egy Budapest szintű várost ellenőrzése alatt tud tartani szerintem, ha valami rosszat látnak az infra kamerák csitt csatt egy rakéta , hamar rend lesz , ha meg téves akkor bocsi.



 
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Szép Napot Mindenkinek!

 

Van némi adósságom egy-két hozzászólónak, így először nekik válaszolnék.

 

Hunka (2013. február 10.): „az EU geopolitikai térvesztése”

A helyzet az, hogy az EU-nak eddig sem volt valójában semmiféle geopolitikai mozgástere, erről eleve gondoskodott az USA vezette NATO valamint maga az EU szervezeti felépítése. Az EU – jó messziről nézve – olyan, mint egy unió, de csak jó messziről! Valójában a magam részéről egy kicsit piszkos alkut sejtek a háttérben, ami Reagan és Gorbacsov személyéhez köthető, valamint a sokat emlegetett, de a mai napig valójában titkos genfi és reykjavíki megegyezés.

A SZU csendesen kivonta a teljes haderejét Európa keleti feléből és hozzájárult Európa egyesüléséhez mégpedig úgy, hogy az valójában csak két hatalomnak jelentett jót: az USA-nak valamint az oroszoknak. Európa a mai napig megosztott (nem elsősorban keleti és nyugati értelemben) és bár számunkra ez mostanáig egy igen kellemesnek tűnő langyos lavórt jelentett, hosszabb távon Európa továbbra is kiszolgáltatott maradt.

Európa lakossága elöregedett, gazdasági ereje távolról sem akkora, mint amit fennhangon hirdet, a katonai képességeit illetően pedig elég, ha Líbiára gondolunk illetve ezzel kapcsolatosan az amerikaiak „csendes röhögésére”. Tudom, ez sokaknak nem fog tetszeni, de Moszkva sem esett hanyatt attól, amit az európai „katonai hatalmak” produkáltak Észak-Afrikában – azóta valószínűleg Putyin még nyugodtabban alszik, mármint Európa oldaláról.

Sajnos be kell látni, sem az USA-nak, sem Oroszországnak nem érdeke egy erős és egységes Európai Unió, ez a köztes állapot pont megfelel nekik – továbbra is lazán kontroll alatt tudják tartani a vén kontinenst minden szempontból.

 

Desertfox (2013. február 10.):

Magyarország – bocsánat a kifejezésért – egy olcsó kurva lett a Monarchia felbomlása óta, kár szépíteni a valóságot. Lakáj kormányok jöttek-mentek és a magyarság igazi problémáinak minimum a fele valójában a saját belső problémánk, teljesen felesleges kifelé mutogatni. Ja, hogy idegen külső hatalmak azt csináltak velünk mindig is amit akartak – naná, mi ágyaztunk meg nekik mindig előre, nem kellett sokat erőlködniük sosem.

A keleti nyitás jól hangzik, de nagy kérdés, hogy Oroszország, Kazahsztán vagy akár Kína mennyire is vesz minket komolyan. További nagy kérdés, hogy valójában mi olyat tudunk nekik ígérni vagy ajánlani, amit egyébként nem kapnának meg, ha akarnak. Szerintem semmit.

A trianoni békeszerződés valamint Jalta továbbra is konzerválta a kelet-európai kis nemzetek közötti viszályt, amely bármikor újra lángra lobbantható. Ez nyilván nem a magyarok, románok, stb. érdeke, erről korábban már írtam bőven, ellenben a klasszikus európai hatalmak ezen mindig tudtak/tudnak nyerészkedni. Nem kell hozzá más, mint néhány lelkiismeretlen kormány és pár száz hülye, aki elkezdi a balhét.

Ha Orbán és a magyar kormány azt hiszi, hogy bárki ki fog állni Magyarország mellett – pláne irredenta törekvések kapcsán – akkor óriási tévedésben van. Azért, mert bárki(k) a háttérből biztat(nak) nem jelenti azt, hogy ha eljön az ideje, akkor majd meg is védenek. Nekem legalábbis az eddigi történelem egészen mást mutat. Kelet-Európának csak akkor lesz jövője, ha összefog és létrejön egy kvázi kelet-európai unió. Ezt lehetne (lehetett volna) összekapcsolni a nyugat-európai unióval, így egy valóban életképes EU jött volna létre. Tartok tőle, hogy ez a hajó már elment.

Egyébként az európai államok közötti viszály valóban a NATO felbomlásához vezethet, ez reális jövőképpé válhat. Ha jobban belegondolunk, akkor kiderül az is, hogy a NATO ilyen szintű megbomlása nem érdeke még Moszkvának sem. Sokkal jobb nekik is egy felhígult (azaz valójában gyenge), de kontroll alatt tartott európai katonai szövetség, mint egy széthulló és helyi háborúkat is magában hordozó összeurópai káosz.

 

Hendrick (2013. február 26.):

Igen, ez elvileg Montezuma topicja, de valójában mindenkié, akit érdekel a téma. Mivel a 10 milliós magyarság csak egy lepkefing a vadvirágos réten, így nyugodtan megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy szinte kívülállóként nézzük a mozit a főműsor időben. Ne aggódj, nem nézem rossz szemmel senki „kontárkodását”, ha őszinte akarok lenni, akkor én is csak egy kontár vagyok a témában. ;D

 

Joker (2013. február 26.):

Az izraeli emberek számára – főleg, akik már ott születtek – az a hazájuk és ezt mindenkinek kutya kötelessége tiszteletben tartani. Ez ugyanígy igaz a palesztin emberekre is, amit történetesen pont Izrael – ki merem mondani – hazaáruló kormányának kellene tiszteletben tartania. Meggyőződésem, hogy Izrael legnagyobb elárulói a saját vezetőik – minő meglepetés, nem?

A tartalékok kifogyása valószínűleg másodrangú kérdés, sokkal fontosabb az, hogy azok, akik fenntartják Izrael státuszát valójában milyen célok vezérlik. Nagy eséllyel nem az a céljuk, hogy Izraelnek jó legyen majd.

Érdekes téma Albert Pike 1871-ben három egymást követő világháború stratégiai céljairól írt esszéje, a következőekben javaslom ezt végiggondolni és elemezni, a neten rengeteg anyag található róla és az írásairól.

 

Python:

Igen, sajnos egyre nyilvánvalóbb, hogy vannak törekvések egy új világháború kirobbantására, a dolog egyetlen szépséghibája, hogy ez nem államhoz vagy nemzethet köthető. Igen érdekes infók kerültek napvilágra a közelmúltban az amerikai felső katonai vezetéssel kapcsolatban, akik – egyeztetve az oroszokkal – szó szerint lekapcsoltak néhány komát itt is és amott is, akik nem játszottak tisztán a témában. A helyzet sokkal bonyolultabb, mint elsőre látszik, Obamának és Putyinnak is nagyon komoly belső ellenfelekkel kell megküzdeniük, akik nem érdekeltek semmiféle együttműködésben. Megkockáztatom, hogy az igazi törésvonal (valamint a valódi szövetségek) a háttérben így állnak össze!

A linkelt cikk szerintem szenzációsan jó, ezt el kell olvasnia mindenkinek! Annyit azért hozzátennék, hogy jelenleg a hivatalosan beismert aranykészlet a világon cirka 200 ezer tonna, ugyanakkor – állítólag – több, mint 2 millió tonna eltitkolt arany van egy szűk csapat kezében, akik többek között a FED tulajdonosai is. Az USA is veszélyben van, de nem Kína vagy Oroszország miatt!

 

Desertfox és Hendrick (2013. február 27.): Rövidesen a ti írásaitokra is válaszolok, nem rossz, amit írtatok egyébként!
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Be kell lássam közép hatalmi álmaink dédelgetését , csak kihasználják a Nagyhatalmak. A nagy sakktáblán belül egy mezőn belüli kis sakkjátszma vagyunk ( Helyi konfliktus ) , de ami most "fontos" lehet az oroszoknak, mert nekik ha egy picit is tudják gyengíteni az ellenfelüket az is jó, destabilizáni egy geopolitikai térséget. Példának okéárt szerintem Mali is egy ilyen volt kis bosszantás volt Franciáknak, valamelyik fél ( Kína , Oroszok ) megtámogatták a Maliban a szélsőségeseket és be kellett avatkozni.( sok kicsi sokra megy )
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
"Példának okéárt szerintem Mali is egy ilyen volt kis bosszantás volt Franciáknak, valamelyik fél ( Kína , Oroszok ) megtámogatták a Maliban a szélsőségeseket és be kellett avatkozni.( sok kicsi sokra megy )"

 

Ezt honnan veszed?

Miért támogatták volna az oroszok és a kínaiak a Maliban támadó szélsoségeseket (Al-Kaidásokat)

Az iszlamizációs folyamatok terjedése-erosodése Afrikában a Líbiai konfliktus kovetkezménye. Meg kell koszonni a nyugatnak. Az oroszoknak megvan a saját bajuk az otthoni szélsoségesekkel- iszlamistákkal . A francia beavatkozás (korábbi gyarmatuk) Maliban a pénz miatt volt, a francia cégek érdekeinek megvédése (arany, koolaj, urán, ....) és az ország iszlamisták általi elfoglalásának megakadályozása. Egyébként az oroszoknak is felajánlották, hogy vegyenek részt katonailag az akcióban, de ok nem szeretnének beavatkozni konfliktusokba ahol moszlimokkal harcolnának értheto okok miatt, ígykuldtek a legitim kormánynak pár ezer AK-tl oszerrel egyutt.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Na sikerült a cikk végére érnem, egész érdekes volt, de van ami sántít benne. Az új ázsiai aranystandard bevezetése a szupervalutájukkal, ebben a formában nem fog működni. A Wiki szerint kb 35,000 tonna a teljes aranykészlet, Montezuma te 200,000 tonnára becsülöd a forrásod alapján az aranytartalékot, és van egy 2 millió tonnás rémhír is. Sok ország aranytartaléka, vagy annak egy része az amerikaiaknál van. Ezek után ha a kínaiak, oroszok, japánok és a környékbeliek összedobják az övéket, még mindig 5,000 tonna körül lesz az egész. Ez kevesebb, mint az USA saját aranytartaléka, egy szupervaluta fedezéséhez nem sok a teljes 35,000 tonna fényében, a 200 ezer vagy 2 millió tonna esetében meg édeskevés, és az aranyon keresztül zúznák szét a valutájukat amikor az érdekük azt diktálná.

Az arany világpiaci felvásárlását okozhatta ezenkívül a jó befektetés gondolata is, mivel a válság kezdete óta csak nőtt és nőtt az árfolyama.

A pasinak az iráni atombombáról nem tudom, hogy honnan van infója, jó volna már végre látni azt a kurva bombát. Kicsit olyannak érzem ezt, mint amikor a Bush kormány egyik tagja egy sajtótájékoztatón mutogatott egy animált rajzot, arról, hogy hogy néz ki Saddam vegyifegyvergyára egy kamionon belül. Persze egyik kretén újságíró sem kérdezte meg, hogy honnan tudják mi van benne, ha nem nézték meg, hanem csak egy szaros műholdképük van pár parkoló kamionról?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Ha az USA-nak és Izraelnek "szuksége lesz" az " iráni atombombára" mint Irakban a vegyifegyverekre, akkor majd bemutatnak valamit. Szíria után a cél aziráni rezsim megdontése lesz. Az USA-nak nagyon szúrja a szemét OO Kozel-keleti jelenléte- befolyása, mindenképpen elakarják" távolítani " A Kozel-kelterol. (nem akarják , hogy újból szuperhatalom legyen, akivel egyeztetni kelleni a "világ dolgairól") Oo. gyengítésére , tonkretevésére" mindent" megtesznek.

Napokban jelentették Obamának, hogy Szíriai és Irak lekerult  az amerikai stratégiai nukleáris erok céltáblájáról. Már csak Irán, Oroszország, Kína és KNDK van rajta........
 

omega

Member
2011. december 9.
35
2
8
Érdeklődéssel olvasom  Montezuma nevével " fémjelzett " topicot és bizony nagyon tetszik. Remélem az értelmes és korrekt stylus is megmarad.

Egyelőre néhány tényt szeretnék a arany témához megemlíteni.  Az én - szerintem nagyon is - hiteles forrásom szerint jelenleg a világ felszíni  aranykészlete  165 000 tonna.  A nemzeti bankok és az IMF tulajdonában kb. 35 000 tonna  van . A teljes aranykészlet fele  ékszer formájában található .  A különbség a magánbefektetőké és ipari készlet .

  A kitermelt arany   75 %-át    az elmúlt  100 évben bányászták ki.  Jelenleg az évi világtermelés  2.500  tonna körül mozog.

Mátyás király idején a magyar aranytermelés 2 tonna volt  - akkor a világtermelést  31 tonnára becsülték !  ( Azok a régi szép idők....)

A magyar földben most is van arany,nem is kevés, érthetetlen miért  foglalkozik kitermelésével csak egyetlen társaság......
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-2/" rel="nofollow">omega</a>

 

"A magyar földben most is van arany,nem is kevés, érthetetlen miért  foglalkozik kitermelésével csak egyetlen társaság……"

 

Azért amiért más nyersanyagokat sem. (urán, földgáz,olaj). Nem vagyunk nyersanyag nagyhatalom, de azért önmagunkat el bírnánk látni. Ha igaz amiket olvastam, a magyarországi szénkészlet egy jelentős részét föl lehetne hozni földgáz formájában. Ez állítólag akkora mennyiség, hogy az ország 40 éves földgáz fogyasztását fedezné. 
Lehet én nem vagyok tájékozott az ehhez hasonló ügyekben, de nekem úgy tűnik, hogy a magyarság saját maga alatt vágja folyamatosan a fát. 
(és hát például mai személyes élményemből kiindulva meg is érdemeljük...)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
"Azért amiért más nyersanyagokat sem."

Azért amiért más nyersanyagokéval sem. 

Így helyes a mondat, csak ma nem vagyok toppon...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Megnyugtatlak a romániai hozzáállás sem jobb. Egy kanadai vállalattal akarják kibányásztatni az verespataki aranyat, ami startból nem lenne gond, ha belföldön nincs meg hozza a technológia meg a szükséges tudás. Ezentúl nagy az ellenállás a lakosság részéről függetlenül attól, hogy eurómilliókat vertek bele népszerüsítő kampányokba. Nem tisztem megítélni, hogy mennyire veszélyes a ciános technológia, amit használni akarnak, de távol Kanadától lehet ha nem is annyira körültekintőek. Szóval van benne kockázat. De a leg elbaszottabb rész az egészben, hogy 16% (tizenhat százalék) maradna Romániában az ezüstből és aranyból, a többit a kanadaiak elvinnék, mint munkadíj.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-2/" rel="nofollow">joker</a>: Hogy tessék ? :) 
Nincs meg technológia ? ? ? http://www.origo.hu/idojaras/20110812-verespatak-cianid-aranybanya-kulszini-fejtes-hiaba-utasitja-el-magyarorszag-a.html

Ez külszíni bányászat, az azt jelenti hogy egy kapavágás és arany van alatta.
A lényeg tömören a Román kormány mikor megkapta Erdély a feltételek között volt hogy nuku arany, kap a kitermelt mennyiségből kerek 4%-ot. A bizalmatlansági szavazáson megbukott elnők ezt a témát is feszegette hogy többet kapjon Románia.... Hát azt hiszem egy ideig nem meri senki sem felhozni a témát Romániába.... :D Nekik így is megéri mert mi aranyunkból kapnak 4% -ot :D
 

omega

Member
2011. december 9.
35
2
8
Mi hasonlóan vagyunk a  makói  nem hagyományos gázmezővel !   A kitermelt gáz után csupán a bányajáradék illeti meg  hazánkat  !
 
Status
Not open for further replies.