[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Négy amerikai F-22A Raptor landolt a németországi Spangdahlem légitámaszponton. A gépek a floridai Tyndall légibázisról indultak. Ezek az ötödik generációs vadászbombázók először jelennek meg Európában, korábban csak egy légibemutatón vettek részt a kontinensen. A négy vadászbombázó mellett az őket támogató C-17 Globemaster III, és a 60 fős kiszolgáló személyzet is megérkezett a bázisra.
http://index.hu/tech/2015/08/28/f-22-es_raptorok_erkeztek_nemetorszagba/
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 881
58 051
113
A fórummotor miatt nem látom ezt ki írta nekem címezve, de azért válaszolok.

<i>"Én csak a nagyságrenddel eltúlzott hatásokra reagáltam és próbáltam helyre tenni."</i>

Sok nézőpont létezik különböző eseményekről, de szóba került az is, hogy miért atomoznának meg minket az oroszok? Ki mondta, hogy csak ők képesek erre? Van pár ország amely el lő idáig...
(<i>USA, Oroszország, Izrael, Kína, India</i>)

Továbbá <b>az én véleményem</b> az, hogy <b>a 3. VH</b> ha kitör akkor az <b>az ázsiai a közel keleti és a fehér civilizáció csatája lesz.</b> És igen, a népirtás lesz a cél! Az élőerő és az infrastruktúra teljes megsemmisítésére való törekvés. Ez még a 2. VH-ban is meg volt.
Erre írták, hogy igen, de hát akkor sem volt fejetlenség. - Azt persze nem teszitek hozzá, hogy ott akár évek de legalább hónapok álltak rendelkezésre a fölkészülésre.
Itt ha jó a hírszerzésed akkor 1-7 napod, ha kis csicska vagy, mint Magyarország akkor 0-30 perc áll a rendelkezésedre zéró óráig. Ennyi idő alatt még futni sincs időd...

Szerintem néhányan nagyon alábecsülik az atomfegyverek hatóerejét!
15 kilotonnás, mai szemmel nézve "vicc bombák" után is csak a vasbeton szerkezetes épületek váza maradt állva , egy mai 150 kilotonnás, vagyis tízszer nagyobb hatóerejű töltetek becsapódása esetén szerintetek mi lenne?
Milyen épület maradna állva Budapesten a citadellán kívül ha atomtámadás éri a várost?
<i>(Már a 3-as metró sem atombiztos a gondos törődésnek hála, a többi meg soha nem is volt. Az ezeréves muzeális bérházakról inkább nem is beszélek...)</i>

Előző hozzászólásomban 1 db nekünk szánt MIRV-es ICBM hatásairól beszéltem, sokak szerint eltúlozva.
Csak azt felejtik el, hogy a magyar katonai potenciál nem létező dolog, senkire nem jelent fenyegetést, főleg nem világhatalmakra!
Viszont elhúzódó háborút senki nem akar, így magát az országot és annak lakosságát kell harcképtelenné tenni!
(<i>hiszen egy évekig húzódó konfliktus alatt megszületne a most nem létező hadsereg és bevetnék, de ez a többi leszerelt államra is vonatkozik.</i>)

Számoljunk 1 db ICBM-el, és 8 db 150 Kt-s töltettel!
Hazánkra nézve a kiemelt célpontok:
1. Budapest: milliós lakosság, köz és államigazgatási központ, civil és gazdasági szervezetek központja----> ha kiütik akkor rengeteg halott, és az ország szinte minden szférája vezetését veszti.
2. Paks: az ország energetikai központja amely önerőből pótolhatatlan-----> kilövés esetén az egész országban megszűnik a villamosenergia ellátás <i>(import se lesz ám! az is eldurran csak máshol...</i>)--->gyakorlatilag minden leáll és megbénul----> hosszú távon még a kórházakban sem lesz áram, konzerven kívül más kaja sem lesz, leállnak a vízművek, csatornázás és a hírközlés is.
3. Százhalombata: Olajfinomító, olaj és gáztárolók, erőmű, vasút----> Kilövés esetén bármely időtávra megszűnik az ország üzemanyag ellátása, ami nem árammal működött hát idővel az is megbénul.
4. Székesfehérvár: Honvéd vezérkar itt található <i>(nem Pesten!</i>) , fontos vasúti csomópont.---> ténylegesen megszűnik a haderő vezetése, a vasúti szállítmányozás nagymértékű ellehetetlenítése. (<i>néző pont kérdése, de se NATO se orosz hadi szerelvények nem mennének már arra...</i>)
5. Pápa és Kecskeméti bázis repülőtér: itt lehetséges a légierő összevonása, (<i>NATO vagy orosz, full mindegy</i>) ugyanis itt van megfelelő felszerelés----> ha kilövik nincs már valóban használható repterünk rövid időn belül.
Töltetek eloszlása:
Budapest: 3 db- Buda+Pest városközpontok+ferihegy
Paks,Százhalombata, Székesfehérvár, Pápa, Kecskemét 1-1 db.
Eredmény: A 3. VH-ra harc és életképtelenné vált Magyarország 30-60 percen belül, attól függ honnan lőnek.
És ezt bármely országgal végig lehet sakkozni a megfelelő számú rakétával!

Hozzátenném, hogy kb. 5-600 db különböző ICBM van szolgálatban a világon, vagyis mindenki válasszon ki nyugodtan a földgolyón kb. ennyi értékes célpontot!
100-200 db jut katonai 300-400 db jut városi célpontokra, vagy kis országok esetén (<i>mint mi</i>) akár egy komplett országra is elég 1 db.

Közép-kelet Európát 20 db ICBM simán letarolja, és harcképtelenné teszi évekre.
De az EU szétbarmolásához se kell 50-60 db-nál több. Ez a tizede csak a rendelkezésre álló mennyiségnek...
De az USA két partjának legyalulásához se kell sokkal több 60 db ICBM-nél, Kína lakosságának jelentős része szintén a part mentén él koncentrálva, oda is elég ennyi. Lényegében bárhova...

Persze lehet mondani, hogy túlzok, de ha valaki atomháborúra vetemedik az már nem kímél se Istent se embert. A csapás gyors lesz, a győztest viszont hosszú távon hirdetik csak ki, és az nyer akinek jobban épen marad a hátországa, több marad a lakossága, mert az gyorsabban talpra áll. És onnantól kezdve ő az új szuperhatalom, a megmaradt emberiség új meghatározó eleme!
Ez az oka amiért szétlövik a hátországot és a civileket is.
(<i>Amúgy is, minek lőnék ICBM-el az ellenség szárazföldi silóira? Azokban már nem lesz rakéta mire az enyémek megérkeznek...</i>)
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A hidegháború óta példátlan hadmozdulatokra kerül sor ősszel Európában, ahogy az ukrajnai válságra hivatkozva a NATO egyre csak fokozza tevékenységét, életbe lépteti vonatkozó intézkedéseit, és felkészíti új típusú reagálóerőit. Bár a legfőbb mozzanatokra nem hazánkban kerül sor, Magyarország sem marad ki.
http://mno.hu/magyar_nemzet_kulfold/oszi-manoverek-europaban-1302146
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 857
47 383
113
Pár jó dolgot olvastam itt egy esetleges atomcsapás fejtegetéséről, a posztokban. Mivel komplett műveket/több száz oldalas könyvet szerintem nagyon sokan nem fogunk elolvasni, össze lehetne foglalni max 1-2 oldalban a lényeget, hogy HA ilyen lenne(sose legyen!), de mégis, mit hogy érdemes csinálni annak, aki túléli a villanást? Ami a nekem erről nagyon kevés ismeretem megvan, az kb. annyi, hogy jódot nem árt szedni, de hogy ott is milyen dózist, mennyi ideig, mikortól, hogy meglegyen a profilakszis, arról fogalmam sincs. Gondolom józan paraszti ésszel, lényeg az, hogy szennyezett területen, ahol hullik a nukláris hamu, ott nagyon ne legyünk utcán, lehetőleg fal mögött, vagy méginkább pincében. Szennyezett vizet, ételt, ne igyunk/együnk, csak konzervet. Sok ruha segíthet, hosszú újjú, több réteg pulcsi? Esetleg valami aulfólia közé? Miket lehet elérni normál átlagembernek, ami akár segíthet, egy picit is, túlélni az ilyen sugárzós szar világot?
 

czulu

Well-Known Member
2014. február 1.
2 274
95
48
Jód profilakszis a megelőző kb. 24 órában és a <b>radiojód szennyezést</b> követően max ugyanilyen időtartamban. Itt a cél a pajzsmirigy túltöltése nem radioaktív jóddal. Ha már telítődött abban az esetben a jódbevitel ilyen mértékben (normál ezerszerese) kifejezetten káros! Amennyiben a radioaktív szennyezés nem tartalmaz jódot szintén káros a profilakszis!
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
Ha valaki 24 órával előre tudja a csapás helyét és idejét, akkor egyszerűen menjen el onnan és szóljon a többieknek is.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
USA-Oroszország viszonylatában nincs katonai értelme korlátozott atomháborúban gondolkodni, konvencionális fegyverekkel vívott II VH-s forgatókönyvekben meg végképp.

A hivatalosan hadrendben álló kb. 2000 – 2000 db hadászati nukleáris töltetmennyiség <b>napok alatt a sokszorosára nőhet mindkét oldalon anélkül, hogy bármelyik mesesajtó ezt megírná majd nekünk</b>. A hordozóeszközök sokkal többet képesek vinni, mint amiről szól a fáma, az USA és Oroszország sokkal nagyobb pusztító erővel rendelkezik, mint amit bevallanak.

A kora ősz komoly megrázkódtatást tartogat a világnak, végül nagyon kevés - remélhetőleg még józanul gondolkodó – ember kezében lesz az egész világ sorsa rövidesen.

Moszkva és Szentpétervár már lőtávolságon belül van a telepített NATO erőknek, így sok lehetőség nem maradt vissza. Oroszország vagy behódol (lásd Világpanoráma) vagy kitör a nukleáris arzenállal vívott bő 60 perces III. világháború. <b>Az USA nem fog leállni, Putyin és hadserege pedig nem fog behódolni.</b> Lófaxt sem számítanak már ebben a helyzetben az orosz oligarhák érdekei, a teljes orosz stratégiai atomarzenál bevetéséhez alig pár száz ember összehangolt parancsvégrehajtása kell csak + a Perimeter rendszer, ez pedig adott.
Egy ilyen háború után a Nyugat is mindent elveszít, amiért érdemes volt élni, harcolni vagy meghalni.

Az emberiség történelmének legnagyobb vizsgája előtt áll – ha bukunk, akkor Fukuyamának lesz igaza és a történelem valóban véget ért. Túlélő emberek és régiók persze lesznek, de a mostani világból nem sok mementó fog megmaradni. Mindezek fényében kijelenthető, hogy könnyebb lesz túlélni a közvetlen csapásokat, mint azt, ami utána jön.

Ezek a jelen realitásai, utolsó lehetőségként egy deus ex machina maradt csak.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 857
47 383
113
Nagyjából és lényegretörően, akkor kb. nincs értelme itthon jódtablettát tartani, semmi? Minek van értelme, a konzerven, és a pincén kívül?
 

Lord Gazember

Well-Known Member
2015. március 18.
1 349
2 355
113
Egyet magyarázzatok meg. Az esetlegesen létező háttérhatalomnak mi lesz ebben a jó? Elveszíti az összes piacot, az összes tőzsdét, minden megtakarítást, az ember feletti kontrolt, a megfigyelő hálózatot és úgy nagyjából mindent. Mindezt miért? CSak azért, mert mostantól be kell érnie a világ felével. Ezt ti sem gondolhatjátok komolyan. Miért indítana háborút? Ezt mondjátok meg.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 857
47 383
113
Ez nagyon jó kérdés, és remélem hogy senki nem fog tudni erre magyarázatot adni. Egyszerűen fel nem foghatom én sem, hogy ebben akárkinek mi jó lehet... Csak azért jobb félni, mint megijedni, amit lehet, én most próblok elrendezni, azt ne legyen semmi!
 

Eltorro

Active Member
2010. szeptember 27.
1 394
2
38
Egyet magyarázzatok meg. Az esetlegesen létező háttérhatalomnak mi lesz ebben a jó?

Fallout világ Enclave-ja: USA kormánya és a katonai ipar vezetői és tudósai olajfúró tornyokon átvészelték a nagy világégést, majd technológiai fölényüket kihasználva nekiindulnak a megmaradt világ leigázásának...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 857
47 383
113
De mindek? Füstölgő romokat leigázni? Most még egy viszonylag értékkel teli, jó világban élünk. Miért akarna valaki E helyett romokon uralkodni? Ez nem logikus, egy cseppet sem...
 

Eltorro

Active Member
2010. szeptember 27.
1 394
2
38
Egy kultúráját vesztett védtelen tömeget könnyebb uralni...
Romokat újjá lehet építeni, néhány évszázados technológiai visszaesést pár évtized alatt át lehet hidalni, ha tudjuk mit keresünk...
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
Amúgy ha valaki komoly sérülés nélkül túlélte, nem volt a szabadban a robbanás idején, hogy kapjon egy hatalmas dózist, és égési sérülést szenvedjen, hanem valami tömörebb és vastagabb fal mögött volt, akkor az első órákban a fő probléma a tüzek, a romok és a káosz lesz. Gyorsan szedje össze a legszükségesebb dolgokat, amit egy kisebb táskában, hátizsákban elvihet. Gyógyszer, ásványvíz, pénz, mert legalább kezdetben még biztosan nem szabadulnak el az árak, stb.... Nem érdemes felpakolni a hűtőt, meg a szekrények teljes tartalmát, mert a cél hogy legfeljebb 1-2 órán belül kiérjen szennyezés- és rombolásmentes területre. Kár az időt vesztegetni. Takarja el a bőrét és a fejét később eldobható ruhával. Vigyen vízhatlan anyagot (esőkabátot) radioaktív eső ellen. Az arca elé kössön a lehető legtöbb rétegben a lehető legsűrűbb szövésű anyagot a radioaktív por ellen, ami még nem akadályozza a légzését. Gondolom keveseknek van otthon respirátor/porszűrő/légzésvédő/menekülő kámzsa/maszk, pedig filléres cucc. Még kevesebben hordják magukkal. Hasonlóan kevesen tartanak otthon és hordanak magukkal eldobható festőoverált/köpenyt.

Vegyen fel egy napszemüveget és húzzon el onnan. Ha van kocsija, akkor abban, mert gyorsabb és sokat véd. Ha az (uralkodó) szélirány nem pont a robbanás központja felé visz, akkor a széliránnyal szemben, vagy legfeljebb arra merőlegesen, de semmiképp sem szélirányban. Ásványvizet igyon (vagy semmit) és ne egyen (vagy olyat egyen, ami csomagolt és közvetlenül a csomagolásból eheti) amíg ki nem ér a zónából. 10-20 km távolságon túl, ha nem arra fújt a szél, nyugodtan meg lehet enni és inni bármit. Ahogy kiért mosakodjon meg alaposan, akár a haját is levághatja.

Sugárzás szempontjából a fő cél hogy a szervezetbe a lehető legkevesebb sugárzó anyag kerüljön be és bőrfelület is a lehető legkevesebbet kapja, illetve amit kapott azt lemossák. Ha ez megoldható, akkor az alfa és béta sugárzás nem probléma. Gammát elsősorban a villanásból lehet kapni, amire nem lehet előre felkészülni. Szerencse dolga.

A legfontosabb, hogy segítsen a többieknek is kijutni és nézzen körbe, hogy majd tájékoztatást tudjon adni a mentést végzőknek a helyzetről. A legtöbb ember először fel sem fogná, hogy egy nukleáris robbanást élt túl és mindenféle értelmetlen butaságot csinálna.

A jódtabletta sokkal kevésbé lényeges, mint a lehető leggyorsabb lelécelés.

Az alufólia max a rádióhullámok ellen jó, úgyhogy használjuk rendeltetésének megfelelően, csomagoló anyagként.
 

skara

Member
2014. június 4.
38
1
8
Az emberiség történelmének legnagyobb vizsgája előtt áll – ha bukunk, akkor Fukuyamának lesz igaza és a történelem valóban véget ért. </u>.

Valójában pont az ellenkezője az igaz. Fukuyama azért gondolta azt, hogy a történelem véget ért mert szerinte a liberalizmus győzött, diadalmaskodott minden eszme fölött és ez már nem fog változni SOHA. A győzelem tényleg egyértelmű, hiszen mind a kommunizmus mind a nácizmus illetve fasizmus elbukott a korábbi évtizedekben, de az idő nem állt meg.

Fukuyama szerint a rendszer mostantól megdönthetetlen a végtelenségig. Viszont ha elpusztul a világ, vagy akár "csak" az egyik fele az nem jelent mást mint, hogy az eszme megbukott. Fukuyamának akkor lenne igaza, ha Oroszország, Kína és a Föld összes állama alárendelné magát az USA akaratának. Ha az egész bolygóra kiterjedene a Pax Americana DE oly módon, hogy sikerülne exportálni a liberális demokráciát és korporációs kapitalizmust az összes NATO-val szemben elhelyezkedő országba. Oo, Kína, ÉK, a teljes közel kelet, stb. Fukuyamának akkor lenne igaza az összeesküvés hívők világkormányra vonatkozó elméletei bekövetkeznének. De ha nem lesz világkormány akkor a gép forog tovább.. a következő pár ezer évben megismételjük ugyanazokat a hibákat, ugyanazokkal vagy hasonló eszmékkel mint a korábbi évezredekben. Kivéve persze ha egy ponton nem írtjuk ki a teljes emberiséget.
 
Status
Not open for further replies.