[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 453
63 892
113
A NATO is felfüggeszti a CFE szerződés végrehajtását, válaszul arra, hogy az oroszok hivatalosan is felmondták a szerződést.
Ezek után felmerül a kérdés, hogy a kecskeméti MiG-29-eseket akkor meg lehet-e kapni hatástalanítatlanul is? :)
Merthogy a nagy mizzéria a 21-essel a CFE miatt volt. Mert nem lehetett csak úgy birtokolni, hanem egy előre bejegyzett "csökkentési helyen" tárolva, előre lejelentett időpontban a műholdak számára láthatóvá téve kellett várni a jóváhagyást, hogy az adott, CFE-releváns ex-haditechnikai eszköz végül a szerződésben foglaltak szerint hatástalanná vált és a továbbiakban már nem szerepel a potenciálisan reaktiválható eszközök között.
Idáig ezt az eljárást akkor is végre kellett hajtani, ha az idő vasfoga már megtette a magáét.

Namost, ha felmondjuk a CFE szerződést, akkor nekünk is lehet több, mint 800 harckocsink és 180 darab harcászati repülőgépünk, illetve 108 darab harci helikopterünk. Merthogy - bár sok mai fülnek ez már furcsán hangozhat - ez az 1991-es CFE limit a magyar haderőre. 1991-ben sem a merevszárnyú, sem a forgoszárnyas eszközök (figyelem! a szerződés csak a nehéz fegyverzetre vonatkozott, illetve ebben az esetben csak a harci helikopterekre, a szállítókra nem!) darabszáma nem érte el a fenti limitet és ez azóta is így van. A szárazföldi eszközökből kellett darabszámot csökkentenünk egyedül, amit a 90-es, 2000-es években mi becsülettel túl is teljesítettünk.
Ezek szerint ennek így most vége és jöhet a hatalmas mega-Honvédség :D
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 686
7 332
113
Szerintem egy nagyon kerek, szinte mindenre kiterjedő elemzés napjainknak Jeszy-től:

Mi történik a világban? Izrael, Ukrajna, migráció, LMBTQ... és az összefüggések​

(kicsit hosszú, de ezért kerek. Én 1,75x sebességen néztem)
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 739
32 436
113

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 789
14 878
113
Azért nekem kissé aggasztó, hogy milyen sokan az oroszokban láják a jövőt. Volt már hidegháború, meg válságok, de ezekben pont a CCCP bukott bele. Most miért az EU meg az USA fog? Demográfiai és értékrendi válság van az oroszoknál is, legfeljebb néhány év "késésben" vannak. Szerintem.

Anglia értékrendi válságban levő, arrogáns, és ténylegesen leáldozó ország, mind katonailag, mind gazdaságilag, mind társadalmilag, ők lennének a jövő ?

Németországot kegyetlenül szétbüntették a második világháború után, és társadalmilag is roskadozik.

Franciaország haditechnikailag kooperál Oroszországgal. Nekik szabad, vagy nem ?

Olaszország meg egy rossz vicc, örökös kormányzási képtelenséggel bírnak.

A Szovjetunió az meg az orosz néplélekkel ellentétes dolog, a kisebbségeknek / nemzetiségeknek való túlságos kedvezés miatt a megkreálásától fogva kudarcra volt élve, sőt még a szocdemeket is társadalomrombolási céllal dobták át Oroszországba ...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 241
29 443
113
Nagy sakktábla miért van zárva?

Ez cuki:
Az Egyesült Államok újjáépítette Németországot és Japánt a háború után, így ez nem áll kívül Ukrajna esetében sem az amerikai hagyományokon”

És még mit építettek újjá? Szerbia? Irak? Afganisztán? Vietnám?
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 019
9 252
113
Remélem megsirattad a "nagy" nevet.
Nem sirattam meg, ahogy Brzezinskit sem. De mindenképpen figyelemre méltó személy volt, akit nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Azt is tudom, hogy sokan tömeggyilkosnak is tartották, még azt sem állítom, hogy ez teljesen alaptalan lenne, bár véleményem szerint Brzezinski sokkal több ilyen "akcióban" vett részt értelmi szerzőként, mint Kissinger. Összességében viszont távolról sem Kissinger avagy Brzezinkski a fő bűnösök a Nyugat részéről, nekem egészen más nevek jutnának eszembe.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 453
63 892
113
És még mit építettek újjá? Szerbia? Irak? Afganisztán? Vietnám?
Ne feledd, ezek egyikét se győzték le soha.
Az USA csak azt építette újjá, amit nem csak lerombolt, de "testileg-lelkileg" is megtört.
Németország és Japán újjá lett építve, de öntudatában meg lett semmisítve.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
Képes e az Egyesült Államok öt-hatfrontos háború megvívására, egyszerre a következő térségekben:

  • Ukrajna
  • Izrael
  • Hormuzi-szoros
  • Venezuela
  • Tajvan
  • Jemen
  • és esetleg a Kaukázus térségében?

Akkor, amikor Ukrajna miatt kiürültek a nyugati szárazföldi erők fegyver- és elsősorban lőszerraktárai, tehát nem tudnak se fegyvert, se lőszert szállítani senkinek, beleértve saját magukat sem és az izraeli konfliktus megmutatta, hogy egyszerre két konfliktust se tudnak logisztikai és pénzügyi szempontból menedzselni! A Nyugat letolt gatyával, de nagy pofával bement Ukrajnába és ezt az egész világ látja és és az ukrajnai nyugati kudarcot és nyugati lehetőségek felélését látva nekilátott rendezni mindazon számlákat, amiket eddig az USA fenyegetése miatt nem tudott. Ha az argentinoknak lenne mivel szerintem még ők is megtámadnák most Falklandot. Nincs többé nyugati katonai hatalom, ami bárkit, bármitől visszatartana

Könnyen lehet, hogy egy éven belül mindenki, mindenkivel háborúzni fog. MIért is ne, az amerikai agressziók Irakkal kezdődő és Ukrajnában végződő sorával az USA felszámolta a nemzetközi világrendet és ránkszabadította az erősebb kutya önkényét. Eddig ők voltak azok, de mint kiderült a napnál is világosabban Ukrajnában: erősek még, de rettentő korlátozottak a lehetőségeik, mert a saját arroganciájuk, meg elcseszett liberális politikai rendszerük felszámolta a hatalmukat, csak a gatya maradt túl nagy rajtuk.
Igazából az lesz érdekes most, hogy ki nyeri a korlátozott erőforrásokért induló csatát az USA-n belül, ki lesz megmentve!

A hadiipar nyilvánvalóan meg van mentve. Ők már nem tudnak veszteni, csak akkor, ha nincs Dollár amivel kifizessék őket. Node!

  • a Biden-család ukrajnai érdekeltségei? Tehát a woke-demokrata lobbi és Ukrajna?
  • a zsidó lobbi és Izrael?
  • az olajipari lobbi és Guyana, esetleg az öböl menti érdekek?

:cool:
 
  • Tetszik
Reactions: Flamand

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 611
17 877
113
Igazából az lesz érdekes most, hogy ki nyeri a korlátozott erőforrásokért induló csatát az USA-n belül, ki lesz megmentve!

A hadiipar nyilvánvalóan meg van mentve. Ők már nem tudnak veszteni, csak akkor, ha nincs Dollár amivel kifizessék őket. Node!

  • a Biden-család ukrajnai érdekeltségei? Tehát a woke-demokrata lobbi és Ukrajna?
  • a zsidó lobbi és Izrael?
  • az olajipari lobbi és Guyana, esetleg az öböl menti érdekek?

:cool:
A zsidó lobbi lesz a nyerő.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and Pogány

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 759
8 575
113
Azt konkretan igen. Afganisztan egy viragzo, mukodo civil burokraciaval es uzleti vilaggal ellatott hely volt addig, amig az aljas azsiai-szovjet komcsik szemet nem vetettek ra, majd a helyi komcsi babkormanyokkal at nem vettek, vegul bevonulva gyakorlatilag a folddel tettek egyenlove az orszagot. Olyan szinten, hogy a korabban termo videkek is elsivatagosodtak 40 ev alatt.

Ehhez kepest az amcsik legalabb probalkoztak, viz- es aramvezetekeket tettek le, iskolakat, korhazakat stb epitettek, meg iszonyat penzt toltak a kormanyzatba, amit persze a sunyi (azsiai) kommunizmuson meg torzsi korrupcion nevelkedett afganok siman elloptak.
 
  • Vicces
Reactions: boki

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
A zsidó lobbi lesz a nyerő.
Ugyan miért?

Apropó! Az USA-nak arra sincs kapacitása, hogy egy Európán belüli, vagy NATO-n belüli konfliktusba beavatkozzon, ha most bárhol máshol elkötelezi magát! Tehát ha mondjuk Ukrajna megtámadja Magyarországot, akkor Magyarország semmilyen védelmet nem fog kapni. Úgy egy napja, ahogy elkezdődött a guyanai balhé ez a realitás. Az EU mellett a NATO-nak is vége van itt és most, ha az USA nem hagyja cserben Izraelt, az Öbölt, az olajat, tehát a globális hatalmát és választja Európa biztonságát, annak az Európának, amit tönkre akar tenni az elmúlt egy év realitásai alapján. Nem fogja Európáért feláldozni saját hatalmát, ahogy Angliáért sem tette a második világháborúban -bármennyire is hittek a debilebb angolok, élükön Churchillel a tengerentúli nagy angolszász testvérben-, hanem az Angol Birodalmat fosztotta ki és számolta fel a háború végére lényegében. De nem feltételen Izraelt fogja választani, hanem a saját globális hatalmát, olyan megoldást, amivel fenntarthatja azt. Európa most el lesz dobva mint egy elhasznált ringyó. Mert az USA globális hatalmát nem a már fullra leuralt és amúgy is feláldozható vazallus területein kell megvédeni.

Soha ilyen közel nem állt Magyarország egy valóságos, valamelyik szomszédunk által ellenünk indított háborúhoz. Mert megtehetik, mert nincs és nem is lesz senki, aki beavatkozna értünk, beleérve a saját kormányunkat is, akik közül az okosok ezekben a napokban kezdhetnek az itt felhalmozott vagyonuk őrült kimentéséhez olyan helyekre mint Svájc.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 611
17 877
113
Zsido lobbi nincsen a gazdasagban, csak politikaban. Ameriokaban a gazdasag es az orszag kontrollja tisztan protestans kezekben van, es orokke abban is marad, ertsetek meg. Hogy ezek aztan kikkel es hogyan uzletelnek, az mas kerdes, es valtozo.
A politikai értelemben vett zsidó lobbira értettem. Az érdek érvényesítő képességük még mindig topon van. Aki ezt meg tudja törni az a nyerő.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 759
8 575
113
A NATO is felfüggeszti a CFE szerződés végrehajtását, válaszul arra, hogy az oroszok hivatalosan is felmondták a szerződést.

Lehet a NATO topikban jobb helye lenne, de sajnos zárva van :(
Ennek kapcsan lasd a 2+4 egyezmeny erdekes reszeit:


ARTICLE 3

(1) The Governments of the Federal Republic of Germany and the German Democratic Republic reaffirm their renunciation of the manufacture and possession of and control over nuclear, biological and chemical weapons. They declare that the united Germany, too, will abide by these commitments. In particular, rights and obligations arising from the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons of 1 July 1968 will continue to apply to the united Germany.

(2) The Government of the Federal Republic of Germany, acting in full agreement with the Government of the German Democratic Republic, made the following statement on 30 August 1990 in Vienna at the Negotiations on Conventional Armed Forces in Europe:

The Government of the Federal Republic of Germany undertakes to reduce the personnel strength of the armed forces of the united Germany to 370,000 (ground, air and naval forces) within three to four years. This reduction will commence on the entry into force of the first CFE agreement. Within the scope of this overall ceiling no more than 345,000 will belong to the ground and air forces which, pursuant to the agreed mandate, alone are the subject to the Negotations on Conventional Armed Forces in Europe. The Federal Government regards its commitment to reduce ground and air forces as a signficant German contribution to the reduction of conventional armed forces in Europe.
It assumes that in follow-on negotiations the other participants in the negotiations, too, will render their contribution to enhancing security and stability in Europe, including measures to limit personnel strengths.

The Government of the German Democratic Republic has expressly associated itself with this statement.


Tovabba:

ARTICLE 5

(1) Until the completion of the withdrawal of the Soviet armed forces for the territory of the present German Democratic Republic and of Berlin in accordance with Article 4 of the present Treaty, only German territorial defence units which are not integrated into the alliance structures to which German armed forces in the rest of German territory are assigned will be stationed in that territory as armed forces of the united Germany. During that period and subject to the provisions of paragraph 2 of this Article, armed forces of other states will not be stationed in that territory or carry out any other military activity there.

(2) For the duration of the presence of Soviet armed forces in the territory of the present German Democratic Republic and of Berlin, armed forces of the French Republic, the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and the United States of America will, upon German request, remain stationed in Berlin by agreement to this effect between the Government of the united Germany and the Govenments of the states concerned. The number of troops and the amount of equipment of all non-German armed forces stationed in Berlin will not be greater than at the time of signature of the present Treaty. New categories of weapons will not be introduced there by non-German armed forces. The Government of the united Germany will conclude with the Governments of those states which have armed forces stationed in Berlin treaties with conditions which are fair taking account of the relations existing with the states concerned.

(3) Following the completion of the withdrawal of the Soviet armed forces from the territory of the present German Democratic Republic and of Berlin, units of German armed forces assigned to military alliance structures in the same way as those in the rest of German territory may also be stationed in that part of Germany, but without nuclear weapon carriers. This does not apply to conventional weapon systems which may have other capabilities in addition to conventional ones but which in that part of Germany are equipped for a conventional role and designated only for such. Foreign armed forces and nuclear weapons or their carriers will not be stationed in that part of Germany or deployed there.


ARTICLE 6

The right of the united Germany to belong to alliances, with all the rights and responsibilities arising therefrom, shall not be affected by the present Treaty.
 
Status
Not open for further replies.