[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.hidfo.ru/2016/11/egy-egesz-titkosszolgalati-szervet-eltorol-donald-trump/
"James Clapper lemondását követően kiderült, hogy Donald Trump nem csak a National Intelligence igazgatóját váltotta le, de úgy döntött, felszámolja az egész hivatalt.
Trump pénteken jelentette be, hogy Mike Pompeo kansasi szenátort nevezi ki a CIA élére, nemzetbiztonsági tanácsadónak pedig Michael Flynn altábornagyot, aki korábban kritikák kereszttüzébe került amiatt, mert az iszlám radikalizmus elleni harc részeként az Oroszországgal összefogást szorgalmazta. Az újonnan megválasztott elnök tanácsadói gárdája azonban pénteken azt is egyértelművé tette, hogy James Clapper nem csak lemondott a NI éléről, hanem ezáltal megkezdődik a teljes hivatal felszámolásának “hosszas és problémás” folyamata.
A Trump által nemzetbiztonsági szakemberekből összeállított gárda az utóbbi napok során számos találkozót tartott, hogy kidolgozzák a nemzetbiztonsági hivatalok átszervezésének mikéntjét, egyes hivatalokat ugyanis teljes egészében eltörölnek, vagy integrálnak más nemzetbiztonsági szervekhez.
Trump döntése állítólag a republikánus vezetők közt is jelentős zavart okozott; sokan arra panaszkodtak, hogy az új elnök “senki által nem ismert” személyeket nevez ki a legfontosabb posztokra..."


Ha Trump szétszedi az Amerikai szuper titkosszolgálatot, az valószínűleg azt is jelenti, hogy fel akarja számolni annak kiépített kettős irányítású rendszerét, kapcsolatrendszerét és befolyását is. Ergo. Mindazon államok , melyek korábban kapcsolatban vagy árnyékkapcsolatban álltak az USA titkosszolgálataival- és rajtuk keresztül látható vagy nem látható támogatásokat finanszírozásokat kaptak, most valószínűleg hoppon maradnak. Vélhetően az Amerikai titkosszolgálatok árnyék illetve tükör szerveivel együtt is. Valószínűleg Trump fel akarja számolni azt, hogy míg a CIA hivatalosan valamilyen irányban dolgozik egy "ügyön" , addig a CIA egyik árnyék osztálya ugyanazon az ügyön annál akár sokkal nagyobb forrásokkal befolyással és valódi támogatással annak pont az ellenkezőjét hajtja végre.
Trump vélhetőleg ezzel együtt fel akarja számolni a republikánus és Demokrata héják árnyékszervezeteken , társaságokon, titkos társaságokon... keresztüli hatalomkoncentrációját és ciklusokon átívelő érdekérvényesítését is.
És eközben Obama nyugtatja a szövetségeseit az EU-ban (és vélhetően az Arab országokban is) hogy semmi pánik, Trump biztosan nem fogja megváltoztatni az eddigi irányvonalat. Én erre nem fogadnák semekkora tétben sem.
Az is igaz, hogy jelenleg John McCain és mindenki más is próbálja a republikánus pártban kierőszakolni valamilyen poszttal, miniszteri székkel hogy az irányítás az eddigi republikánus héjáknál maradjon, illetve hozzájuk kerüljön, de még ha kapnak is valamilyen tárcát, az elnöki, katonai... hatalom Trumpnál lesz, nem náluk.És ahogyan Trump elkezdte már most a nagytakarítást, nem valószínű hogy gyenge elnök lesz majd - bármit is kezd majd a hatalmával 2 hónap múlva.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 983
113
Ha a szétverik a titkosszolgálatokat, egyesek nagyon jól járnak majd. Világszerte sok sok titkos üzlet létezhet a hozza tartozó titkos számlákkal, amiknek a tartalmát nem akarják a CIA-hez kötni. Akik meg tudnak ezekről azok szépen lenyúlják majd ezeket a pénzeket, amiket úgysem fog senki keresni legalább 4 évig.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 366
113
Ha a szétverik a titkosszolgálatokat, egyesek nagyon jól járnak majd. Világszerte sok sok titkos üzlet létezhet a hozza tartozó titkos számlákkal, amiknek a tartalmát nem akarják a CIA-hez kötni. Akik meg tudnak ezekről azok szépen lenyúlják majd ezeket a pénzeket, amiket úgysem fog senki keresni legalább 4 évig.
Ezt nevezik végkielégítésnek. Akinek meg nem tetszik majd katonai hírszerzés elintézi.
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 574
113
Ez arra is jó lehet, hogy az USA lerázzon magáról pár business-t, mondván, hogy semmi köze hozzá.

Ha a szétverik a titkosszolgálatokat, egyesek nagyon jól járnak majd. Világszerte sok sok titkos üzlet létezhet a hozza tartozó titkos számlákkal, amiknek a tartalmát nem akarják a CIA-hez kötni. Akik meg tudnak ezekről azok szépen lenyúlják majd ezeket a pénzeket, amiket úgysem fog senki keresni legalább 4 évig.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 574
113
Úgyhogy nem biztos, hogy örülnek ennek a "végkielégítésnek", hogy az USA mint állam kihátrál mögülük :)
Lehet, hogy más országok szolgálatai már keresik őket :)
USA meg: ááá, én ezeket nem is ismerem! :D
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 891
113
Utolsó találkozásuk- Peruban:
15079051_1346150608768300_1304790139569701236_n.jpg
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.hidfo.ru/2016/11/erdogan-van-alternativaja-az-eu-tagsagnak/
"Az Európai Unióhoz csatlakozás nem az egyetlen lehetőség Törökország számára; a török államfő ehelyett inkább a Sanghaj Együttműködési Szervezetbe belépésről folytat tárgyalásokat...
...A török államfő azonban kijelentette; az Európai Unióhoz csatlakozás nem az egyetlen lehetőség országa számára. Erdogan tárgyalásokat folytat Vlagyimir Putyin orosz államfővel, és Nurszultan Nazarbajev kazahsztáni vezetővel a Sanghaj Együttműködési Szervezethez csatlakozással kapcsolatban..."


Abban nem lennék biztos, hogy az SCO szívesen venne egy éppen muzulmán radikalizálódás felé orientáló országot. Igaz a geopolitika sok mindent felülírhat, de ez "elég érdekes" lenne.


http://mno.hu/kulfold/porosenko-moszkva-destabilizalna-ukrajnat-1372397
"Petro Porosenko ukrán elnök szerint a Kremlnek az a célja, hogy folyamatosan destabilizálja a belső helyzetet Ukrajnában, előre hozott parlamenti választásokat kényszerítsen ki, amelyen megerősödnének az oroszbarát erők, és általuk visszafordítaná az ukrán külpolitika európai integrációs irányvonalát.
Az ukrán államfő erről abban az üzenetében beszélt, amelyet vasárnap intézett a Majdan-tüntetések kezdetének évfordulója alkalmából az ukrán néphez. 2013. november 21-én kezdődtek az utcai tiltakozások a kijevi Majdanon, azaz a Függetlenség terén..."


Holnap november 21. És már javában készülnek pár metróállomás lezárására.. Hátha úgy megállíthatják egy kritikus tömeg kialakulását. Igaz, ez a kritikus tömeg most radikális zászlóaljak támogatását is megkaphatja. Ami azt is jelenti, ha sikerül valamit elérniük majd, azzal nem fog csitulni a háború. Viszont azt is jelenti, hogy vélhetően az orosz ajkúak nem nagyon lesznek ott.
Végül is minden út Moszkvába vezet?
Erdogán és Porosenko nemrég még stratégiai szövetségesek akartak lenni. Aztán Erdogán tett egy félfordulatot. miután állítólag a Pentagon tett egy félfordulatra kísérletet. Porosenko és Erdogán kötötek néhány együttműködési megállapodást még korábban. Most kérdéses, ha Erdogán valóban megpróbálkozik az SCO-nál, meddig fogja Putyin "előszobáztatni".


http://mno.hu/kulfold/elsoporheti-renzi-kormanyat-a-nepszavazas-1372431
"Matteo Renzi kormányának alkotmányjogi reformjáról tartanak referendumot Olaszországban december 4-én. Renzi már korábban bejelentette: ha bukik a tervezet, lemond. Márpedig a felmérések szerint az olaszok többsége melegebb éghajlatra küldené a kormányt.
Donald Trump meglepő győzelme és a szintén váratlan eredményt hozó brit népszavazás után senkit nem döbbentene meg, ha a december 4-i olasz referendumon megbukik a kormányzati álláspont és távozik posztjáról Matteo Renzi miniszterelnök, akihez nagy reményeket fűztek Brüsszelben...
...Az biztos, hogy a nemek győzelme hosszabb távon is bizonytalanná tenné az olasz belpolitikát. Várhatóan minden politikai párt idő előtti választásokat sürgetné majd, márpedig a jelenlegi választási törvénnyel egyetlen párt sem tudott egyedül kormányt alakítani a 2013-as megméretés után. Egy új megméretésen jó győzelmi eséllyel indulna az euroszkeptikus, rendszerellenes Beppe Grillo vezette Öt Csillag Mozgalom. Közben a gazdaság állapota katasztrofális..."


Ha Renzi bukik, akkor Merkel és Hollande lényegében egyedül marad (egyelőre a lengyeleket nem számítanám a meghatározó játékosok közé EU-s szinten)

Vegyük sorba mik történtek mostanában.
- Pár éve, még a Grúz "konfliktus" következtében az USA európai befolyása csökkenni látszott. Ezután történt hogy a Franciák még a Mistralt is eladták volna Oroszországnak, sőt el is kezdték annak gyártását mégpedig az oroszok kvázi bevonásával. Relatíve nem sokkal ezután az USA nyomására akadozni kezdett az átadás folyamata. Mert túl erősnek láttál Oroszországot, és még jobban erősödhetett volna annak helyzete egy korábban tiltott haditechnika- a helikopterhordozó- eladásával.. A franciák akkor még el akarták adni.
- E közben Oroszország szeretett volna még egy egy olyan gázvezetéket építeni, amely kikerüli a tranzitországnak ingatagnak tekinthető Ukrajnát, viszont ezúttal nem északon, hanem délen szerették volna..
- Pár éve már az USA kezdte kiépíteni az úgymond Irán elleni Európai rakétapajzsot, amire az oroszok azt mondták, hogy ez igazából ellenük irányul. Európa ekkor nem volt egységes az oroszok álláspontjával szemben, és sokan rosszallóan nézték a Lengyeleket és a Románokat..
- A Krímben lévő orosz flotta támaszpont sorsa kissé ingatag volt, de meg volt.
-Nem azonnal, de egyes dokumentumok szerint állítólag, az USA ekkortájt már készült arra, hogy betelepüljön a Krímbe, vélhetőleg az oroszok helyett.
-Érdekes módon ekkortájt Ukrajnában lett egy puccs, és a nemzetiségileg lényegében kisebbségben lévő még csak nem is igazán ukrán ajkúaknak mondható réteg, akiknek látható (teljességgel csak az események kibontakozása után felszínre kerülő ) pénzügyi hatalmi többsége valójában orosz ajkú oligarchának mondható. A másik, sokáig nem látható, csak később előbukkanó Nyugati és USA szál tette az eseményeket geopolitikailag fontossá.
- Meg volt Ukrajnában a puccs. Az oroszok lényegében bevonultak a Krímbe. Odesszában Harkovban, Donyeckben , Luganszkban - lényegében a teljes délen és keleten- az orosz ajkúak ellenkezni kezdtek az Ukrán hatalomátvétel miatt.
- Odesszában volt egy mészárlásnak tekinthető esemény, ahol sokan meghaltak. Ezek a számok valahogy a hónapok elteltével kezdtek csökkenni. A legkevesebb, amit hivatalosan Ukrán részről olykor elismernek, az 48 ember, de a korábbi hírek akkor ott azonnal több mint 100 halottat mondtak, és egyes vélekedés szerint a halottak száma 200-300 között van.
-Putyint vagy kész tények elé állították vagy sem, de egy népszavazás után nem sokkal "átvette " azt Oroszország. Putyin viszont a Donyecki és Luganszki népszavazást nem akarta , ahogyan a Harkovit... sem.
- Az Ukránok a felkelő orosz ajkú lakosságot fegyveresen kezdték elrettenteni az ellenállástól és kiválástól.
-Donyeck és Luganszk és Harkov egy kisebb része is fegyveres ellenállásba kezdett.
- A tavasztól nyár végéig terjedő időszakban Donyeckben , Luganszkban, és Harkovban fegyveres ellenállás sok helyen egybefüggően kiszorította az Ukrán hadsereget és a hozzájuk csapódó jobb szektor és (és a hasonlókat) egyéb önkéntesek csapatait.
-Nyár végére Strelkovot az oroszok lényegében erőszakkal eltávolították.
-Őszre az Ukrán hadsereg az összeomlás határán is túl volt, Porosenko kijelentéseiből azóta tudhatjuk, hogy lényegében alig voltak már működőképes csapataik, és ráadásul az eléggé elhallgatott Harkov régiói szaki csoportosulás is erősödött. De már a környező régiókban is mozogtak a partizánok.
-Aztán jött Minszk. Majd Minszk 2. A Harkovi szaki csoportosulás felszívódott, a területei mintha soha nem is léteztek volna.
….
Ugrunk egyet.
Mi volt az oka annak, hogy a korábban oroszbarát Európai országok a számukra korábban ellenszenvet kiváltott Grúziai oroszellenes forgatókönyvet Ukrajnában ezúttal sikeresen megismételt USA mellé hirtelen felsorakoztak. Mert az, hogy az oroszok annektálták a Krímet a Dél-Oszétiai események tükrében nem elfogadható magyarázat.
A fentebbiekből van egy olyan értelmezés, hogy Németország és Franciaország nak ellenére volt a déli Ukrajnát kikerülő gázvezeték terve, és ezért éppen pillanatnyilag stratégiai érdekük ké válhatott csatlakozni az USA egyes kijelentéseihez. Itt Franciaország és főleg Németország a gázvezeték számukra kedvezőbb újabb északi kapacitását vélhetőleg a Mistral átadásának lebegtetésével és késleltetésével akarták a helyes útra terelni. Ezt a vonalat meglovagolva az USA elkezdett egy lobbikampányt, melyet és a fővő béka effektushoz sorolok... Ennek a lobbizásnak a célpontjai EU-s diplomaták, politikusok, hivatalnokok, és nem utolsó sorban újságírók és maximum média munkásnak hívott szakemberek lehettek (és szerintem emiatt biztosan foroghatott a sírjában Pulitzer)
És közben volt egy Brexit.
Eközben volt egy érdekes több mint tripla csavaros Törökországi kavarás is.
Törökország egy iszlám fordulatot kezdett végrehajtani, és távolodni kezdett az USA-tól és közeledni kezdett Oroszország felé... aztán elfordult Oroszországtól, és Ukrajna felé fordult. Aztán elfordult az USA-tól, és Oroszország felé tűnőnek látszó módon fordult (- és eközben Ukrajna Törökországi stratégiai kapcsolatépítése, sőt egy egy egységes Fekete Tengeri flotta kiépítésére vonatkozó tervei a füstbe látszanak tűnni)

folyt köv.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
folytatás.

Mostanra az USA többek közt a lobbizásos stratégiájával kialakított egy olyan helyzetet az EU-ban, hogy bár majdnem az összes ország egyenként ellenzi a kialakult helyzetet és annak fenntartását, de egy szűk hivatalnok réteg összesen kettő darab jelentős politikussal- Merkel és Hollande- kézben tartják az egész EU politikáját és irányvonalát.
Visszatérve Törökországhoz. Egy vélhetően egyes USA körök által finanszírozott ( Soros György vélhetően egyik irányítója és végrehajtója volt ennek) „migráns” helyzet alakult ki.
Az évek alatt szép lassan több Európai országban egyenként több mint 10 milliós főként muzulmán réteg települt be. Egyes vélekedések szerint ennek az alapját nem sokkal a hidegháború után alapozták meg egyes USA és egyes Iszlám körök. Sőt egyes vélekedések egyes USA által indított több évtizedes Európai háttérből irányított militáns szervezeteket is említenek.
De eközben, illetve ezzel párhuzamosan, az USA Iraki, Afganisztáni.. szerepvállalása miatt, mely 2001 miatt eszkalálódott (és állítólag nagyságrendileg kb 2000 milliárd dollárjába került csak ez az USA-nak) kialakult az Iszlám állam. És egy Erdogánhoz köthető szál is van. Az Iszlám államhoz az események láncolata és egyes kiszivárogtatott hírek-híresztelések szerint, köze van az USA egyes köreinek, a CIA egyes csoportjainak Szaud -Arábiának (neki (is) a jelek szerint 2001 -hez is) illetve Törökországnak, és rajtuk keresztül vélhetően szerteágazó gazdasági és politikai érdekszféráknak.
Akár volt egy közvetlen kapcsolat az USA, Szaud-Artábia és Törökország között az ISI létrejöttében illetve megerősödésében, és az elképesztő USA Irarki fiaskóban (komolyan, több ezer amerikai haditechnikát zsákmányolni, és ekkora területeket gyakorlatilag ellenállás nélkül elfoglalni? Ez külső-belső támogatás nélkül egyszerűen nem lehetséges) akár nem, Törökország mint már kiderült, miközben már Oroszországnak kezdett udvarolni a déli gázvezeték miatt (is) szépen egy részben Oroszországot is magában foglaló új Oszmán birodalom építésébe kezdett.
Aztán akár Obama engedélyével akár nem, a szerinte az ő területére – Szíria- bepofátlankodó Oroszországot hogy megleckéztesse, lelőtt egy Orosz gépet. Ez egy óriási nagy baklövés, mert ilyet még a hidegháborúban az USA sem mert volna csinálni. Viszont ekkorra egy tömegpszichózishoz hasonlítható módon az Európai vezetők egy része helyeselte azt, sőt, azzal kezdték fenyegetni Oroszországot, hogy ők is le fogják lőni a határaikat megsértő orosz gépeket. Ami ugye azonnali háború. Hetekbe tellett, mire észbe kaptak ezek a „politikusok”, de akkorra már kezdett erősödni az a tévhit egyes média nyilatkozatokban, hogy az oroszok katonailag gyengék, sőt gyávák, mert nem torolták meg a törökök tettét, ezért biztosan gyengék, és katonailag legyőzhetőek, sőt egy korlátozott atomháborúval eltörölhető Oroszország a térképről, miközben Európának semmi baja nem lesz, az USA-nak meg aztán még egy haja szála sem görbül...
És mindenki, aki csak egy kicsit is ért katonai témákhoz. Geopolitikához, egyáltalán a fizikához, csak hüledezve nézhette ezt az önbecsapó agyatlan önpszichózist, mert ilyet csak pszihológusok és társadalomtudósok bevonásával lehet kidolgozni. De gondolkodó élő ember ilyet mostanában nyugaton még biztos nem látott. Márpedig az Európai és Amerikai sajtó ezekkel a képtelenségekkel volt tele.
És elérkezett az USA elnökválasztás, és nem az igazán döbbenetes személyiségű Clintonné nyert, hanem Donald Trump. Nem csak hogy nyert Trump, hanem az Obama-Clintonné vonalhoz felsorakozott demokrata párt mindkét házban nagy kisebbségbe került (állítólag 1929 óta ekkora vereségük még nem volt) és elvesztette a legtöbb államot is. Ez már tény, de még két hónapig ők uralkodnak, megvan még az összes forrásuk, bár a támogatóik hirtelen megcsappantak már. De Obana elkezdett egy nagy Európai hakni körutat, és valahogyan Merkelt is rávette arra, hogy induljon jövőre is a kancellári székért. De az igazán döbbenetes az, hogy állítólag, hirtelen, a közvélemény-kutatások szerint, Merkel támogatottsága ismét megugrott, és állítólag megint övé a legnagyobb Németországban. Hogy világos legyen ez a szál. A migráns helyzet, azok viselkedése, és a fenyegető demográfiai adatok miatt (is) Merkel támogatottsága a mélyponton volt, sorra vesztette el a pártja a tartományi választásokat. Erre jön Obama, hirtelen több olyan német politikus is újra kiáll mellette, aki már nyíltan ellene volt, és a közvélemény kutatási adatok kvázi egyik napról a másikra csodát mutatnak. Ez statisztikailag gyakorlatilag lehetetlen. De mégis ezt mutatják állítólag az adatok. Amik ugye soha nem hazudnak. Bár Churcillnek (is)volt egy véleménye a statisztikákról...
És elértünk ahhoz, hogy pár napja állítólag minden szép és jó ígéret és Ukrán önbizalom ellenére, az USA CIA és FBI... alkalmazottai egyik napról a másikra sietve Csehország és Románia irányába távoztak. Pedig eközben ismét nagy intenzitással lövik DNR-t és most már LNR-t is az Ukránok, sőt már Luganszk egyik külvárosát is lőtték két napja. Újból harcfelderítésnek tűnő akciókat folytatnak, már nem csak drónok, hanem ukrán harci gépek is rendszeresen repülnek a frontvonal mentén.
Eközben 21-én, (ez már ma van) vélhetőleg valamekkora tüntetés lesz, illetve készülődik.
-Szíriánál hatalmas harcok, részben az Oroszok támogatásával a Szírek, Irániak támadnak, és közben Irakban lényegében az Irakiak és az USA különlegesei támadnak, eközben Irakban csak a jó ég tudja mit csinálnak a Törökök, és szintúgy érdekes hogy kikkel vannak Szíriában.
-Ukrajnánál a kialakult helyzet, mely összefonódik a Lengyel, a Balti, és a Romániai történésekkel, és mindezek pedig már hatással voltak a Moldovai és a Bolgár elnökválasztásokra.És mindeközben vannak még olyan tényezők is, mint a Kínai belső hatalmi átrendeződések, aztán a Kína szomszédságpolitikája, többek közt a több mint száz milliós Fülöp Szigetek úgy 98%-os pálfordulása USA támogatóból, Orosz és Kína szerető országgá. Meg Dél Amerika a Trump ígéretek függvényében. És persze japán, mely egyre erősebb, és ha Trump arrafelé legyengíti az USA-t, akkor Japán vélhetőleg nagyon meg akar majd erősödni és önállósodni.
Márpedig, ha az USA az elkövetkező két hónapban sikeresen ki tud robbantani valamilyen háborút, akár a közel keleten, akár Európában a Baltiak vagy Ukrajna körül (legalább Lengyelország bevonásával) az még bonyolultabbá teheti az azt követő eseményeket, de nem feltétlenül úgy , ahogyan azt egyes stratégiai elemző központok gondolják.

Az USA hatalmi viszonyai egészen biztosan változnak, bármi is történik a nagyvilágban. Az is eléggé biztos, hogy nem fog egy állam sem rövid időn belül kiválni. De pont azért, mert a még regnáló gazdasági politikai lobbi érdekcsoportosulások nagyon meg fognak gyengülni, ki fog egészen biztosan alakulni nemzetközi szinten egyfajta hiéna /bosszúálló/ újra felosztó hangulat. Trump befelé fog fordulni, ekkora államadósság mellett? Szinte mindegy , túl sokan túlságosan megerősödtek, túl sokat akarnak, túl sokat képzelnek a lehetőségeiktől- vagy éppen túlontúl félnek a lehetőségeik beszűküléséből.
A kérdés nem az mi fog ma történni Ukrajnában, mi fog történni Olaszországban december elején Renzivel. Hanem kicsit az hogy 2 hónapig mit tesz, mit tud tenni, rombolni a kapcsolatokban Obama, aztán majd 2 hónap múlva mit tesz Trump, mit, tesz Kína, mit tesz Putyin... és mit tesznek a szatellit szervezeteik, szövetségeik...
(És az középtávon tényleg érdekes. kérdés, milyen lesz a kapcsolat az SCO és Törökország között.)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 933
56 891
113
Jó elemzés. ( Bàr hiànyzik belőle a haubagolyi csavar.. :) )
Azt hiszem, nagyobb sakktàblàra lesz szükségünk...
 
Status
Not open for further replies.