Elnézést, én se akarok kötekedni, de egy szavadat se értem.
"A kulturális-tradicionális India TÖBB-NAGYOBB volt mint a mai"
Ez pl. mit akart jelenteni?
Ugyanis: "Az India elnevezés az
Indus folyó és környékének nevéből eredeztethető. A folyó neve pedig az
óperzsa hindu szóból ered. Ennek a szónak a gyökerei pedig a
szanszkritSindhu névből erednek, ami India ősi nyelvén az Indus-folyó vidékét jelölte." Wiki
Vagyis , amit mi Indiának hívunk, azt az "indiaiak"
(de most a hinduk vagy a dravidák?)
nem hívták annak sose.
Vagy ez?
"maga a (hindu, brahmanizmus, buddhizmus) vallás és a kultúra sokkal erősebb kohézió volt hogy egy ilyen irdatlan területű birodalmat egyben tartson"
Minél volt erősebb a kohézió, és milyen birodalmat? Soha nem létezett India nevű birodalom.
("hindu" meg "brahmanizmus", ezek mintha ugyanazok a vallások lennének, a buddhizmus(a dzsainizmussal együtt) meg pikk-pakk kipusztult Indiából, Ceylont kivéve, ami egy sziget.)
"Ez nemzeti-nacionalista szemüvegen át sosem lesz érthető, hiszen maga a (modern) nemzeti "államépítés" is a pár száz éves történelmével kisöccse lehetne az indiai történelemnek"
Na, ezt a mondatot se értem, csak sejteni vélem, de megpróbálom átfogalmazni.
A mai India alapvetése egy mesterségesen kreált nacionalizmus,
amit az angolok kényszerítettek ki
(akaratukon kívül, hiszen nekik jobb lett volna enélkül),
aminek időtartama valóban eltörpül az "indiai történelem" időtartamához képest,
ha lett volna olyan.
Mert volt "történelme" a mohendzso-daro-i kultúrának, Asóka birodalmának, a Gupta birodalomnak, a mameluk birodalomnak, a Mogul birodalomnak, de "Indiai birodalom"-ról még nem hallottam.
Az angolok se szorgalmaztak semmiféle egységet, hiszen stratégiájuk pont a "divide et impera" elvre épült,
de az egységes infrastruktúra, meg közigazgatás csak összekovácsolta őket. (ideig-óráig)