[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 558
15 414
113
Sok dolgot lehet mondani Sorosra, lehet utálni meg szeretni is. Egyet nem lehet. Azt mondani, hogy hülye. Amit mond, annak oka van! Vagy példaként, vagy célpontként, de Soros kijelölte Kínát! Ezzel akarva-akaratlan megtette azt, amit néha-néha kimondott már a világ: Kína a másik pólus az erőcentrumban. Kína reakciója természetes.
 
  • Tetszik
Reactions: Roni and svajcibeka

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 281
55 476
113
Továbbra is éjfél előtt két perccel áll a végítélet képzeletbeli órája, tudósok egy nemzetközi csoportja szerint ugyanis továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy az emberiség egy atomháború vagy a klímaváltozás révén kiirtja önmagát.
A hidegháború legveszélyesebb korszaka óta nem volt ilyen, az atomtudósok szerint


Igen,ilyedtségemben dupla vastagságúra is vágtam a szalámit ma reggel a szendvicsembe,biztos,ami biztos....:D
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Sok dolgot lehet mondani Sorosra, lehet utálni meg szeretni is. Egyet nem lehet. Azt mondani, hogy hülye. Amit mond, annak oka van! Vagy példaként, vagy célpontként, de Soros kijelölte Kínát! Ezzel akarva-akaratlan megtette azt, amit néha-néha kimondott már a világ: Kína a másik pólus az erőcentrumban. Kína reakciója természetes.


 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 253
68 013
113
https://hu.euronews.com/2019/01/25/soros-kina-jelenti-a-legnagyobb-veszelyt-a-demokraciara


"Halálos veszélyt jelent a demokráciákra a kínai fejlesztésű mesterséges intelligencia"
Kína nem az egyetlen tekintélyuralmi rendszer a világon, de kétségtelenül a leggazdagabb, legerősebb és a leginkább fejlett a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia terén"

Ühümm !!

Szóval ha a civil iparod annyira gagyi lenne mint a SZU akkor a : középkori rendszer ,barbár, stb szavakat vágnának Kínához . Most hogy fejlett most meg már az a baj .

"- A tekintélyuralmi rendszerek egyre terjednek a világon"

Hát ha a nép ezt követeli meg !

De szépen reagáltak a kínaiak

Peking válaszában a kínai külügyi szóvivő úgy fogalmazott: az üzletember kijelentése még a visszautasításra sem érdemes
Meg hogy Kína utakat épít nem falakat. Utalva Soros keritesere a haza körül és az új kínai selyemutra. Valamint hogy remélik az USA-ban kicsit megmogyorozzak ezért Gyuribat.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Joel Wainwright az Ohio Állami Egyetem földrajz-professzora és Geoff Mann, A Simon Fraser Egyetem Globális Politikai Gazdaságtan Központjának igazgatója írtak egy érdekes könyvet, az a címe, hogy Climate Leviathan: A Political Theory of Our Planetary Future. A könyv nyelvezete nem túl olvasóbarát, és a szerzők neomarxizmusa a végkövetkeztetések többségére is rányomja a bélyegét (a klímaváltozásért elsősorban a világ leggazdagabbjait hibáztatják, holott okolható érte mindenki, aki autóba ül, légkondizik, műanyagszemetet termel, pazarol vagy rengeteg vöröshúst fogyaszt), de a szerzők megállapításai mindenképp elgondolkodtatóak. Aki nem akarja a könyvet elolvasni, az megnézheti a New Yorker interjúját a szerzőkkel.
Wainwright és Mann arról írnak, hogy a klímaváltozás mennyire és miben alakítja át a világpolitikát. A szerzők válasza szerint nagyon, és hogy ezt bemutassák, a könyvben még lehetséges jövőképeket is felvázolnak. Szerintük, mivel a klímaváltozás globális probléma, globális szinten lehet csak hatásosan kezelni, ez pedig komoly kihívást jelent a nemzetállami szuverenitásra nézve. A nemzetállami szuverenitás pedig eléggé makacs dolog: az utóbbi néhány száz évben nem igazán változott a koncepciója, és most nagyon sok politikai erő pont azt szeretné, hogy a nemzetállamok védekezzenek a szuverenitásukra irányuló kihívásokkal szemben.
A bolygó élővilága azonban nem egy-egy nemzetállamé, hanem mindannyiunké, és a klímaváltozás hatásai sajnos nem tartják tiszteletben az országhatárokat. A nemzetállami szuverenitás korlátozására irányuló törekvések már meg is jelentek, az iszonyatos mértékű kínai környezetszennyezést például több nemzetközi szervezet és más államok is próbálták korlátozni. A kínai környezetszennyezés kritikusai persze nem elsősorban Kína szuverenitásába szeretnénk beavatkozni, hanem egy élhetőbb bolygót szeretnének, végső soron azonban mégis arról van szó, hogy a kínai államon kívüli szereplők akarják megmondani, hogy a kínai állam kínai földön, kínai állampolgárokkal mit csinálhat és mit nem. De ezeknek a kísérleteknek az éppen szuperhatalommá váló Kína egyelőre ellenállt.

Wainwright és Mann szerint azok a politikai vezetők és szavazóik, akik ebben a helyzetben a nemzetállamok megerősítéséért dolgoznak, csak reagálnak a liberális-kapitalista világrend bukására, és azért akarják minden erejükkel megtartani a nemzetállamot, mert azt hiszik, ez az egyetlen eszköz, amivel az emberek hatásosan nézhetnek szembe a nagy problémákkal. A szerzők azonban az interjúban a verekedésben kétségbeesetten lóbált döglött macskához hasonlították a nemzetállamot; támogatóik talán eltalálnak vele valakit, de sokkal jobban tennék, ha a döglött macskánál jobb eszközzel vagdalkoznának.
A szerzők szerint egyébként az emberiség rövidesen tényleg kénytelen lesz érdemben és globálisan foglalkozni a klímaváltozással, hiszen a tudósok között már most is vitán felül áll, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek felforgatják az életünket. Éppen ezért a könyvben felvázolt jövőképek többsége gyengülő nemzetállamokkal számol. Ezzel szemben áll a könyvben a Klíma Maónak nevezett jövőkép, amiben a klímaváltozás kezelésében kiemelkedik valamilyen új, globális szuverén szereplő (ami egyébként lehet egy hagyományos állam is), ami erővel kényszeríti rá a világpolitika többi szereplőjét arra, hogy vegyék komolyan a klímaváltozást és kezeljék együtt a hatásait.
Ehhez képest a világ sok állama most még a tagadás fázisában jár a szerzők szerint, azt gondolják, a több tízmillió klímamenekült ellen hatásos védekezés, ha falakat és kerítéseket építenek az országhatárokra. A problémát azonban ez messze nem oldja, meg, előrejelzések szerint 2050-re akár 200 millióra is nőhet azok száma, akik a klímaváltozás miatt kényszerülnek otthonuk elhagyására. Most, hogy még nincsenek olyan sokan ezek az emberek, és nem is annyira elszántak, a menekültek számának növekedéséből több populista politikus is hasznot tud húzni.

Ha ez a hozzáállás marad uralkodó, ami a szerzők szerint kifejezetten valószínű, akkor a Klíma Leviatán jövőkép valósul meg, amiben a nemzetközi világrendet a klímaváltozás mellett az fogja meghatározni, hogy a nemzetállamok félnek egy új, globális szuverén születésétől, és mindent megtesznek ennek elkerülése érdekében.

A harmadik, és legoptimistább jövőkép, amiben az emberek és civilszervezetek maguk fordulnak egymás felé, és fognak össze a klímaváltozás kezelése érdekében. A szerzők megjegyzik, hogy bár ők nem vallásosak, de Ferenc pápa is valami hasonlót vázolt fel 2015-ös Laudato Si kezdetű enciklikájában, egy új világrendet, ami a mindennapi emberek közötti globális szolidaritáson és a bolygónk iránti szereteten alapul.
A klímaváltozás valós, és gyökeresen felforgatja a világpolitikát is
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Trump figyelmeztette az európai országokat, hogy ne próbálják megkerülni az Irán elleni amerikai szankciókat.
Trump-kormányzat élénk figyelemmel kíséri azokat az európai törekvéseket, melyek célja olyan alternatív fizetési mechanizmus létrehozása, melynek révén könnyebbé válik Iránnal üzletelni, ugyanakkor elkerülhető az Egyesült Államok Iránra kivetett szankcióinak megsértése - írta az AP hírügynökség hétfői elemzésében.
https://infostart.hu/kulfold/2019/01/28/trump-ova-inti-magyarorszagot-is
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A Pentagon új vezetője szerint az amerikai haderő politikai prioritásai: „Kína, Kína, Kína”. Az FBI által megszerzett Huawei belső levelezés alátámaszthatja azon félelmeket, miszerint a kínai óriás rendszerszerűen végez globális ipari kémkedést. Budapest eközben nagy ívben tesz a nyugati aggodalmakra.
A kedden nyilvánosságra hozott átfogó amerikai hírszerzési jelentés a globális veszélyforrásokról leszögezi, hogy Kína képessé vált arra, hogy esetleges kibertámadásaival lebénítsa az USA elektronikus infrastruktúráját. A két hete napvilágot látott katonai hírszerzési (DIA) jelentés a kínai néphadseregről (PLA) pedig kiemeli a a PLA gyors előrehaladását a hiperszonikus rakéták és az 5G technológia területén. A jelentés bemutatása szinte egybeesett az új ügyvezető védelmi miniszter, Patrick Shanahan első Pentagon állomány-értekezletével, ahol így sorolta fel az amerikai haderő új politikai prioritásait: „Kína, Kína, Kína”.
Kína és Amerika egymásnak feszül
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Nagy-Britania,Franciaország és Németország INSTEX. néven új kereskedelmi irodát hoz létre aminek célja lebonyolítani az Iránnal való üzleteket.
Ezek elsősorban élelmiszer,gyógyszer mezőgazdasági termékek lesznek.Így tulajdonképpen nemet mondtak az újabb amerikai szankciókra.
https://vk.com/syriantube?w=wall-55849790_495879
pbO6DBAaaZo.jpg
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
A közepes hatótávolságú atomrakéták leszereléséről szóló több évtizedes amerikai-orosz megállapodásból kilép az Egyesült Államok, írja az AP. A döntés már hosszabb ideje érlelődött, az újdonság, hogy most szombaton felfüggesztik az egyezményt, majd elindul egy hosszadalmas folyamat. Mindezt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jelentette be pénteken.
Trump felrúgja a megállapodást az atomrakéták leszereléséről
Tramp dobott egy csontot a fegyverlobbinak hálásak is érte kampány lesz....
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az USA politikájára meghatározó befolyást gyakorló körök nyilvánvalóan eldöntötték: teljes ellentámadásba mennek át azon országokkal szemben, amelyek az elmúlt években kihívást intéztek az amerikai dollár meghatározó szerepe ellen.
Egyes államok vezetői belengették: korlátozni akarják Washingtonnak azt a lehetőségét, hogy a világ pénzügyi folyamatainak legfőbb ellenőreként a másutt létrehozott értékeket saját javára kamatoztassa. Néhány éve Kína és Oroszország vált a dollár elleni akciózás a legfőbb motorjává. Ennek érdekében a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát, Dél-Afrikát tömörítő BRICS-szervezetben minden kontinensről maguk köré gyűjtöttek egy-egy gazdasági hatalmat. És akkor még nem említettük a többi, hasonló, általuk létrehozott gazdasági együttműködési szervezetet.
Venezuela ennek a folyamatnak a perifériáján volt eddig, de most a washingtoni ellentámadás gyújtópontjába került. Ellene játszott, hogy időközben, Brazíliában az addigi oroszbarát politikai hatalom amerikai elkötelezettségűre cserélődött. Kína pedig – az USA-val vívott kereskedelmi háborújának részeként – átmenetileg visszahúzódott Nicaraguából, ahol felfüggesztette az USA hasznára működtetett Panama-csatorna hatékonyabb vetélytársának szánt vízi út létesítésére vonatkozó terveinek megvalósítását. Eközben pedig a látszólag a barátinál is barátibb orosz–kínai kapcsolatokba is beférkőzött némi tartózkodás.
Mintha Pekingből gyanakodva néznék, miért is találkozott Vlagyimir Putyin orosz államfő és Abe Sinzó japán kormányfő egyvégtében immár huszonötödik alkalommal. A kínai vezetés attól tarthat, hogy minden ellenkező fogadkozás ellenére, Oroszország mégiscsak visszajuttat Japánnak a Kuril-szigetekből kettőt, ahol aztán a Kínát is fenyegető sokadik támaszpontot rendezhetik be az amerikaiak. Mert a maoista országban nem felejtik el, miként fordított hátat a sztálinista örökségnek Nyikita Hruscsov Szovjetuniója az ötvenes évek második felétől, majd miként adta fel a marxista-leninista alapelveket Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára, amivel nem csak országát hagyta cserben, de a liberális Nyugatnak tett naiv engedményekkel világszerte hátba támadta a Peking által progresszívnek tekintett erőket.
Nem kizárt, hogy ezt a Moszkva elleni kínai bizalmatlanságot Washingtonból is szítják. Ám akár így, akár úgy, a Fehér Házban, a Pentagonban, az amerikai jegybank szerepét betöltő magán pénzintézetben, a Federal Reserve igazgató tanácsában elérkezettnek láthatják az időt ahhoz, hogy visszaállítsák befolyásukat az egész dél-amerikai kontinensen. Hozzá Európában is támadást indítottak, minthogy mára beérni látszanak a kontinensen az orosz határokig tartó katonai megszállás eddigi lépései. E katonai befolyást aztán – a régi jó Monroe-elv szerint – épp mostanában konvertálják gazdaságivá. Vámháborút robbantottak ki az Európai Unió országaival, emellett pedig többek között azt követelik tőlük, hogy az orosz gáz minél nagyobb részét váltsák ki a harminc százalékkal drágább, cseppfolyósított amerikaival.
Jakov Kedmi, a rendszerváltozások után Kelet-Európa minden országában küldetést teljesített izraeli hírszerző-biztonságpolitikai szakértő, aki ma kiváló geopolitikai elemzéseivel vált ki nagy érdeklődést, azt mondta minderről az orosz állami tévé február 1-jei, Vecser című vitaműsorában:

Az USA által kifejleszteni tervezett, egy marokban elférő, mini atombombákat a kis országok ellen vetik majd be. Azok ellen, amelyek vonakodnak teljesíteni Washington kívánságait. Szíria, Venezuela, Kuba, Nicaragua és hasonlók. (És persze, nem számolnak azzal, hogy ezek a terroristák kezébe is kerülnek. Ahogyan a líbiai fegyverarzenált ma az Al-Káida terrorszervezet használja. Mert az amerikai vezetés nem mindig érti, hogy tetteinek milyen következményei lesznek a világra nézve.) Mindez Jugoszláviával kezdődött, a kilencvenes évek elején. Először Slobodan Miloševics jugoszláv és szerb államfőt nyilvánították illegitimnek. Azóta, a Balkánon történtek mintájára – amelynek része volt Belgrád polgári célpontjainak bombázása is – Washingtonban döntik el, hogy mely ország, mely kormánya tekinthető legitimnek. Manapság Magyarország és Olaszország is célkeresztbe került, de akár Lengyelország vezetését is könnyen illegitimnek nyilváníthatják. Hogy Oroszországot már ne is említsük.

Nem csak Venezuela, de mi is rákerülhetünk Washington Moszkva és Peking elleni támadásának célkeresztjére.
https://bekialtas.blog.hu/2019/02/01/a_vilagorvenyben_vergodik_magyarorszag
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 756
4 685
113
Az USA által kifejleszteni tervezett, egy marokban elférő, mini atombombákat a kis országok ellen vetik majd be.
Ennél a résznél eltörtem egy kicsit... Tehát a globalista gyíkemberek egy egyelőre képzeletbeli atomkézigránáttal támadják majd meg a renitens országokat?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 281
55 476
113
Ennél a résznél eltörtem egy kicsit... Tehát a globalista gyíkemberek egy egyelőre képzeletbeli atomkézigránáttal támadják majd meg a renitens országokat?


Nyilván nem, azért kellenek ezek a relatíve kis nukik,hogy könyebben meg lehessen fegyelmezni a renitens,gyengébb országokat,pl ha Bp bekapna egy 200kt-csomagot,akkor értelmét vesztené a győzelem Mo felett,de ha egy fél,vagy negyed Hirosimát elnyomnak Cegléden,akkor még pont megadjuk magunkat,és marad rabolni való,és szolga is bőven.
Ez az okos élősködés módszere.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and b4l4g3

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 756
4 685
113
Nyilván nem, azért kellenek ezek a relatíve kis nukik,hogy könyebben meg lehessen fegyelmezni a renitens,gyengébb országokat,pl ha Bp bekapna egy 200kt-csomagot,akkor értelmét vesztené a győzelem Mo felett,de ha egy fél,vagy negyed Hirosimát elnyomnak Cegléden,akkor még pont megadjuk magunkat,és marad rabolni való,és szolga is bőven.
Ez az okos élősködés módszere.
A legnagyobb tisztelettel, de sztem ez nem életszerű. Ha rosszemberek le is mininukizzák Ceglédet, attól mi még harcolni fogunk, és akkor minket is le kell lődözni valahogy. A vége ugyanúgy egy romhalmaz, tele hullákkal, és az életben maradottak gyűlöletével. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb módszerek is vannak, pl hogy a hadjáratra szánt pénzen inkább megveszed stikában a politikai vezetést.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 281
55 476
113
A legnagyobb tisztelettel, de sztem ez nem életszerű. Ha rosszemberek le is mininukizzák Ceglédet, attól mi még harcolni fogunk, és akkor minket is le kell lődözni valahogy. A vége ugyanúgy egy romhalmaz, tele hullákkal, és az életben maradottak gyűlöletével. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb módszerek is vannak, pl hogy a hadjáratra szánt pénzen inkább megveszed stikában a politikai vezetést.


Attól még nem pörög a hadiipar,és nem is halnak meg emberek,akkor meg mit ér az egész ?