Oroszország nem volt beidézve példának ! Bocs, de akkor hogy is kerül ide ?
Egyiptomot hoztam példának amit úgy dícsértél, én meg mondtam hogy NEM, mert ott vaskézzel folytották el 2014-ben az iszlám radikalizálódást. Ott is bepróbálkoztak a fundamentalisták. Olvasd el, nézz utána ha kiesett, van róla anyag, egyenesen a puccsot végrehajtó mesélte el a sztorit pár éve egy interjúban. (most nem ugrik be a neve) Egyiptom az egyiptomi társadalom jövője volt a tét, ezért az életét is hajlandó volt kockáztatni. Ha n jön be a puccs kivégezték volna. Egyébként nem volt ez egyedi eset, abban az időben vadultak el a közép és nyugat-afrikai részen is az iszlám fanatikusok.
Nem személyeskedésként mondom, de egyetlen, megható beszámoló az egyik érintettel helyett érdemes átnézni inkább a teljes elérhető adatmennyiséget. És kicsit kiforrottabb képet fogsz kapni -talán- a helyzetről.
1, Ami időszakról beszélünk, arról az Arab Tavasz névre ha rákeresel találsz bőséges forrást.
2, Az Arab Tavasz során Egyiptomban a Muzulmán Testvériség vette át a hatalmat. Ezt először a hadsereg engedte nekik, később elzavarták őket.
3, A Muzulmán Testvériség majdnem egy évszázadig készült a hatalom megszerzésére. Sokakat meglepett, hogy ez alatt semmi kompetenciát nem fejlesztettek ki a mozgalmon belül egy ország irányítására.
4, Az Arab Tavasz
előtt az egyiptomi hadsereg tartotta kézben az ország irányítását. Az
Arab Tavasz után a hadsereg ragadta magához a hatalmat. Sem előtte, sem utána nem tudsz arról, hogy milliós tömegek vonultak volna az utcára, éhségsztrájkok sora rázná meg az országot vagy a belső rend nem lenne szilárd. Néhány terrorista szervezet főleg vidéki, az emberi településeken kívüli akciói azok, amik a fő gondot okozzák, például a Sinai-félszigeten.
5,
A Muzulmán Testvériség ámokfutása alatt tömegessé váltak az etnikai és főleg a vallási összecsapások. A gazdasági károk jelentősek voltak. Az emberek kezdetben nagyon sokat reméltek a fordulattól és az ő hatalomra jutásuktól, de hamar elfordultak tőle és a katonaság jóval kevésbé aktor volt, mint inkább a közhangulat lekövetője.
Összefoglalva: Óvva intenélek attól, hogy az egyik részvevő saját szemszögét tükröző beszámolójára támaszkodva csupán úgy ítéld meg az akkor történteket, hogy ott egy demokratikus választás során polgári berendezkedés lett volna
, de egy diktátor véres kezűen elnyomta. Az igazság az, hogy amikor ő azt állítja, hogy meg is halt volna ezért, mert az országa jövője függött ettől
, akkor templomokat gyújtottak hívekre, ahol néha 100 fő is elérve égtek bent. Tudom, hogy te a vallás ellen vagy ezt kifejtetted, és ezért neked ez üdvös,
de nekem ők a hittársaim.
Írnom kellett egy komoly lélegzetvételű munkát a régió folyamatairól, ami nem csak ezt a korszakot ölelte fel, de az egész történelmet is hol részletesebben, hol felületesebben áttekintette. Lehetne bőven beszélni, ha lenne időnk rá, hogy mit jelentett annak idején a Fatimida-kalifátus, ahol a mai szunnita iránnyal szemben még a síita volt a meghatározó. Mit jelentett az, amikor egyik őrült vezető megkérdezte az Alexandriai könyvtárast, hogy ami a Koránban van, az mind benne van-e az ókori hagyatékban. Igen. Rendben, akkor ez felesleges, mert egy könyvben benne van minden, ami ebből az egészből fontos. De hát ennél sokkal több is van a könyvtárban. Rendben, akkor ez
kimondottan veszélyes, és leromboltatta nagyon sok történelmi emlékkel együtt. Vagy mit jelentett egy későbbi korban, hogy a Brit Birodalom kisajátította a Töröktől annak vissza nem fizetett adóssága miatt.
Egyiptom a Közel-Kelet egyik meghatározó állama, mivel itt népességszám és rá épülve gazdasági erő koncentrálódik. Az országon átvezetnek kereskedelmi utak. Nagy hagyománya van annak, hogy a hadsereg vezesse. Nincsenek pozitív történelmi tapasztalatok számukra az európai fejlődési irányról. És a vallási fundamentalistákat is a legtöbbször megszenvedték.
Afganisztánnal kapcsolatban pedig hallgass Tongra, mert ő volt ott és nem csak turistaként, ha jól tudom. És elég részletesen szokott utána járni a történelmi dolgoknak is. Úgy veszem észre, elég sok forrásból dolgozik, amikor megszólal valamelyik témában.