1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Afrika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Phoenix által indítva @ 2013. május 30..

 1. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Megemlíteném, hogy az első nagy gyarmatbirodalmakat a legkatolikusabb államok építették ki: Sapnyolország, Portugália, majd Franciaország. Hollandia, Anglia csak tőlük vették át a praktikát. Az oroszok sem protestánsok, mégis összehoztak egy óriási birodalmat.
  Ne keverjük már a vallást a hatalom utáni vággyal.
   
 2. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ezt addig tartod így, amíg nem te vagy az, akit 7 évesen eltemetnek. Vagy a tesóid. Esetleg lebénulva kell leéld az életed.
  De egyébként szabad a pája. Az Amazonász erdeiben simán letelepedhetsz, jó eséllyel soha nem fogsz fehér emberrel találkozni. Élheted a "gondtalan" életed.
   
  Pal, Morishima, fip7 and 2 others like this.
 3. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Ezt is tegyuk hozza:
  http://tortenelemcikkek.hu/node/131
   
  blitzkrieg likes this.
 4. Lator

  Lator Well-Known Member

  Erre az Into the Wild film szuper példa, lehet menni remetéskedni, sok szerencsét a civilizáció gyűlölőknek
   
  blitzkrieg likes this.
 5. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Pal, fip7 and blitzkrieg like this.
 6. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Visszatérve a bushmanokra. Én azt a dokumentumfilmet láttam róluk, amiben a fél nap azzal telt el, hogy gyökereket ásott ki a földből, amit széttrancsírozott, hogy legyen belőle egy pohárnyi víz. Neked mennyi ideig tart elmenni a csapig és annyi vizet ereszteni ki, amennyit akarsz?
  Meg valami Etiópiában élő pásztorkodóról is néztem a multkoriban, akinek az a célja, hogy összegyűjtsön x tucat tehenet, mert abból vehet 3 feleséget és akkor már neki nem kell dolgoznia. Persze biztosan ezt a szokást is tőlünk tanulta.
  Ha annyira boldogan elvannak a gyűjtögetéssel, akkor miért ide akarnak jönni és a mi keserves életünket élni? Már nincs rabszolgaság, nem kell robotoljon a fehér ember (talán már a kínai jellemzőbb) gyárában, visszamehet a dzsungelbe gyűjtögetni, senki sem fogja visszavonszolni a szalag mellé.
  Sőt, itt Magyarországon is élhetsz ilyen életet, ha szerinted ez a boldogság titka. Jópár csöves ugyanígy él itt is, csak ők nem a homokban kutatnak a gyökerek után, hanem a kukákban.
   
  Pal, fip7, rappali_ and 1 other person like this.
 7. MuldR

  MuldR Well-Known Member

  Már hogyne lenne. Arabok, négerek és a cigányok a mai napig tartanak rabszolgákat.
   
  borisz, Pal, szegcsab and 5 others like this.
 8. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Tartanak a magyarok is. Ez is kultura-fuggetlen ebben az ertelemben: a masik ember kihasznalasa a vegletekig. Szoval a lenyeg az, hogy felesleges a feher embert demonizalni a kolonizacio kapcsan; elotte boven lejatszotta minden erosebb kutya ugyanazt a gyengebbel amiota vilag a vilag.

  Az okor birodalmai ugyanugy legyaktak a meghoditottakat mint kozvelekedesben "gyarmatositok".
   
 9. melampo

  melampo Well-Known Member

  Folyamatosan összemossátok a tudományos, technikai fejlődést, a civilizáció vívmányait az emberi civilizáció kialakulásának folyamatát a rablással.
  A kettőnek nincs köze egymáshoz. A köztörvényes bűncselekmény az akkor is köztörvényes bűncselekmény ha egy másik kontinensen követik el.
   
 10. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  A technologia celja a hatekonysag novelese, a "rablas" mint moralisan elitelendo cselekedet csak adott korulmenyek kozott ertelmezheto. Azonban a technologia mindent "kiszolgal", a "rablast" is. Kessel lehet kenyeret vagni meg embert olni is. Az adott tortenelmi korokban a civilizaciok fejlodesenek fontos resze volt a rendeklezesre allo technologia segitsegevel nemcsak onmaguk vedelme, hanem a mas altal birtokolt eroforrasokhoz valo hatekony hozzaferes is. Ez ma is megvan, csak altalaban kevesbe eroszakosan.
   
  fip7 likes this.
 11. joker

  joker Well-Known Member

  Még mindig a "ki a geci(bb), a fehér vagy a nigger?" témában megy a szófosás? Nem tökmindegy? Mindkettő utálja a másikat a nagyon liberókon kívül. És teszi ezt egy egyszerű okból, hogy más a két rassz, más a két kultúra (már akibe szorult némi) és egyeseknek még történelmi vagy multbéli sérelmeik is vannak a másiktól. Teljesen felesleges 1000 évet visszamenni, mert mindkét oldalról lesz elég mocsok, mindenzt csak azért hogy egyik vagy másik igazát bizonyítsa. El kell hagyni, hogy utálják egymást, és vérmérséklettől függően beállni a sajátjaid mögé.
   
  gergo55 and bartinieffektus like this.
 12. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Én kettőről tudok:
  Mali birodalom: muzulmán négerek akik leigázták a környező néger törzseket, az elfogottakat főleg só és arany bányákban dolgoztatták. Minden idők leggazdagabb országként tartják nyilván, uralkodói a bevételt elszórták, fényűző mekkai útjaik nyomán egyszer kis híján összeomlott a Közel-Kelet és Észak-Afrika kereskedelme a piacra néhány nap rázúdult arany mennyisége miatt. Mint szinte minden birodalomnak nekik is a leigázott népek lázadása vetett végett, de előtte még bekapcsolódtak az európai kereskedelembe a spanyolokon keresztül, fő kiviteli cikkük a rabszolga volt...

  Zulu birodalom: 1860-as évek, nálunk már nagyban épültek az országot behálózó vasútvonalak... Shaka Zulu meg rájött, hogy ha megrövidíti a kőlándzsa nyelét és meghosszabbítja a pengét akkor egy olyan fegyvert kap amivel nem csak szúrni, hanem vágni is lehet. Az addig minimális áldozatokkal járó csordákért és legelőkért vívott rituális harcokat átvették a több ezres mészárszékek, földért és rabszolgákért. Uralmuknak az angolok megjelenése vetett véget, mint az elég sok helyen megénekelték (bár ez nem ment olyan könnyen a zulukkal szövetkező búrok miatt)...

  Van még Kush királyság / Etiópia, de róluk annyit tudok, hogy a bronzkori összeomlás után rövid ideig ők uralták Felső-Egyiptomot, ezzel létrehozva a néger fáraók mítoszát, amibe elég sok nyugati polkorrekt kapaszkodik...
   
  Pal, fip7, blitzkrieg and 1 other person like this.
 13. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ez valami doku film lesz...

   
  szegcsab, Spartan.asfv and zsolti like this.
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 15. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Hozzátok a kötelezőt rendesen.:D
   
 16. gonny

  gonny Well-Known Member

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Szongai_Birodalom
   
 17. gonny

  gonny Well-Known Member

  Mondom, napi 2 óra az egzisztenciára.
   
 18. gonny

  gonny Well-Known Member

  Jó eséllyel holnap. Kell a fa az amerikai stílusu faházakhoz, amiket évente felépítenek, majd lerombolnak, a pénzpiacok igénye szerint.
   
 19. gonny

  gonny Well-Known Member

  Én nem keverem a vallást a hatalom utái vággyal. Pusztán annyit állítottam, hogy a protestantizmus emelte erkölcsi mércévé a harácsolást.
   
 20. gonny

  gonny Well-Known Member

  Hogy az arabok fehérek e?
  Na, ez jó kérdés, már a tesóiknál (a zsidóknál) is felmerült.
  Engem egyébként nem érdekel.

  Azért, mert valakinek nincs szüksége valamire, ami a kertjében a föld alatt van, de neked igen, akkor az már följogosít téged arra, hogy kiraboljad? És ellehetetlenítsd az életét?
   
  gergo55 likes this.

Ezen oldal megosztása