1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Afrika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Phoenix által indítva @ 2013. május 30..

 1. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  A kenyai Manda Bay bázis elleni akcióban 3 amcsi halott, 2 sérült.
  [​IMG]
   
  fishbed and rudi like this.
 2. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

 3. Python

  Python Well-Known Member

 4. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Ha mindket oldal kello mennyisegu es ereju tamogatot szerez maga moge, akkor sanszosan ket orszagot alakitanak ki vegul hivatalosan is. Kerdes mennyi elhuzodo harc utan. Gondolom mindket fel jobb alkupoziciokat akar majd kiharcolni maganak, amig nem allnak be meg remenytelenebbul a frontvonalak...
   
 5. Loken

  Loken Well-Known Member

 6. Python

  Python Well-Known Member

 7. Python

  Python Well-Known Member

 8. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://m.origo.hu/nagyvilag/202001...ljak-megakadalyozni-a-torok-beavatkozast.html
  "Légi blokád alá vette a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) szerda estétől az általa ostromlott líbiai főváros, Tripoli egyetlen nemzetközi repülőterét, hogy megakadályozza a nemzeti egységkormány védelmét célzó török katonai beavatkozást - jelentette az Afrigatenews líbiai hírportál."
   
 9. Python

  Python Well-Known Member

 10. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Líbia: aknavető gránátokkal töltött török drónt lőttek le a tűzszünet kezdete után.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  dragonette and fishbed like this.
 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Hm, nato kompatibililis hadseregunknek sajnos ilyen sincs. Ez nekunk mar urtechnika...
   
  Python and Sniper like this.
 12. Loken

  Loken Well-Known Member

 13. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://m.origo.hu/nagyvilag/202001...ok-eroi-keszek-es-elszantak-a-gyozelemre.html
  "A Halífa Haftar tábornok irányítása alatt álló líbiai fegyveres erők "készek és elszántak" a győzelemre - tudatta hivatalos közösségi oldalán kedd hajnalban a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló fegyveres szervezet."
  Miért is írná alá, ha már Tripoli kapujában állnak a csapatai? Ez a fegyverszünet csak időhúzás, hogy a törökök addig is elég erőt tudjanak küldeni Tripoli felmentésére.
   
 14. Python

  Python Well-Known Member

 15. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Szudán: erős nézeteltérések Kartumban.
   
 16. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/feltamadhat-az-unios-kulpolitika-7672277/
  "Formálódni látszik az ENSZ égisze alatt egy európai (olasz, francia, német és spanyol) misszió, amely képviselné az EU érdekeit Líbiában, írta brüsszeli értesülésekre hivatkozva az Il Giornale. Az olasz jobboldali napilap úgy tudja: diplomáciai körökben már létezik egy megállapodás erre vonatkozóan, az érintett országok ugyanakkor a döntés előtt mindenképp meg akarták várni az észak-afrikai országban egymással szemben álló felek moszkvai találkozójának kimenetelét..."


  A teljesség igénye nélkül.

  -Ezzel Alapjában Németország és Franciaország le szeretné nyomni az összes EU ország torkán az akaratát, gazdasági és migrációs érdekeit és politikáját. (Spanyolország és Olaszország jelenleg belpolitikai okokból nagyrészt azt teszi, amit Merkel és Macron mond/akar)

  -Ugyanakkor jelenleg Szarrádzs lényegében átadta Törökországnak a teljes elméleti felügyeletet és jogot, lényegében kiterjesztette Törökország határait.
  -De Gyakorlatilag Haftár ellenőrzi Líbia majdnem egészét, és Tripoli bevételére készül (mely akár egészen simán is történhet- mint Szurtnál, a körülmények lényegében ugyanolyanok).
  -Erdogan már megfenyegette Haftárt, hogy eltiporja.- Naná, Szarázs lényegében átadta neki Líbiát, csakhogy Haftár Moszkvában nem ment bele a Minszkezésbe egy lényegében nyert helyzetben.
  -Törökországnak jelentős idejébe és pénzébe telne átdobni akkora kontingest, fegyvert, technikát... mellyel vissza tudná szerezni Haftártól Líbiát.
  - Viszonylag nehezen elképzelhető, hogy Putyinék mosolygáson kívül mással is támogatnák Erdogánt Haftárral szemben (pláne, hogy Haftárt támogatták eddig is)
  - Egyiptom meg közben ugye meg semmit sem csinálna. És hagyná hogy lényegében beszorítsa Törökország...

  Egy "érdekesség:
  Trump területéért, elhelyezkedéséért, geopolitikai súlya miatt, ásványkincseiért... meg akarta "vásárolni" Grönlandot. (És az egész világ felhördült.)
  Lényegében Erdogan szándékai ugyanazok Líbiával. (És a világ egy jelentős része nem is érti mi történik. Sajnos, a jelek szerint benne az EU-val. )


  -Ha Haftár aláírta volna a "tűzszünetet, lényegében csont nélkül Erdogáné Líbia
  - Ha Erdogáné Líbia, mert lényegében az lenne, és formailag is kiterjesztené Törökország határait, akkor Erdogán ellenőrizné lényegében a Földközi-tengert, a hajózási útvonalakat...! (és szinte mellesleg lelépné Ciprust, Görögországot...). Alapjában Szuperhatalom lenne a térségben, és még Kínának is vele kellene egyezkednie... meg az oroszoknak, az USA-nak...és a teljes EU-nak.

  Na és kérem ebbe akarna Merkel és Macron beszállni az EU-val a háta mögött. A NATO második legnagyobb haderejű országa ellenében...
   
  Loken, fip7, antigonosz and 4 others like this.
 17. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Merkel Macron akkora antitalentum a geopolitika területén, hogy ha hirtelen keresnem kéne rájuk analógiát, kb. Neville Chamberlaine jut eszembe! Iííígazi hülye mindkettő, kéne az EU nak egy új oszmán birodalom ami felívelő pályára áll, mint egy falat szar!
   
 18. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Na jó, ennyi, valaki segítsen pls. Ki van kivel? Ki támogat kit? Kezd ilyen "népe front"-os lenni a dolog. Totál elvesztettem a fonalat.
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Haftar-oroszok-egyiptomiak az egyik nepe front. Szaradzs-torokok-ojropa unio a masik. Mindenki mas a harmadik front.
   
  misinator and Fennek like this.
 20. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Elméletileg Haftart támogatja Egyiptom, UAE Franciaország és Oroszország meg még páran, elméletileg múltkor már tárgyalt az USA hivatalnokaival is. Plusz még sokan mások.
  A Tripoli iszlamista kormányt meg Törökország, Olaszország az EU Németország meg az Ensz (igen van ellentmondás, tulajdonképpen eu és nato tagok proxy háborúznak egymással )
  Meg még vannak páran akik kisebb területeket uralnak itt-ott.
  Én a magam részéről pedig Haftart támogatom :hadonaszos::D

  Megint a szokásos baromság amivel valamennyire befagyasztják a konfliktust de az sose fog véget érni, mondjuk nem is várnék mást Európa sírásóitól, már rég azt kellet volna hogy akinek a területéről is egy csónak kiúszik rongyosra bombázni, aztán leülni tárgyalni hogy kinek van nagyobb hajlandósága úgy fütyülni ahogy mi mondjuk, na ez már külpolitika lenne, nem úgy mint amikor a törökök védelmi pénzt szednek..... és most megint meg kéne játszani ugyan azt...
  Persze ez csak egy állom, az eu vezetői a problémát se ismerik fel nemhogy a megoldást megtalálják....
   
  misinator, Loken, fip7 and 3 others like this.

Ezen oldal megosztása