1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Afrika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Phoenix által indítva @ 2013. május 30..

 1. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Azért az arabok széles körű szeretetét a törökök iránt kár lenne kihagyni a képből (nekik is jutott pár száz év ottomán uralom).
  Nem véletlen az, hogy Erdogan az arab zsoldosaival próbálkozik az első körben.
   
  Loken likes this.
 2. Python

  Python Well-Known Member

 3. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Migránsokat soroznak be Líbiában
  Harcosokként a katonai összecsapásokba is belevonják az illegális bevándorlókat a szemben álló felek Líbiában – értesült az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Vincent Cochetel, az UNCHR illetékes különmegbízottja a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, a líbiai migránstáborokba került emberek arról számolnak be, hogy választás elé állítják őket: vagy beláthatatlan ideig a táborban maradnak, vagy kimennek a frontra harcolni. Ha ebbe beleegyeznek, ellátják őket egyenruhával és katonai felszereléssel, és közvetlenül a városi gerillaháborúba vezénylik őket. Az UNHCR információi szerint elsősorban szudániakat próbálnak harcba fogni mindkét oldalon, gyaníthatóan azért, mert ők beszélnek arabul.

  Líbiában évek óta polgárháború dúl: az ország egy részét ellenőrző Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) és szövetségesei harcolnak a nemzetközileg széles körben elismert, Fájez esz-Szarrádzs vezette líbiai kormány erőivel. A tripoli kormányt Törökország katonailag is kész támogatni, Haftart pedig Oroszország, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatják.

  [​IMG]
  Fotó: AFP
  Vasárnap Berlinben nemzetközi Líbia-konferenciát tartanak a német kormány és az ENSZ szervezésében. A tanácskozáson részt vesz Fájez esz-Szarrádzs és Halífa Haftar is. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök írásban tett panaszt Angela Merkel német kancellárnak amiatt, hogy Athént nem hívták meg a konferenciára. Pénteken váratlanul a görög fővárosba érkezett Haftar tábornok, és megbeszélést folytatott Níkosz Déndiasz külügyminiszterrel, majd a tervek szerint Micotákisszal is találkozik azzal a céllal, hogy próbálja ellensúlyozni a Szarrádzsnak nyújtott török támogatást.

  Törökország és Görögország viszonyát vita terheli a Földközi-tenger keleti részében folytatandó olaj- és gázkitermelési jogokkal kapcsolatban. Novemberben Törökország megállapodást írt alá a líbiai egységkormánnyal a tengeri határvonalról a Földközi-tenger keleti részén, annak ellenére, hogy az szembement más korábbi egyezményekben rögzített megállapodásokkal. Kiriákosz Micotákisz azzal fenyegetőzik, hogy Athén meg fogja vétózni az EU Líbiával kapcsolatos határozatait, mindaddig, amíg nem nyilvánítják semmissé a török-líbiai megállapodást.
  https://888.hu/amerika-london-parizs/migransokat-soroznak-be-libiaban-4223510/
   
  Loken likes this.
 4. Python

  Python Well-Known Member

 5. Python

  Python Well-Known Member

 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  Van még olyan török katonatiszt, aki nincs börtönben?
   
 7. Python

  Python Well-Known Member

  Van! A főtiszti és tábornoki kar viszont eléggé meg lett tépázva.
   
 8. Loken

  Loken Well-Known Member

 9. Loken

  Loken Well-Known Member

 10. Loken

  Loken Well-Known Member

 11. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Haftarék (LNA) repüléstilalmi zónát jelentettek be Tripoli körzetében.
  [​IMG]
   
  fishbed likes this.
 12. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/haftar-tabornok-eroi-a-tripoli-repuloteret-tamadtak-7700330/
  "A líbiai főváros, Tripoli egyetlen működő repülőterét támadták szerdán a Halífa Haftar tábornokhoz, a Líbiai Nemzeti Hadsereghez (LNA) hű erők – közölte a rivális, ENSZ-támogatású tripoli kormány egyik katonai szóvivője.
  Mohamed Gnunu, a tripoli kormányhoz hű erők szóvivője egy közleményben arról számolt be, hogy hat rakéta csapódott be a közép-tripoli Mitiga repülőtéren. „Ez nyilvánvaló fenyegetés a légi közlekedésre nézve, egyúttal a tűzszünet újabb megsértését jelenti” – tette hozzá.
  A támadás következtében ideiglenesen le kellett állítani a légi forgalmat a Mitigán – mondta Musztafa al-Madzsai, a tripoli székhelyű kormány egy másik katonai szóvivője. Ennek eredményeként a járatokat a Tripolitól körülbelül 200 kilométerre lévő Miszráta repülőterére irányították át – közölte a dpa német hírügynökséggel. A támadás nem követelt halálos áldozatokat, nem okozott károkat – tette hozzá.
  A dpa szerint a tripoli kormányt támogató Törökország egy biztonsági tisztségviselője arról számolt be, hogy Haftar erői 11 csapást hajtottak végre a Mitiga repülőtér ellen, halálos áldozatok és károk nélkül. „Haftar folyamatosan figyelmen kívül hagyja a tűzszünetre vonatkozó globális felhívást” – fogalmazott egy közleményben.
  Ezzel szemben Ahmed al-Miszmári tábornok, az LNA szóvivője azt mondta, hogy erői a mitigai repülőtérről felszálló török repülőgépet lőttek le. Állítása szerint a repülő LNA-egységeken akart rajtaütni Tripoli környékén.
   
  fishbed and Loken like this.
 13. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://www.google.com/amp/s/index.hu/kulfold/2020/01/22/raketatamadas_libia_tripoli_repuloter/amp
  "A rakétatámadást a Tripoliban székelő, a nemzetközi közösség – pontosabban annak nagyobb része, illetve nemzetközi szervezetei – által elismert kormány szerint a fővárost meglehetősen alacsony intenzitású ostrom alatt tartó Halífa Haftár tábornok által vezetett Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) hajtotta végre. Ellenben az LNA szerint a Nemzeti Egyetértés Kormányának (GNA) katonai támogatást is biztosító Törökország drónjai bombázták a repülőteret."
   
 14. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://hirtv.hu/heti_terror/siker-vagy-reszsiker-a-tuzszunet-libiaban-2493871
  "Heti terror: Nem jöhet létre win-win megoldás Líbiában."
  Nem is tudtam, hogy orosz zsoldosok is vannak ott.
  "Speidl Bianka nagyon kényes kérdésnek nevezte a török támogatást Szaradzs kormányfőnek. A tervek szerint 6000 olyan katonát irányítanának át Líbiába, akiket Szíriában a megadásra kényszerített milicistákból toborzott a török hadsereg, vagyis sok köztük az egykori iszlamista harcos."
   
 15. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://m.origo.hu/gazdasag/20200124-afrika-gazdasag-2020-beruhazas-deviza.html
  "Az afrikai kontinensen általános optimizmus uralkodik a 2020-as évvel kapcsolatban. Az országok vezetőinek többsége szerint jól teljesít majd a régió, azonban az elemzők szerint súlyos kockázatok is fenyegetik a térséget. Az EXX Africa elemzése most rámutatott, mire érdemes figyelni Afrikával kapcsolatban az idei évben."
   
 16. rudi

  rudi Well-Known Member

  Loken and tindalos like this.
 17. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://m.origo.hu/nagyvilag/202001...kina-fasoban-elkovetett-terrortamadasban.html
  "Harminckilenc embert öltek meg a szombaton Burkina Faso északi részén fekvő Silgadji településen elkövetett terrortámadásban - közölte a nyugat-afrikai állam kormányzata szerdán."
  Az a durva, hogy ha ez valahol Európában vagy az USA-ban történne akkor méteres szalagcím lenne, meg nemzetközi felháborodás. Így viszont csak szomorú lábjegyzet...
   
 18. Loken

  Loken Well-Known Member

  "A Török Haditengerészet két Gabya osztályú fregatja - TCG Goksu és TCG Gokova - tűnt fel Líbia hivatalos fővárosa Tripoli partjainál. Török csapatok és páncélozott járművek városba érkezéséről is jelentek meg hírek."
  "Más egyebek mellett, a két ex-Oliver Hazard Perry osztályú fregatt, melyet Törökország eredetileg az Amerikai Haditengerészettől használtan kapott, ezután az olyannyira hiányolt légvédelmet is képes lesz biztosítani az LNA harcigépeivel szemben. Amelyek rendszeresen hajtanak végre légicsapásokat Tripoliban és környékén. Ezeket a hajókat Törökország nagyobb felújításnak vetett alá, így most nyolc-cellás MK 41 függőleges indító állású rendszerrel rendelkeznek, melyek képesek RIM-162 Evolved Sea Sparrow rakétákat (ESSM) indítani, melyekkel leküzdhetők azok a nagyobb drónok is melyeket az LNA használ.
   
  fishbed, Nemerson and antigonosz like this.
 19. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Erdogan odabasz?
   
 20. Loken

  Loken Well-Known Member

  Ennyi erővel a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg meg behívhatná támogatói közül pl. Egyiptomot a harctérre, líbiai vizekre. Ráadásul Egyiptomnak szárazföldi határa van Líbiával, míg a törökök csak tengeren, esetleg légi úton tudnak utánpótlást küldeni. Ráadásul az utánpótlás vonal még Észak-Ciprus bevonásával is baromi hosszú lenne. Nem is beszélve mit szólnak majd ehhez az egészhez a görögök...Ebbe a vállalkozásba még belebukhat Erdogan is.
   
  fishbed and borisz like this.

Ezen oldal megosztása