Igen jártam ott ,legutóbb épp Nigerben, bezártuk Malit és átköltöztettük az évek alatt összegyűlt technikát és egyéb hadianyagot, októberben jöttem haza.
Szerintem lehetséges lenne biztosítani ennek a vezetéknek a működését ha minden érintett fél akarja. Azaz kenőpénzek, fenyegetések stb. Viszont ez a régió nagyon instabil, mindenki utálja ott az európai kolonizátorokat is így biztos sosem lesz teljes egyetértés ezügyben, mindig lesz valaki aki ellenezni fogja.
Ez a vezeték alkalmas lenne zsarolni is európát, ezt sem lenne okos dolog.
Nyugat Afrikát közép Afrikát és a Száhelt nagyjából ismerem, 6 különböző országban majd 3 évet töltöttem ott el, semmiféle pozitívumot nem találtam ott a friss egzotikus gyümölcsöket kivéve. ( Lehet velem van a gond de sokan ugyanígy vannak ezzel).
Láttam mi folyik ott a hétköznapokban , ezért is ellenzek mindenféle migrációt, elég negatív , néha kemény tapasztalatokkal lettem gazdagabb, maradjanak csak ott ahol vannak. Nem vagyok ellenük csak maradjanak a picsába otthon és ne hozzák se a kultúrájukat, se a problémaikat európába.
A gyarmatoknak vége, ma már több pénz megy oda mint amit hoznak az exgyarmatok, nem is beszélve a járulékos költségekről mint a segílyke, vagy a fekete hordák dúlása a saját városainkban.
Ma már nem lehet csak úgy elvenni a természeti kincseket mint a gyarmati időkben, mindenért kemény összegek vannak fizetve, az üzleti élet szabályai szerint , pl zsarolás és megvesztegetés, maffiázás, politikai nyomás ésatöbbi.
Azért vannak mindig szarban mert a világ legkorruptabb leggátlástalanabb vezetői ott vannak a sajátjaikat ölik, semmizik ki a gyarmatbirodalmak vége óta.
Kelet európából csak Dzsibutit ismerem, arrafelé is van néhány gyöngyszem mint pld Szomália vagy Szudán ( közép Afrika tele van szudáni zsoldosokkal).
Ahol talán lehetne valami szerintem, az talán Kenya, Tanzánia , délen meg Namibia, de a hírekben látottakon kívűl ezeket nem ismerem.
Sokat lehetne beszélni Afrikáról