[BIZTPOL] Afrika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
https://m.origo.hu/gazdasag/20200624-mlliard-hordo-olaj-afrika.html
"Miközben számos szakértő és előrejelzés az olaj és a földgáz iránti kereslet csökkenését vetíti előre hosszabb távon, mások egyáltalán nem osztják ezt a véleményt. Sőt, egyesek szerint a világ olajigénye a következő évtizedekben sem marad majd el lényegesen az eddigiektől. Ez persze nem azt jelenti, hogy az olajpiac struktúrája és működése marad a régiben. Az Oilprice figyelemre méltó elemezést közöl azzal kapcsolatban, hogy Afrikában, a Szaharától délre eső térségben akkora olajtartalék kitermelésére készülnek, amely a kontinens olajipari térképét könnyedén újrarajzolhatja - ezáltal pedig a nemzetközi színtéren is hozhat változásokat."

Hát akkor viszont lesz Afrika gyarmatosítás 2.0 ill. az itt lézengő afrikai menekülteknek lehet mondani, hogy huzzanak haza dolgozni az olaj nagyhatalom országaikba. Mert akkor ugyebár már nem "gazdasági" menekültek.

Afrikában több helyen jelenleg is igen komoly olajkitermelés folyik. Ahol nincs olaj (még) ott meg általában irgalmatlan mennyiségben van a "minden más". Úgy veszed észre, hogy jelenleg pl. Európában a "húzzanak haza dolgozni" megy illetve ment jelenleg meg az elmúlt bő félévszázadban avagy inkább a kényszerbetelepítés Európába?

Avagy nézzük a jelenleg is olajnagyhatalom arabokat. Akkor biztos velük kapcsolatban megy a "húzzanak haza dolgozni" ugyanezen idősávot nézve. Ja, az sem ...

A pénz beszél, a kutya ugat a karaván meg halad ...
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113


Az egyiptomi katonákkal pont az a baj mint a többi arabbal , feltudják magukat szerelni mindig (lásd a történelem számos példáját ) de nem tudják hatékonyan kezelni a technikát és roppant beszariak illetve könnyen megvehetők és demoralizálhatók ! Ez tipikusan sok hűhó semmiért ! Hadgyakorlattal még sehol nem arattak győzelmes háborúkat !
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Legyenek itt jó hírek is:
https://index.hu/kulfold/2020/07/12/szudan_afrika_noi_nemiszerv-csonkitas/
"... Szudánban betiltják a női nemiszerv-csonkítást, emellett engedélyezik az alkoholfogyasztást is a nem muszlimok számára – jelentette be Naszridín Abdulbari szudáni igazságügyi miniszter az állami televízióban szombat este.

Abdulbari szerint nem büntetik többé az iszlám vallás elhagyását sem. Hozzátette, a nőknek ezentúl nem lesz szükségük családjuk férfi tagjainak engedélyére ahhoz, hogy gyermekeikkel utazhassanak. ...
"
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A 2012-es Mali konfliktus közvetlen előzménye a 2011-es líbiai polgárháború volt. A nemzetközi beavatkozást követően a Kadháfi rezsim megdöntése után, a líbiai kormányerőkbenszolgáló felfegyverzett tuaregek visszatértek Maliba, és harcot indítottak az északi Azavad régió függetlenségének kivívásáért. Azonban nem ez volt az első alkalom, hogy a Maliban élő tuareg lakosságban felmerült az elszakadás gondolata. Az önálló Mali állam létrejötte óta, állandó volt a feszültség az afrikai származású lakosok és a tuareg népesség között.
https://www.academia.edu/12860688/A_2012-es_Mali_konfliktus?email_work_card=view-paper
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Olasz-egyiptomi vállalat felfedez 250 milliárd köblábnyi földgázt a Földközi-tengeren
https://www.egyptindependent.com/it...bic-feet-of-natural-gas-in-mediterranean-sea/
https://www.wolframalpha.com/input/?i=250+billion+cubic+feet+in+cubic+meter

Kicsit több, mint 7 köbkilométer (kisebb, mint egy 2 km élhosszúságú kocka térfogata).Nem tudom kontextusba rakni, hogy ez most sok, vagy kevés más lelőhelyekhez, illetve a fogyasztáshoz képest.