1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 14..

 1. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  A Pentagon elkezdett tervezni egy afganisztáni vészkivonulást, ha Trump netán még egyszer rohamot kapna.
   
  Loken and fishbed like this.
 2. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

 3. Roni

  Roni Well-Known Member

 4. imike

  imike Well-Known Member

  Most komolyan már mindenről Orbán Viktor tehet???
  http://www.msn.com/hu-hu/hirek/poli...washington-post-szerint/ar-AAJ8Poc?ocid=ientp

  "Kent szerint Trump Orbánék hatására jutott el odáig, hogy lefolytassa azt júliusi a telefonbeszélgetést az ukrán elnökkel, amiről aztán kiszivárgott, hogy terhelő adatokat kér a demokrata riválisa ellen."

  Tehát az, hogy Trump törvénytelenségre kérte az Ukrán elnököt Biden ellen, az is Orbán hibája???
   
  silurusglanis, Pogány, Loken and 2 others like this.
 5. plushun

  plushun Well-Known Member

 6. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Mindenről is! :D
  Amúgy mi azt sosem tudjuk meg mik voltak a háttérben a kivonulás valódi okai, de a háttérben elég durva dolgok mehetnek.

  Trump kész egy törökök elleni katonai akcióra.

  Még az kéne a Közel-Keletre.......
   
 7. Python

  Python Well-Known Member

  A Washington Post és a New York Times is arról ír, hogy Vlagyimir Putyin mellett Orbán Viktor is vastagon hozzájárult ahhoz, hogy Donald Trump rosszabb véleménnyel legyen Ukrajnáról, és egy reménytelenül korrupt országnak tekintse azt. Egyes tisztviselők szerint az amerikai elnök arra is gyanakszik, hogy onnan akarták aláásni a 2016-os kampányát. Hozzátették, hogy sem Orbán, sem Putyin nem beszélték rá arra, hogy Ukrajnából próbáljon terhelő adatokat kérni Joe Biden ellen, vagy hogy az országnak része lett volna a kampánya megfúrásában. Ugyanakkor a becsmérlő leírásuk megerősítette Trump kedvezőtlen nézeteit Ukrajnáról, ami után a Fehér Ház szakértői már nem tudták meggyőzni az elnököt, hogy támogassa Kijevet.
  Orbán és Putyin meghatározó szerepéről a Washington Post szerint egy zártajtós meghallgatáson George Kent, a külügyminisztérium helyettes államtitkára beszélt a múlt héten. Kent szerint Trump Orbánék hatására jutott el odáig, hogy lefolytassa azt júliusi telefonbeszélgetést az ukrán elnökkel, amiről aztán kiszivárgott, hogy terhelő adatokat kér a demokrata riválisa ellen.
  Orbán és Putyin hangolta Ukrajna ellen Trumpot a New York Times és a Washington Post szerint
   
 8. Python

  Python Well-Known Member

 9. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  [​IMG]
   
 10. krisstoff95

  krisstoff95 New Member

  Őszintén szólva nem tudom, hogy Trumpnak (és az USÁ-nak) mik a céljai ezzel a külpolitikával, amit művelnek az utóbbi időben. Nyilván itt a belpolitika is fontos. Mondjuk az USA működése is eléggé szerteágazó, nehéz megmondani, hogy egy egy döntésnél kinek/kiknek mekkora ráhatásuk van arra. Persze a világ mindig is összetett volt, de az utóbbi évtizedekben már főleg nehéz előrejelezni a történéseket a világpolitikában. Nem tudom, hogy ez a közel-keleti akció egy regionális átrendeződés (és időleges), vagy egy globális, vagyis hogy az USA feladja a szuperhatalmi státuszát hosszabb távon. Az eddigi emberi történelemből ítélve az utóbbi kicsit kétséges, mert kedvező hatalmi státuszt valamilyen válság (pl. háború) nélkül állam még nem adott fel, de lehet, hogy napjaink még komplexebb világában ez az ősi törvény érvényét fogja veszteni. Az esetben, ha a USA a globális visszahúzódást választja, Közép-Kelet-Európa nagy USA szövetségesei (és Oroszország ellenfelei), Lengyelország és a balti államok a mostani kurd helyzethez hasonlóan nagyon rosszul járhatnak, és ez nem kizárt hogy így lesz, habár azért fent felsorolt országok (főleg Lo) nem teljesen összehasonlíthatók a kurdokkal. A kurdoknak nincs államuk, más a politikai, társadalmi, gazdasági környezet, na és ugye kurd állam nincs, ellenben a baltiaknak és a lengyeleknek van országuk, Lengyelország erős középhatalom. Szóval a két "történet" nem ugyanaz, de akkor is aggodalomra adhat okot az amcsik jelenlegi magatartása (pl. bizalom tekintetében). Ja, és akkor még Kelet-Délkelet-Ázsiáról még nem is beszéltem... Ott van Japán és Dél-Korea is, Kína a másik (már nagyobb) rivális. Szóval kíváncsi vagyok, de nagyon, hogy mi sül ki ebből. Kérdéses az egész. Az amcsik ugyan Kínát az utóbbi időben komolyabban veszik, de kérdés, hogy ez az izmozás ijesztgetés e, vagy a status quo maradni fog, és leáll mindenki (kínaiak, oroszok, amerikaiak) egy határnál, majd megszületik az úgymond "világbéke"... Az USA feladja Kelet-Európát és Kelet-Ázsiát, Oroszország nem nyomja a befolyását tovább Nyugat-Európa felé, Kína meg nem nyomul a Csendes-óceánon, na és persze Közép- és Dél-Amerika teljesen az amcsiké lesz. Afrika és Nyugat-Ázsia meg amolyan "semleges". Ezt úgy értem, hogy közvetlen beavatkozást (a mostani rendezést követően) nem fog egyiik ország sem meglépni a jövőben, tanulva a múltból. Kíváncsi vagyok de tényleg... Még annyit, hogy Kínánál ugyanúgy úgy megvan az mint az USÁ-nál, vagyis hogy hajlandó e feladni a szuperhatalmi státuszért törtető politikáját, és megállni egy határon. Oroszországot hagyjuk, szerintem bennük nincs szuperhatalmi potenciál, ahhoz a gazdasági-társadalmi-politikai szerkezetük nem megfelelő.
   
 11. krisstoff95

  krisstoff95 New Member

  Még annyit, hogy nyilván az esetleges környezeti kényszerproblémák (nyersanyag hiány, élettér, vízhiány, stb.) véleményem szerint (főleg a jövőben) megkavarhajtáka dolgokat, az is nagy kérdés amúgy, hogy fogják e, meg hogy miként, és főleg, mikor...
   
  Loken likes this.
 12. Python

  Python Well-Known Member

  Egyre tarthatatlanabbá válik Donald Trump és hívei védekezése, mely szerint szó se volt arról, hogy az elnök valamit valamiért alapon függesztette fel az Ukrajnának szánt hadisegélyt. Ukrajnai különmegbízottja és EU-s nagykövete már két hete utalt rá meghallgatásán, hogy az elnök a hivatalos diplomáciát megkerülve próbált nyomást gyakorolni Ukrajnára, kedden aztán az Egyesült Államok jelenlegi ukrajnai top-diplomatája, a nagykövetet ügyvivőként (Chargé d'affairs) irányító William B. Taylor minden korábbinál egyértelműbb megerősítését adta annak, ami Trump Volodomir Zelenszkij elnökkel folytatott telefonbeszélgetése alapján is egyértelműnek tűnt:
  Donald Trump valóban azért függesztette fel az Ukrajnának szolgált hadisegélyt, hogy rábírja Ukrajnát a politikai riválisai elleni büntetőeljárás megindítására.

  Taylor amúgy minisztériuma határozott tiltása ellenére jelent meg a képviselőházi meghallgatásán, ahol aztán egészen részletesen számolt be arról, hogy milyen nyomást gyakorolt Trump Ukrajnára a Joe Biden elleni eljárás megindítása érdekében. Szerinte ugyanis Trump az egész amerikai-ukrán viszonyt ezektől a nyomozásoktól tette függővé.
  Taylor vallomásában felidézte, hogy a Nemzetbiztonsági tanács egy júliusi konferenciahívásában egy költségvetésért felelő tisztviselő konkrétan megerősítette, hogy az elnök utasítására utasította el a hadisegély átutalását. Taylor meghallgatásán több feljegyzésre és memorandumra is utalást tett. Ez nagy segítség az elnök elleni vádemelésen dolgozó demokratáknak, ugyanis ezeket az iratokat is megpróbálhatják beidézni, további tárgyi bizonyítékot szerezve rá, hogy az elnök valóban saját önös érdekei szerint próbálta alakítani az Egyesült Államok külpolitikáját.
  Az amerikaiak ukrajnai ügyvivő nagykövete szerint Trump igenis kért valamit Zelenszkij elnöktől
   
  fishbed likes this.
 13. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Most komolyan mit kellett volna mondania Viktorunknak?
  Nyaljon be a bélbolyhokig,és segítse ukrajnát a natoba,hátha a yenkik a seggünkbe dugnak pár atomtöltetet,hogy majd innen kiindulva bevesszük Moszkvát?:hadonaszos:
  Mekkora királyság lenne ha teleraknák ukrajnát fegyverekkel egy nukleáris szuperhatalom határán,ugye?:hadonaszos:
  Vagy felbátorítani az ukrán nackókat a kisebbségek ellen?:hadonaszos::hadonaszos:
  Még jó, hogy ezt mondta!
   
  Pogány likes this.
 14. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 15. melampo

  melampo Well-Known Member

  Kicsit zavaros meg csak a felszínt kapargatja de nagyjából ez a helyzet.
  Az a stádium amikor kétségbeesetten próbáljuk visszagyömöszölni a lepényt a tehénebe de hiába mert már elöl jön is vissza.
   
 16. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

 17. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  fishbed likes this.
 18. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

 19. Serathis

  Serathis Active Member

  Nyilvánvaló hogy TO csak az Fekete Tengeri szoros miatt kell a NATOnak. Ez sajnos nagyon erős lap Erdogan kezében az USA ellen. A migránsok meg az EU ellen.
   
 20. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Többek között ezért hangolják Isztambult a török vezetés ellen. Az európai részen nem népszerű Erdogan.
   

Ezen oldal megosztása