Arra próbáltam utalni, hogy a tiltsuk be a fegyvereket maga is egy ilyen menekülés, mert nem a valódi okokkal foglakkozik, hogy miért akarnak emberek így tenni? Azt is tartom, amit fentebb írtam, hogy akik erre vetemednek (kényszerülnek? valamiért sarokba szorítva érzik maguk sok esetben), azok más eszközökkel is könnyedén tudnának kárt tenni másokban és magukban. Az elhatározás számít, és annak az okát kéne keresni, és felszámolni.
Számos tényező van, de én néhányat fontosnak látok, amik amerikára kifejezetten igazak a világ más részeihez képest:
- a tömegmédia csúcsrajáratott szenzációhajhász hiszterizálása,
- a nagy társadalmi mobilitás (állandó költözés miatti gyenge társadalmi beágyazottsága sokaknak, főleg fiataloknak),
- válások nagy aránya, nagyszámú egyedülálló szülő által nevelt gyerek, nem megfelelő/elegendő törődés a gyerekekkel (anyagi okokból is pl., egykeresős modellben nehezebb)
- identitás politika által tüzelt etnikai feszültségek (a valódi, gazdasági alapú felzárkóztatás és integráció helyett)
- drogok (legálisak is, gyerekeknek is egyből inkább tablettát írnak fel, ahelyett, hogy azt javasolnák a szülőknek, hogy töltsenek több időt a gyerekkel)
- rossz egészségügyi rendszer (dréga, de legalább szar a nagy többség számára), lásd előző pont, illetve a mentális egészség-gondozás is túl drága ahhoz, hogy megengedhessék maguknak sokan.
Ezeknek ilyen keveréke a nagyszámű civil fegyverrel és nagy népsűrűséggel együtt másutt nem jellemző. (vadregényes helyeken tipikusan van viszonylag szabad fegyver tartás és viselés).
Ezek megoldásán kéne inkább dolgozni, mert ezek sokkal több életet mentenének meg, mint a most már amúgy a korábbiakhoz képest ijesztően nagyszámú tömegesmészárlások. Csak ezeket megoldani lassú és állhatatos munkát igényel, és nem olyan hasznos egy egyre erősebb centralizációt és jogkorlátozást kiépítő hatalom számára, mint a lakosság lefegyverzése. Azt ráadásul jól lehet kommunikálni mint azonnali megoldást, aztán utána évekig nem nézi senki a statisztikákat. Épp ilyen gyors látszatmegoldás az is, hogy elmégy onnan.