Hát ja.Nekem van é amerika részvényem alapom.1M bukó eddig.Hát mindenki pofára esett kb.Már az ilyen kis halak.Mikor bejött hogy Trump elnök lehet egekig ment a részvény.Választások után stagnálni kezdett ..aztán meg irány a Mariana árok..Nem értem mi folyik most...És egyébként lehet "pusztán csak annyi , hogy most néznek szembe az igazi problémákkal.Én se vettem komolyan..Bidennél meg olyan volt a gazdasági hangulat mint az öreg .Vidám és optimista mert azt se tudta hogy hívják...meg majd a Trump.Hát ez lett.
Én meg erre azt mondom, hogy a nyomtatott pénz világában, ahol a percenként változó sugallatok és fuvallatok, a bullshit, a gombhoz varrt kabát, a FOMO jelenség hisztériája és a többi hablaty határozza meg az árfolyamot, az árfolyam a megtakaritást és az elviekben meglévő megtakaritás a "vagyont", ott meg is érdemli mindenki, hogy így jártak.
(Most az amerikaiakra gondolok)
Mióta a finance szemlélet átvette a világ irányítását, nemhogy a reálgazdaság, de már a józanész se számít.
Napi szinten látom, hogy nálunk, egy technológiai cégnél, hogyan vette át az irányítást a Finance, aki mindent csak számoknak néz és aki kellő arroganciával és az alázat teljes hiányával követeli, hogy minden hónapban érkezzen be az éves bevétel 1/12-e. Mert az év 12 hónapból áll.
És, hogy ne fárasszuk olyan "technológiai" mellébeszélésekkel, hogy az év első három hónapjában egyes országokban törvényileg nem végezhetnek karbantartást az ügyfelek, mert fűtésszezon van.
Mert akinek exceltábla van a kezében, az mindent számnak néz.
És miért? Mert bár még nem vagyunk a tőzsdén, de oda készülünk.
Fogalmazhatok úgy is, hogy Boeing-sztori.
Amikor az amúgy kiváló technológiai céget tönkre vágták a pénzügyes idióták, akiknek semmi más nem számít, csak a profit.
Ennek a világnak a halála a tőzsde.
Ebbe hal bele minden józan és mértékadó fejlesztés, termelés és valódi jobbító szándék.
A repülőipar, az amerikai-, majd a 2000-es évektől a német autóipar, a gyógyszeripar, az amerikai egészségbiztosítási rendszer, az ingatlanhitelek rendszere, meg lényegében minden, amit kockára tesznek.
Úgyhogy ennyi valós relevanciája van annak, hogy az igazi világban, egy tényleges politikai tevékenységnek a számmisztikusok milyen beárazást, milyen olvasatot adnak és azt mikor jelenítik meg, egy milyen görbén, ahhoz milyen tetszőleges referencia görbéket társítanak és mindezt milyen céllal teszik, kinek teszik, kiknek a megbízásából...