Én abból indulok ki, hogy eddig mennyire sikerültek a Covid óta a gazdasági manővereink és az előzetes predikciók...
Elég fos a statisztika, szóval nem vagyok bizakodó egy csöppet sem.
A covid óta konstans gazdasági hullámvasút, de inkább lejtő van.
Együtt csúszunk Europával lefelé.
Amikor éppen ki lehetett volna jönni a víz alól, Putyin jól belenyomta mki fejét a xarba a háborúval. Az hogy amerikai provokáció volt, reszletkérdés.
Viszont a brüsszeli vezetés a Biden kormányzattal közösen még szankcios súlyokat rakott Európa lábára, hogy ebben a harcban stabilabban álljon. Közben meglepetésre ezzel a mocsárban csak mélyebbre sulllyedtünk. (Az hogy a szankciók rövid távon ennyire fordítva sülnek el, az engem is meglepett.)
(Orbán választási győzelme inflációs faktor volt, de a trendek alapvetően változatlanok lettek volna, csak nem 18-20%-os éves inflákkal, hanem 12-15%-ossal.)
Trump egyrészt lecsapolhatja a háborús mocsarat, ami esély, másrészt új gazdasági vámfalat húz a határaira, ami veszély. Mert őt nem a tőzsde választotta meg, hanem a melósok, akik most esélyt kapnak a munkára Amerika reménybeli ujraiparosításával, ami vhol az USA erejének jövője is lehet. A kérdés, ezen a falon lesznek-e kapuk. Sztem Trump érdeke is, hogy legyenek, ha új amerikai blokkot épít.
A kérdés nekünk hol lenne jó??? Erre nincs válasz.
Viszont az látszik, ezen az Unión belül egyre rosszabb.
Az Unió tud változni??? Elméletileg igen, de gyakorlatilag az Amerikában megbukott elitnek az utolsó mentsvára, azaz nem fogja adni.
Tanult a Trump balesetből.
Ma már köp az Unió a demokráciára. Lásd a román választás eltörlése, ha rossz jelölt nyer, majd az új választás előtt a legesélyesebb jelölt kizárása.
Franciaország. A legesélyesebb patriota jelölt eltiltása.
A baliberális elitnek a demokrácia csak egy hatalmi eszköz volt. Ha már nem tudja általa a hatalmat megtartani, dobja és ujrairja a szabályokat.
Vicces, de vhol Trump is ezt csinálja csak a világban. A száz éve Amerika által létrehozott és hatalmat biztosító intézményeket lerombolja. Mert már elvesztette felette az irányítást és lassan Kína uralja. Ez mind a gazdaságban a szabadkereskedelem, de akár az ENSZ vagy annak fiókszervezetei.
A kérdés, hogy a NATO egy európai háborúban még segítség, támasz, vagy inkább teher. Lehet teher?? Ami a Signalon kiszivárgott, az alapján a Republikánus vezetők szerint az Unió teher. Hisz a jemeni porfészekben nekik kell rendet tenni, annak ellenére, hogy a jemeni xarkverés inkább Európát érinti mint Amerikát. Az amerikai tengeri kereskedelem 10%-át, míg az európai tengeri kereskedelem 40%-át. Csak nincs annyi ereje Európának, hogy odamenjen és kifingassa Jement, Az USA-nak kell ott xarakodni Európa helyett.
Ukrajna ugyanez csak hatványozotqbban,