"
Azt írja egy helyen, hogy a nagy elnökök alapvetően erkölcsösek voltak, ugyanakkor tudták, hogy pozitív céljaik eléréséhez néha meg kell szegniük a szabályokat. Trumpot hogyan értékelné ennek a machiavelliánus elnökideálnak a fényében?
Az elnökök mindig hazudtak.
Amiben Trump különbözik, hogy ugyanannyit hazudik, mint a többi elnök, de ő nyilvánosan csinálja és élvezi is.
Barack Obama is hazudott sok mindenben,
de nagyon formálisan,
óvatosan csinálta,
hogy ne lehessen rajtacsípni. A többi elnök is mindig így hazudott. Trump esetében az a különbség, hogy előtte még nem láttunk olyat, hogy egy elnököt nem érdekel, ha hazugságon kapják. Neki ez nem számít. Ezt érdekes figyelni.
Lehetséges, hogy az amerikai társadalomban az erkölcsi érzék fokozatosan annyira leépült, hogy az embereket már nem is zavarja, ha becstelen elnökük van?
Mindenki tudta, hogy Lincoln hazudott, letartóztatta a teljes marylandi törvényhozást, mert nem az akaratának megfelelően szavaztak. A politikában az igazság összetett kérdés. És
a politikusnak késznek kell lennie, hogy árnyalja az igazságot. Nem hiszem, hogy ennek a mostani helyzetnek az az oka, hogy az amerikai erkölcsök hanyatlottak volna, mert itt csak a kormányról van szó. Emlékeznünk kell rá, hogy Amerikában a kormány nem olyan fontos, mint az európai államokban. Én texasi vagyok.
Érzékelem, hogy Trump hazudik, de nem nagyon zavar, mert az én dolgaimban, amik igazán fontosak a számomra, a texasi kormány dönt. Amerikában a magánélet nagyon fontos.
Nézzük a komédiát és élvezzük. Van, aki utálja Trumpot, van aki szereti. A köztársaság ettől még megy tovább."
http://mandiner.hu/cikk/20180328_george_friedman_interju