Sokkal erdekesebb az uj Sec of State (kulugyer), Tony Blinken: total europeer, fluent franciaul, mert az itteni (NYC) elit prep school (=gimi) utan a franciaknal folytatta. Anyja maqyar zsido, akik a nacik elol menekultek el, apja egy dusgazdag befektetesi bankar, orosz es nemet zsidok gyereke, aki Clinton elnoksege alatt volt budapesti nagykovete, majd Obama alatt volt kulugyer-helyettes ill helyettes nemzetbiztonsagi tanacsado. Anyja masodik ferje egy Auschwitzot megjart lengyel szuletesu amerikai zsido ugyved, francia hatterrel, francia eveik alatt mar o nevelte.
A Holocaust-tulelo csaladi kotelekek alapjan nem meglepoen igazi beavatkozas-parti, ebben az egyben elternek Bidennel (utobbi ellenezte Obama benazasat Libiaban pl.)
Az mar most vilagos, hogy ezerrel nekiall majd ujramelegiteni az europai-amerikai kapcsolatokat, viszont az is, hogy varhatoan beleallnak majd az Orban-ellenes hadjaratukba - szerintem ez nem is kerdeses Blinken kinevezesevel.
Nem lepodnek meg, ha egy megint aggressziv nagykovet menne Budapestre, de szerintem itt lenne az ideje egy profi nagykovetnek a sok hibbant amator utan, mert utoljara career FSO a Mark Palmer es az utodja voltak jo 25 evvel ezelott, azota minden amerikai nagykovet politikai kinevezett volt. Ez azert sem artana, mert a State Dept total szetvertek Trumpek, raadasul szandekosan (a logikajukat ertem, nem biztak bennuk, de az amator rombolast mar nem, az szimplan primitivseg volt.)
Most johet jol a kivalo NATO szereples, ellensulyozando a politikai vezetes borzaszto sajtojat ideat - profi diplomatak ebben jok, elvalasztani a politikai cirkuszt a tobbitol...